04 Απριλίου 2014

Το "οικονομικό υπόβαθρο" της υπόθεσης Μπαλτάκου

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει στις αγορές. Για πολλούς που θα ήθελαν να σκίσουν το μνημόνιο στην πλατεία Συντάγματος, η στιγμή αυτή είναι επώδυνη. Σημαίνει το τέλος του παραμυθιού κι άντε μετά να εξηγήσουν στο ακροατήριό τους τι ακριβώς έχει συμβεί και ποιός ήταν ο δικός τους ιστορικός ρόλος. Από την άλλη, σκεφτείτε πόσο πιο γρήγορα θα είχε αυτό συμβεί αν υπήρχε σε αυτή την χώρα κοινή λογική. Παρ΄ όλα αυτά, δεν έχει περάσει ο κίνδυνος. Το αντίθετο! Η αστάθεια δείχνει τα δόντια της και αναρωτιόμαστε αν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ήσαν τυχαία.

Ένα από τα πιο "σκληρά" άρθρα που έχουν γραφτεί σε αυτή την στήλη ήταν λίγο καιρό αφού ο κ. Σαμαράς ανέλαβε τα ηνία της Νέας Δημοκρατίας. Από την πρώτη στιγμή καταγράψαμε αυτό που στην συνέχεια είπαν κι άλλοι άνθρωποι για ορισμένους από τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά: Οι άνθρωποι αυτοί δεν ταιριάζουν στα σαλόνια της πολιτικής.

Δυστυχώς η επιβεβαίωση έρχεται σε μία πραγματικά κρίσιμη στιγμή. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ελπίδες να βγάλουμε το κεφάλι μας έξω από τον βούρκο και να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα. Η έξοδος στις αγορές είναι κίνηση κομβικής σημασίας για την συνέχεια.

Υπάρχουν κάποιοι που αμφισβητούν ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει τώρα. Ότι λίγο αργότερα θα μπορούσαμε ίσως να πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με μία διαπραγμάτευση για το χρέος.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο φόβος ότι καθυστερώντας μπορεί να μας συμβεί κάποιο ατύχημα, καθώς τα αποτελέσματα στην Οικονομία δεν έχουν επιτευχθεί με τον σωστό τρόπο. Για να το πούμε διαφορετικά, τα συμπτώματα της ασθένειας έχουν υποχωρήσει, αλλά αυτό έχει γίνει με το λάθος φάρμακο...

Οι ολέθριες συνέπειες της πολιτικής Στουρνάρα στην αγορά με την υπερβολική φορολόγηση της μεσαίας τάξης έχουν αρχίσει να φαίνονται. Πόσο θα έχουν επηρεάσει την πραγματική Οικονομία το Φθινόπωρο; Τι θα έχει γίνει το καλοκαίρι με τον τουρισμό; Θα έχουμε ένα ανάλογο αποτέλεσμα με το περσινό; Και ποιός μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι οι αγορές θα είναι τότε το ίδιο πρόθυμες που είναι σήμερα να αγοράσουν Ελλάδα;

Κοιτάξτε τι συμβαίνει με τις εκδόσεις των τραπεζών. Απορροφούνται σε χρόνο μηδέν στις διεθνείς αγορές. Το γεγονός αυτό και μόνο είναι αρκετό για να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις. Προσωπικά ήμουν από εκείνους που είχα τις επιφυλάξεις μου. Μετά τις εκδόσεις της Alpha Bank και της Πειραιώς, όμως, είμαι υποχρεωμένος να αλλάξω άποψη.

Και τι σημασία έχει να βγούμε στις αγορές; Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι είμαστε αποκλεισμένοι τόσα χρόνια. Ότι το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική Οικονομία οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό σε αυτό το γεγονός και στο ότι δεν λειτουργεί ομαλά το τραπεζικό σύστημα. Η έξοδός μας στις αγορές θα επιτρέψει στην ζωή να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς. Είναι μία βασική προϋπόθεση γι΄ αυτό.

Ωστόσο, το εγχείρημα αυτό απειλείται από το εκρηκτικό κλίμα που δημιουργήθηκε εξαιτίας των αποκαλύψεων για τον κ. Μπαλτάκο. Να είναι άραγε τυχαίο το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν τώρα; Ίσως ναι, αλλά το πιθανότερο είναι πως όχι! Η υπόθεση Μπαλτάκου έχει και οικονομικό υπόβαθρο. Ανεξάρτητα από το αν πιστεύει κανείς σε ιστορίες συνωμοσίας ή όχι, η αλήθεια είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα των αποκαλύψεων είναι η ναρκοθέτηση του καλού κλίματος στην Οικονομία.

Προσοχή! Δεν υπονοούμε ότι όλα έγιναν για να μην βγει η χώρα στις αγορές. Αλλά αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα. Να ανασταλεί, δηλαδή, η προσπάθεια.

Και τι πρέπει να συμβεί; Χάρη της διατήρησης του καλού κλίματος να κλείσουμε τα μάτια στα όσα έχουν συμβεί; Αυτό όχι! Κι αν κάποιος τελικά μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση, αυτός είναι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr