11 Απριλίου 2014

Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει πια περισσότερες δυνατότητες-Μη δίνετε τα λεφτά σας στους ίδιους και τους ίδιους

Ιδιαίτερα θερμό ήταν το κλίμα στη συνάντηση που είχαν Ελληνες επιχειρηματίες με την γερμανίδα καγκελάριο και τον Αντώνη Σαμαρά.

Επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο forum σημειώνουν ότι υπήρξε καλή διάθεση από την καγκελάριο να ακούσει και να σχολιάσει τα θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα με διάθεση να βρεθούν κοινοί τρόποι ώστε η ευρωπαϊκή ένωση ως σύνολο και η Ελλάδα να επιστρέψουν σε ανάπτυξη.

«Όταν η Ελλάδα πετυχαίνει καταφέρνει η Ευρώπη να κρατήσει τη συνοχή της», είπε ένας εξ αυτών συμπληρώνοντας ότι «είναι case study η ανάκαμψη της χώρας το τελευταίο 1,5 χρόνο».

Ο ίδιος σχολίαζε πως όταν τα πράγματα πηγαίνουν προς το καλύτερο όλοι έχουν διάθεση να σε ακούσουν περισσότερο και σε αυτό δεν μπορούσε η Μέρκελ να αποτελεί εξαίρεση.

Οι επιχειρηματίες είπαν ότι πρέπει η Ελλάδα να κάνει το επόμενο βήμα και να βγει από τις επιταγές του μνημονίου αλλά μέσα στα όρια των δημοσιονομικών στόχων. Βασικός στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου.

«Αποτελεί προτεραιότητα η καινοτομία», είπε από την πλευρά της Μέρκελ τονίζοντας ότι αυτό ισχύει τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Ζήτησε μάλιστα να κατατεθούν προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ρευστότητα

Στη συζήτηση επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Οι επιχειρηματίες σημείωσαν επίσης ότι θα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά και η φορολογία των επιχειρήσεων, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.

Όσον αφορά στη δυσκολία εύρεσης ρευστότητας, η κα. Μέρκελ φέρεται να επεσήμανε την ανάγκη για διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας ώστε τα χρήματα να μην πηγαίνουν στους ίδιους και τους ίδιους ή στις πολυεθνικές.

"Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι ένα θέμα που μας απασχολεί, που το έχουμε συζητήσει με τους συναρμόδιους υπουργούς στην Ελλάδα και επιθυμούμε να δώσουμε ώθηση και στις μικρομεσαίες καινοτόμες επιχειρήσεις", σημείωσε.

Η καγκελάριος ανέφερε ότι καταλαβαίνει την κατάσταση δεδομένου ότι προέρχεται από μια περιοχή της Ανατολικής Γερμανίας που αντιμετώπισε ανάλογα προβλήματα όταν έγινε η ενοποίηση.

Το ενεργειακό κόστος 

Σε ότι αφορά στα θέματα που καίνε τις επιχειρήσεις, όπως η ρευστότητα και το ενεργειακό κόστος, τέθηκαν υπόψιν της Γερμανίδας Καγκελαρίου από τους θεσμικούς εκπροσώπους και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων χωρίς να δοθούν απαντήσεις, όπως σχολίασαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες μετά τη συνάντηση.

Συγκεκριμένα οι επιχειρηματίες Δοντάς, Χαζάπη Πίτα, Παπαδοπούλου, Συργιανός και Κεφαλογιάννης αναφέρθηκαν στο ενεργειακό κόστος το οποίο φτάνει όπως είπαν μέχρι και στο 50% χωρίς όμως να πάρουν συγκεκριμένη απάντηση από την κυρία Μέρκελ.

Η καγκελάριος ενδιαφέρθηκε για την προσαρμογή της Cosco στα ευρωπαϊκά δεδομένα ενώ στο πλαίσιο του διαλόγου σημείωσε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι η κινητήριος δύναμη της αγοράς καθώς προέρχεται από ολοκληρωτικό καθεστώς άρα , όπως είπε η ίδια, "ξέρει τη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας".

Σημείωσε ότι την ευχαριστεί που οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες θέλουν να πάρουν ρίσκα.

Νέα εταιρική μορφή

Η καγκελάριος άκουσε με ενδιαφέρον την πρόταση των Ελληνικών επιχειρήσεων για να αναπτυχθεί στην Ευρώπη μια νέα εταιρική μορφή που να αφορά στις επιχειρήσεις τεχνολογίας, την "ενιαία ευρωπαϊκή επιχείρηση". Όπως σχολίασαν επιχειρηματίες στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης, "δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε εύκολα στην Ευρώπη. Μας δυσκολεύει η Ελλάδα».

Success story ο τουρισμός, πρόβλημα η βίζα

Από την πλευρά του ΣΕΤΕ τέθηκαν θέματα «μικρής επιχειρηματικότητας», η διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη βίζα. Η Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα success story για την ελληνική οικονομία.

