11 Απριλίου 2014

Μετά το Πάσχα η απολογία Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

Αντιμέτωπος με δύο κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος)

Μετά το Πάσχα αναμένεται να κληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να απολογηθεί στον Αρεοπαγίτη ειδικό ανακριτή, Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Παράλληλα, θα κληθούν σε απολογία ως συμμέτοχοι και τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ξαδέρφια του κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, θα αντιμετωπίσουν την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε σχέση με τις τρεις παραβατικές πράξεις, που αποδίδονται στον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι αντιμέτωπος με δύο κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος) για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονται και συγγενικά του πρόσωπα.

Ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, ομόφωνα έχει αποφασίσει ότι δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα, τα οποία αποδίδονται στον κ.  Παπακωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, κάτω από άκρα μυστικότητα, ο κ. Τσαλαγανίδης κάλεσε και κατέθεσαν συμπληρωματικά ως μάρτυρες για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ πέντε άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν στελέχη του ΣΔΟΕ.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων αυτών ήταν σύντομες και ο ειδικός ανακριτής επεδίωξε τη διασταύρωση στοιχειών, καθώς το υλικό που είχε διαβιβαστεί στο γραφείο του από τη Βουλή ήταν πλήρες και ολοκληρωμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν άλλοι μάρτυρες, εκτός και αν ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κατά την απολογία του, προτείνει νέους μάρτυρες, οπότε και θα κληθούν να καταθέσουν, εφόσον βέβαια αυτό κριθεί αναγκαίο από τον κ. Τσαλαγανίδη.

Η τύχη των συμμετόχων

Παράλληλα, ο ειδικός ανακριτής «τράβηξε» και ενέταξε στη δικογραφία για τον πρώην υπουργό Οικονομικών τις συναφείς υποθέσεις-δικογραφίες των μη πολιτικών προσώπων (συμμετόχων) που είναι εκκρεμείς στους οικονομικούς εισαγγελείς και αφορούν συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαλαγανίδης πήρε από τους οικονομικούς εισαγγελείς και ενέταξε στη δικογραφία του κ. Παπακωνσταντίνου, ως συμμετόχους, την ξαδέρφη του, Ελένη Παπακωνσταντίνου, το σύζυγό της, Συμεών Σικιαρίδη, που από την αρχική λίστα Λαγκάρντ «χάθηκαν» περιέργως 1,222 εκατ. δολάρια, και τον Ανδρέα Ρωσσώνη.

Αντίθετα, στην τακτική Δικαιοσύνη παραμείνουν οι δικογραφίες που αφορούν στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, που έχει εμπλακεί στην υπόθεση λόγω των πολλαπλών αναπαραγωγών usb που έκανε με το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ και του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη.

Να σημειωθεί ότι σε βάρος του κ. Διώτη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία και υπεξαγωγή εγγράφου, ενώ σε βάρος του κ. Καπελέρη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κ.κ. Διώτης και Καπελέρης αφορούν στους χειρισμούς που έκαναν ως προς τη  λίστα Λαγκάρντ και όχι για το περιεχόμενο της λίστας

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα κληθεί στο δικαστικό Μέγαρο του Αρείου Πάγου για να απολογηθεί μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Τέλος, πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της προφυλάκισης του πρώην υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Δεν αποκλείεται όμως η επιβολή περιοριστικών όρων.