23 Απριλίου 2014

Σε ιδιωτικά χέρια επιστρέφει η Eurobank-«Κλείνει» η αύξηση με τη συμμετοχή μόνο ιδιωτών

Θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στη διαδικασία προσφέροντας κεφάλαια σημαντικά υψηλότερα της αύξησης κεφαλαίου.

«Έκλεισε» η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank καθώς θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στη διαδικασία προσφέροντας κεφάλαια σημαντικά υψηλότερα της αύξησης κεφαλαίου συνολικού ύψους 2,86 δισ. ευρώ. Έτσι η αύξηση θα καλυφθεί αποκλειστικά από ιδιωτικά κεφάλαια με αποτέλεσμα την επιστροφή της τράπεζας σε ιδιωτικά χέρια.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης οι στρατηγικοί επενδυτές θα ελέγχουν περίπου το 30% των μετοχών της τράπεζας, θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες το 35% ενώ η συμμετοχή του ΤΧΣ θα περιοριστεί στο 35% από περίπου 95% σήμερα.

Αύριο θα ανακοινωθεί η ελάχιστη τιμή -η οποία θα είναι ίση με την τιμή που έχει δώσει ο στρατηγικός επενδυτής που έχει επιλεγεί (0,30 ευρώ) καθώς και το εύρος τον τιμών που θα γίνονται αποδεκτές οι προσφορές. Μεθαύριο Παρασκευή 25 Απριλίου νωρίς το πρωί θα «ανοίξει» το βιβλίο προσφορών τόσο για τους ξένους επενδυτές όσο και για τους επενδυτές στην Ελλάδα και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους μέχρι την Τρίτη 29 Απριλίου, το απόγευμα. Την ίδια ημέρα αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα και την επόμενη ημέρα όλες οι λεπτομέρειες της συναλλαγής.

Επιτελικά στελέχη της Eurobank που βρίσκονται στις ΗΠΑ στο πλαίσιο εκδηλώσεων παρουσίασης της αύξησης κεφαλαίου υπογραμμίζουν το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και προδικάζουν την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης. Σημειώνεται ότι στην αύξηση θα συμμετέχει και το York Capital το οποίο περιλαμβάνονταν μεταξύ των υποψήφιων στρατηγικών επενδυτών. Μετά την επιλογή άλλου στρατηγικού επενδυτή, η York Capital εκδήλωσε την επιθυμία να συμμετέχει στην αύξηση σαν απλός θεσμικός επενδυτής.

Την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της Eurobank υπέγραψε με τους: Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie, και Brookfield συμφωνία με την οποία δεσμεύονται να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου με το ποσό των 1,331 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 46,5% των συνολικών κεφαλαίων της αύξησης. Από αυτούς Fairfax και Capital Research τοποθετούν τη μερίδα του λέοντος περίπου 1 δισ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης των μετοχών στους παραπάνω επενδυτές καθορίστηκε στα 0,3 ευρώ. Σημειώνεται ότι το 90% της αύξησης κεφαλαίου, που αντιστοιχεί σε κεφάλαια 2,574 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από ξένους ενώ όπως σημειώθηκε από τα παραπάνω ποσό 1,331 δισ. ευρώ θα καλύψουν οι στρατηγικοί επενδυτές. Το υπόλοιπο 10% της αύξησης κεφαλαίου, που αντιστοιχεί σε κεφάλαια ύψους 286 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα.