28 Απριλίου 2014

Θρίαμβος και της Eurobank – Στα 5,35 δισ. οι προσφορές στην ΑΜΚ των 2,86 δισεκ.

Η πλέον ιδιωτικοποιημένη η Eurobank με 63,5% και με στρατηγικούς επενδυτές….

Ως ιστορικός θρίαμβος μπορεί να χαρακτηριστεί η επιτυχία της Eurobank, καθώς ήδη έχει επιτύχει μεγάλη υπερκάλυψη στην αύξηση κεφαλαίου των 2,86 δισ. ευρώ, οι προσφορές φτάνουν στα 5,35 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον στόχο κατά 1,87 φορές.
Η τιμή της αύξησης έχει κλειδώσει στα 0,30 ευρώ.

Αν και υπήρξε προσπάθεια να αυξηθεί οριακά στα 0,32 ευρώ ωστόσο από τις συζητήσεις που υπάρχουν φαίνεται ότι οι θεσμικοί είναι ανυποχώρητοι, άρα η τιμή της αύξησης έχει κλειδώσει στα 0,30 ευρώ.

Να σημειωθεί πως στην αύξηση κεφαλαίου των 2,86 δισ. ευρώ της Eurobank, τα 1,3 δισ. ευρώ έχουν ήδη βρεθεί από θεσμικούς επενδυτές που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, όπως η Fairfax.

Η Εurobank αναζητούσε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 286 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δημόσια προφορά στην Ελλάδα.

Το γεγονός πως από την έναρξη του book building, υπερκαλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη Eurobank.

Οι ιδιώτες επενδυτές θα κατέχουν το 63,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, καθιστώντας την πιο ιδιωτικοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα.

Το βιβλίο προσφορών κλείνει στις 29 Απριλίου, επισφραγίζοντας τη μεγάλη επιτυχία της Eurobank.

Η διοίκηση Μεγάλου αποδεικνύεται απόλυτα επιτυχημένη καθώς κατάφερε να διασφαλίσει το μέλλον της Eurobank.

Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία.

Τα πλεονεκτήματα της Eurobank
1)Το βιβλίο της ιστορίας της Eurobank ξαναγράφεται.

Η τράπεζα από την εποχή Λάτση έχει μεταβεί σε ένα άλλο καθεστώς, είναι πλέον ιδιωτική τράπεζα μετά από μια μεταβατική περίοδο κρατικοποίησης.

2)Πλέον καθίσταται η περισσότερο ιδιωτικοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα με ποσοστό 63,5% όταν ο ανταγωνισμός βρίσκεται στα 30% με 33%.

3)Η Eurobank πέραν από την περισσότερο ιδιωτικοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα, διαθέτει και ισχυρούς στρατηγικούς συμμάχους όπως η Fairfax, Capital και άλλους.

4)Οι ξένοι επενδυτές που συμμετείχαν στην ΑΜΚ της Eurobank θεωρούνται υψηλής ποιότητας ενώ άκρως αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπήρξαν ξένα funds που επενδύουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

5)Με βάση την διάρθρωση περίπου το 68% προέρχεται από Αμερική και Καναδά των ξένων, 10% από Ελλάδα μέσω της δημόσιας προσφοράς και 22% από την Ευρώπη.

Ποιοι κάλυψαν το 46% της έκδοσης ή 1,33 δισεκ. σε σύνολο 2,86 δισεκ.
Το 46% της έκδοσης ή 1,33 δισεκ. της αμκ της Eurobank θα καλυφθούν από μεγάλα επενδυτικά funds.

Συγκεκριμένα το Καναδικό Fairfax έχει δεσμεύσει ότι θα καταβάλλει 400 εκατ.

Η WLR του ιδρυτή Wilbur L. Ross αμερικανικό fund που εξειδικεύεται σε εξαγορές τραπεζών και εταιριών που εισέρχονται σε φάση ανάκαμψης, έχει δεσμευθεί ότι θα καταβάλλει 37,5 εκατ ευρώ.

Capital Research and Management Funds ανήκει στον όμιλο Capital Group από τα μεγαλύτερα fund του κόσμου με έδρα τις ΗΠΑ θα καταβάλλει 556.801.260 ευρώ δηλαδή 556,8 εκατ ευρώ στην αμκ της Eurobank.

Το Mackenzie Funds ένα από τα μεγαλύτερα funds του Καναδά με 65 δισεκ. δολ υπό διαχείριση θα συμμετάσχει στην αμκ της Eurobank με 172 εκατ ευρώ.

Το Fidelity Funds ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά funds με 1,9 τρισεκ. δολάρια υπό διαχείριση θα καταβάλλει στην αμκ της Eurobank 115,5 εκατ ευρώ.

Το Brookfield ένα από τα μεγαλύτερα καναδικά funds με υπό διαχείριση κεφάλαια 181 δισεκ. θα συμμετάσχει στην αμκ της Eurobank με 50 εκατ ευρώ.

Δηλαδή τα καναδικά funds θα συμμετάσχουν στην αμκ με 622 εκατ ευρώ.

H ομάδα των 6 θεσμικών επενδυτών θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank με 1,332 δισ. ευρώ, στην τιμή των 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Τα 0,30 ευρώ φέρουν discount -80,5% σε σχέση με τα 1,54 ευρώ της προηγούμενης αυξήσεως κεφαλαίου στα 5,8 δισεκ.

Το μέλλον της Eurobank
Ο θρίαμβος της Eurobank είναι ιστορικός, η τράπεζα θα αποτιμάται όσο και οι άλλες τράπεζες και θα εμφανίζει κεφαλαιοποίηση περίπου ίση με των υπολοίπων τραπεζών.

Η Eurobank θα αποτελεί την τράπεζα με τους περισσότερους ξένους στο μετοχικό της κεφάλαιο που θα την καταστήσει από τις πλέον δραστήριες χρηματιστηριακά.

Αυξάνεται το free float που σημαίνει ότι αναβαθμίζεται το ειδικός της βάρος στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Η Eurobank επανήλθε και επανήλθε δυναμικά.

Το 2014 η τράπεζα θα εμφανίσει ζημίες καθώς αποτελεί το τελευταίο έτος εξυγίανσης και προφανώς η επιτυχημένη διοίκηση Μεγάλου θα κληθεί να διαχειριστεί την τραπεζική καθημερινότητα, να επιτύχει μια καλή απόδοση κεφαλαίου και ταυτόχρονα να υλοποιήσει το πλάνο αναδιάρθρωσης.

www.bankingnews.gr