04 Απριλίου 2014

Σήμερα η αναβάθμιση από Moody’s-Επισπεύδεται η έξοδος στις αγορές-Μέχρι και στο 4,8% μπορεί να πέσει το επιτόκιο για 5ετές ομόλογο!

Σύμφωνα με διεθνή μέσα την άλλη εβδομάδα η έξοδος στις αγορές και κατά την Morgan Stanley στο 5,3% στην 5ετία και 4,2% στην 3ετία

Στην επίσπευση της εξόδου της Ελλάδος στις αγορές την άλλη εβδομάδα για να αντλήσει ή 2 ή 3 δισεκ. με πιθανές ημερομηνίες 9 ή 11 Απριλίου προχωράει η κυβέρνηση με στόχο να αντισταθμίσει τις άκρως δυσμενείς παρενέργειες που έχει προκαλέσει η ομολογία Μπαλτάκου στην συνοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

Η επίσπευση αυτή έχει τετραπλό στόχο
1)Προφανώς πολιτικό.

Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, με την ομολογία σοκ του Μπαλτάκου έχουν αλλάξει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Η κυβέρνηση βάλλεται και έχει χάσει – ίσως προσωρινά – θα φανεί σύντομα αυτό την πρωτοβουλία των επικοινωνιακών τακτικών.

Η κυβέρνηση θέλει να επικοινωνεί την πρόοδο της οικονομίας και η υπόθεση Μπαλτάκου αποδομεί καίρια την προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει την υπέρβαση.

Η κυβέρνηση επισπεύδοντας την έξοδος στις αγορές θα προσπαθήσει να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα εις βάρος της που δημιούργησε η υπόθεση Μπαλτάκου.

2)Σήμερα 4 Απριλίου η Moody’s θα αναβαθμίσει το outlook της οικονομίας σε positive σε θετικό δηλαδή ενώ δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει και αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.

Για την Moody’s υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αναβαθμίσει τις προοπτικές (outlook ) της ελληνικής οικονομίας

Α)Γιατί αναβάθμισε την Κύπρο κάτω από χειρότερες και διαφορετικές συνθήκες πριν λίγες μέρες.

Η Κύπρος αναβαθμίστηκε σε positive ωστόσο διατηρήθηκε η βαθμολογία σε Caa3.

H Κύπρος έχει την ίδια βαθμολογία με την Ελλάδα.

Β)Πρόσφατα η Moody’s αξιολόγησε τις ελληνικές τράπεζες και εκφράστηκε θετικά για τα stress tests της ΤτΕ και το ελληνικό banking.

Γ)Είθισται η Moody’s να λειτουργεί είτε ως προπομπός είτε να είναι πιο ελαστική με την μεθοδολογία που ακολουθεί στις αξιολογήσεις.

Η Ελλάδα από τον Νοέμβριο του 2013 βαθμολογείται με Caa3.

Η δίκαιη βαθμολογία της Ελλάδος δεν μπορεί να είναι ακόμη Β3 αλλά θα μπορούσε να ήταν Caa1.

H βαθμολογία Caa1 είναι πιο δίκαιη για την Ελλάδα.

Τα ομόλογα Caa1 ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας αλλά προφανώς βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από τα ομόλογα που βαθμολογούνται με Caa3.

Η δίκαιη βαθμολογία της Ελλάδος είναι με βάση την μεθοδολογία της Moody’s Caa1.

3)Η επίσπευση της εξόδου στις αγορές, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθεί private placement την νέα εβδομάδα 9 ή 11 Απριλίου 5ετούς διάρκειας ή 3ετούς διάρκειας ύψους 2 με 3 δισεκ. ευρώ φαίνεται ότι θα καταστεί γεγονός.

Κατά την Morgan Stanley το επιτόκιο στην 5ετία θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 5,3% και στην 3ετία στο 4,2%.

Λαμβάνοντας υπόψη όμως την μεγάλη πτώση του spread στις 450 μονάδες και την 10ετία να έχει υποχωρήσει στο 6,3% ίσως η 5ετία θα μπορούσε να διαμορφωθεί και στο 5% ή ακόμη και 4,8% υπό όρους.

4)Η έκδοση θα είναι 2 ή 3 δισεκ. ευρώ 3ετούς ή 5ετούς διάρκειας και θα καλυφθεί αν είναι 2 δισεκ. 1,5 δισεκ από τους ξένους και 500 εκατ από τις ελληνικές τράπεζες και αν είναι 3 δισεκ. τα 2 δισεκ. θα καλύψουν οι ξένοι και 1 δισεκ. οι ελληνικές τράπεζες το 33% περίπου της έκδοσης.

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων και βαθμολογία της Ελλάδος



*Ισχύουσα βαθμολογία Ελλάδος

** Η βαθμολογία της Ελλάδος μετά το PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων….

***Ήταν σε αυτή την βαθμολογία…

www.bankingnews.gr



Πέτρος Λεωτσάκος