Παραδέχθηκε ότι το θέμα της βίζας, ιδιαίτερα της ηλεκτρονικής είναι σοβαρό, και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφήνοντας τους συνομιλητές της με την εντύπωση ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η Ελλάδα έχει πλέον περισσότερες δυνατότητες»

Η Γερμανίδα καγκελάριος, πριν την έναρξη των φόρουμ χαιρέτησε έναν-έναν τους επιχειρηματίες και χαριτολογώντας σχολίασε πως "αν το βράδυ πείτε σε φίλους σας ότι συναντηθήκατε μαζί μου, να ξέρετε ότι μπορεί και να μη σας θέλουν για παρέα, αλλά θέλω να μου το πείτε αν συμβεί αυτό". Με αυτόν τον τρόπο έδειξε πως γνωρίζει τα αισθήματα των Ελλήνων για την ίδια και σημείωσε ότι το ταξίδι της έγινε για να μάθει από αυτούς την άποψή τους για το μέλλον.

Στην αρχική της τοποθέτηση η καγκελάριος σημείωσε πως «μετά από όλα όσα ήταν αναγκαία να γίνουν στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα αποκτά περισσότερες δυνατότητες», τονίζοντας ότι «τα προβλήματα είναι πίσω μας».

Υπογράμμισε τις πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο δρόμος για μια νέα επιχείρηση είναι δύσκολος. «Ήλθα σήμερα εδώ για να μάθω τις ανησυχίες σας, την πρόοδό σας, να ρίξω μια ματιά στο μέλλον».

«Γνωρίζω τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει ακόμη η χώρα αλλά και πόσες δυνατότητες έχει όχι μόνο σε παραδοσιακούς τομείς με νέες επενδύσεις και τεχνολογίες αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών των νέων τεχνολογιών, και των νέων δικτύων μέσω των οποίων μπορούμε να πλησιάσουμε νέες αγορές", είπε.

Σαμαράς: Πραγματικότητα η Ελλάδα που παράγει

Από την πλευρά του, ο Α. Σαμαράς αναφέρθηκε στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού "για να φτιάξουμε μια κοινωνία που θα παράγει αντί να καταναλώνει". "Είναι σχεδόν πραγματικότητα αυτή η Ελλάδα»" υπογράμμισε.

Η χώρα διαθέτει έμψυχο υλικό πολύ μεγάλης εμβέλειας και εμείς χρειαζόμαστε τις νέες ιδέες και τη νέα επιχειρηματικότητα, σημείωσε, καθώς προσφέρουν την προοπτική της εξωστρέφειας. "Εμείς έχουμε την ευθύνη να δημιουργηθεί το πλαίσιο για αυτήν την επιχειρηματικότητα. Δουλεύουμε στοχευμένα στην οικοδόμηση πλαισίου για νέους τομείς ανάπτυξης, όπως η ψηφιακή οικονομία".

"Ο ρόλος των startups στη μετάβαση στη νέα οικονομία που θέλουμε είναι πολύ σημαντικός. Η εποχή που μια οικονομία βασιζόταν στις μεγάλες εταιρίες και στο κράτος αποτελεί πια παρελθόν", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Η ιδέα των νεοφυών επιχειρήσεων και η δημιουργία κόμβων αριστείας προωθούνται στη χώρα μας καθώς οι Έλληνες διαθέτουμε επιχειρηματικό πνεύμα, τόνισε ακόμα ο Α. Σαμαράς.

Ποιους επιχειρηματίες είδε

Ισχυρά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν αλλά και νέους που τώρα ξεκινούν startups είδε η Άγκελα Μέρκελ στο φόρουμ που διοργανώθηκε στο Hilton. Στη λίστα περιλαμβάνονται:

Κωνσταντίνος Μαραγκός - S&M
Μιχάλης Ευμορφίδης - Cocomat
Βασίλειος Κάτσος - Pharmathen
Γιώργος Κοτσογιαννόπουλος - Helia
Άρης Κεφαλογιάννης - Gaia
Αθανάσιος Συριανός - Αταλάντη SA
Αλεξάνδρα Χαζάπη Αττική - M Culturing Co
Ιωάννης Κάπρας - Robert Bosch SA
Έλενα Καλλόνα - Jungheinrich Hellas Ltd
Μάρκος Βερέμης - Upstream
Ιωάννα Παπαδοπούλου - Papadopoulou SA
Γιάννης Ρέτσος - Συνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων
Αθανάσιος Σαββάκης - Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας
Βασίλειος Κορκίδης - Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Στο χώρο των start ups:

Κωνσταντίνος Καζάνης - intale,
Θωμάς Δούζης - ergon products,
Θάνος Κοσμίδης - care across,
Ελένη Σταγκουράκη - Daad,
Γιώργος Γάτος - Incrediblue,
Γιώργος Μπάλας - Arura Foods,
Γιώργος Γιαννούλης - Daad,
Αλέξανδρος Μέλης - sponsor Boat,
Χρήστος Χατζηαποστολάκης - Captainwise,
Στέλιος Μπολάνος - Planetek Hellas,
Θάνος Παπαγεωργίου - Truck Bird,
Ανδρέας Φατούρος - Clio muse,
Γιάννης Δοξαράς - Warply,
Βασίλης Νικολόπουλος - Intelen,
Άνθια Βλασσοπούλου - Athens Insiders,
Νικόλαος Νάνας - Noowit,
Δημήτρης Μέμος - Marine traffic,
Γεώργιος Μονοηιούδης - Daad,
Αγγελική Παπαγιαννοπούλου - Offerial,
Γιάννης Παπαδάκης - Pollfish,
Μυρτώ Προβιδά - Daad,
Κώστας Μαυροσκότης - Food Wealth,
Βασίλης Στοίδης - 7Layers,
Νίκος Μωραιτάκης - Workable.

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1203739/merkel-h-ellada-ehei-pia-perissoteres-dynatothtes.html