27 Απριλίου 2014

“Σταθερότητα ή περιπέτεια” το δίλημμα του κυβερνητικού επιτελείου

Τα επικοινωνιακά τους όπλα προετοιμάζουν οι βασικοί αντίπαλοι - Στην ανάπτυξη επικεντρώνει πλέον ο Αντώνης Σαμαράς

Στο δίλημμα “ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ” που βάζει η Κουμουνδούρου για τις ευρωεκλογές της 25ης Μαίου το Μέγαρο Μαξίμου απαντά με το δικό του δίλημμα “Σαμαράς ή Τσίπρας” και συμπληρωματικά “σταθερότητα και ανάπτυξη ή ΣΥΡΙΖΑ”.

Σε σημαντικό βαθμό η μάχη θα κριθεί στο επικοινωνιακό πεδίο και στην εκμετάλλευση των λαθών του αντιπάλου αφού τα πυρομαχικά και των δύο έχουν εν πολλοίς εξαντληθεί. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει λίγο πολύ προεξοφλήσει τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία από τον Ιανουάριο και μετά σε μία προσπάθεια να διατηρήσει υπό έλεγχο την διαφορά που την χώριζε από την αξιωματική αντιπολίτευση και για να καλύψει την υπόθεση Μπαλτάκου. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι μετά από ασάφειες και παλινωδίες κατέληξε στο βασικό σύνθημα “καμία θυσία για το ευρώ” που είναι μία παραλλαγή του 2012 “το ευρώ δεν είναι φετίχ”. Επιπλέον σε μία προσπάθεια να καλύψει την ζημιά από την υπόθεση Σαμπιχά επιστράτευσε για άλλη μία φορά το ιστορικό του στέλεχος Μανώλη Γλέζο για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι επικράτησε η εθνομηδενιστική πτέρυγα.

Το κυβερνητικό επιτελείο ήδη εξαπέλυσε την επίθεσή του προβάλλοντας ότι “το καμία θυσία για το ευρώ δεν έχει νόημα, οδηγεί εκτός Ευρωπαικής Ένωσης και θέτει σε κίνδυνο τις θυσίες που έχει κάνει μέχρι τώρα ο ελληνικός λαός καθώς επίσης και την προοπτική βελτίωσης των βασικών οικονομικών και κοινωνικών μεγεθών που διανείγεται μετά τις πρόσφατες επιτυχίες”. Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου λένε ότι μέχρι τις 25 Μαίου θα γίνει ξεκάθαρο ότι “ο ελληνικός λαός θα επιλέξει ανάμεσα στην σταθερότητα, στην έξοδο από την κρίση και στην ανάπτυξη που εγγυάται η συνέχιση της κυβέρνησης και στην περιπέτεια με άγνωστη έκβαση στην οποία θα βάλλει την χώρα τυχόν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ”.

Η μάχη της αρνητικής προπαγάνδας θα κορυφωθεί στις εβδομάδες που απομένουν. “ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με στόχο την αποσταθεροποίηση της οικονομίας, την διάλυση της κοινωνίας και την απαξίωση των θυσιών του ελληνικού λαού” είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου την περασμένη Παρασκευή. Αλλά και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα επαναλάβει στις εμφανίσεις που θα κάνει τον επόμενο μήνα ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επενδύσει στην καταστροφή της χώρας και τώρα που η πραγματικότητα των διαψεύδει αντιδρά με μικροψυχία και υποβαθμίζει τις επιτυχίες που δεν είναι της κυβέρνησης αλλά της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της”.

Κομβική για την προεκλογική προσπάθεια της κυβέρνησης θα είναι η παρουσίαση από τον πρωθυπουργό του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου τις βασικές γραμμές του οποίου ανέπτυξε πρώτα ο κ. Γιάννης Στουράρας και ακολούθως ο κ. Πέτρος Τσακλόγλου. Ο κ. Σαμαράς θα είναι “περισσότερο πολιτικός και οραματικός” λένε οι συνεργάτες του και θα αναπτύξει “ολόκληρο το αφήγημα της οριστικής εξόδου της Ελλάδας από την κρίση”. Το κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζει ότι η μέχρι τώρα πορεία εγγυάται και την θετική συνέχεια:

-επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος

-εξασφάλιση του πλεονάσματος και το 2014

-επίτευξη δημοσιονομικούη πλεονάσματος το 2015

-διανομή κοινωνικού μερίσματος

-έξοδος στις αγορές

-δέσμευση των εταίρων για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

-επανάληψη της εξόδου στις αγορές με χαμηλότερα επόκια μέσα στον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και σε συνάρτηση με την διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.

Το κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζει ότι οι επιτυχίες στην δημοσιονομική διαχείριση και η αλλαγή του οικονομικού κλίματος διεθνώς για την χώρα επιτρέπουν πλέον να περάσει στο επόμενο βήμα που είναι το αναπτυξιακό σχέδιο. Ο πρωυπουργός θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η ανάπτυξη καθώς και συγκεκριμένους στόχους για την μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης. “Μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε η Ελλάδα θα επιστρέψει στην προ κρίσης κατάσταση όσον αφορά τα βασικά μεγέθη και το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας αλλά χωρίς τις παθογένειες που οδήγησαν στην κατάρρευση, το μεγάλο και αντιπαραγωγικό κράτος, την γραφειοκρατία, την διαφθορά σε όλους τους τομείς της διοίκησης και του συνδικαλισμού” είναι η υπόσχεση που δίνει ο κ. Σαμαράς για να δημιουργήσει ελπίδα και προσδοκία στην ελληνική κοινωνία.

Προβλήματα

Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού η Βουλή θα κλείσει στις 9 Μαίου. Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Μπαλτάκου ήδη έχει απορριφθεί για να μην αλλάξει η ατζέντα που επιθυμεί η κυβέρνηση. Με την ίδια λογική και το μεσοπρόθεσμο 2015-2018 θα συζητηθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος για να μην πάρουν έκταση οι αρνητικές διατάξεις που αφορούν εκκρεμότητες του μνημονίου και προαπαιτούμενα. Φυσικά οι βουλευτές της συμπολίτευσης για μία άλλη φορά θα ψηφίσουν για να μην διακινδυνεύσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Μ αυτά και μ αυτά το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι θα καταφέρει να πετύχει ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές ώστε την επομένη να μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων και να δρομολογήσει την πορεία προς τις εθνικές εκλογές με τους όρους και στην στιγμή που θα επιλέξει. Επλίζει δε ότι μετά τις ευρωεκλογές θα ενταθούν οι εσωτερικές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πράγματα πάντως δεν είναι ρόδινα στο γαλάζιο στρατόπεδο. Ήδη υπάρχουν αιτιάσεις για τους χειρισμούς της ηγεσίας όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ΝΔ κινδυνεύει να χάσει Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και τις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας. Οι βουλευτές προς το παρόν δεν εκδηλώνονται αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούν με την ηγεσία. Αντίθετα Καραμανλικοί και Φιλελεύθεροι είναι εν αναμονή των εξελίξεων τις οποίες προβλέπουν αρνητικές. Είναι ενδεικτική η δήλωση το Σάββατο της κας Ντόρας Μπακογιάννη ότι “η ΝΔ είναι πια ένα μικρό κόμμα”, απόφανση με την οποία συμφωνεί η συντριπτική πλειονότητα των γαλάζιων στελεχών και αποδίδουν τις ευθύνες γι αυτό στην ηγεσία Σαμαρά και στο περιβάλλον του.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