05 Απριλίου 2014

Guardian: Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές ίσως και από τη Δευτέρα-Telegraaf: «Το ελληνικό χρέος είναι... χρυσός»-Handelsblatt: Απαραίτητη η χαλάρωση των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ελλάδα, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, ενδεχομένως ίσως και από τη Δευτέρα, επωφελούμενη και τη μείωση των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογά της, αναφέρεται σε ανταπόκριση της Έλεν Σμιθ, από την Αθήνα, που δημοσιεύθηκε στο Business Live Blog, στην ηλεκτρονική έκδοση του βρετανικού Guardian.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τραπεζίτες στην Αθήνα -που ήρθαν σε επαφή με την εφημερίδα- επιβεβαίωσαν ότι οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με την κυβέρνηση να προσλαμβάνει διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan και Goldman Sachs, με σκοπό να μεσολαβήσουν για λογαριασμό της.

Σύμφωνα με αναλυτές, υπογραμμίζει η Έλεν Σμιθ, η επιστροφή στις διεθνείς αγορές θα σημάνει για την Ελλάδα και την αρχή του τέλους της κρίσης χρέους.

Στο ρεπορτάζ γίνεται, επίσης, αναφορά σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα -αν και αρνήθηκε να δηλώσει πότε η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές- ότι «η παγκόσμια οικονομία περικυκλώνει την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία με μεγάλη αυτοπεποίθηση, τα spreads συνεχίζουν να μειώνονται και αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη», αλλά και σε δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, για τη σημασία της επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

«Το ελληνικό χρέος είναι... χρυσός»- Ολλανδική εφημερίδα διαφημίζει τα ομόλογα

Στις υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αναφέρεται δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας Telegraaf, που όπως γράφει «το ελληνικό χρέος αποδεικνύεται χρυσός».

Οπως επεξηγεί ο αρθρογράφος Ρόναλντ Βαν Γκέσελ, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου έχουν την καλύτερη απόδοση που υπάρχει στην ευρωζώνη, ενώ πριν από μερικά χρόνια διασύρθηκαν. Και συμπεραίνει «Μπορεί να συμβεί».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στις 26 Ιουλίου 2012, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα σώσει το ευρώ με οποιοδήποτε τίμημα, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου είχαν ενισχυθεί και τώρα έχουν μία απόδοση 439%, όπως υπολογίζεται από την Bank of America Μέριλ Λιντς. «Η μερίδα του λέοντος αυτής της απόδοσης οφείλεται στην αύξηση των τιμών, αλλά και στο υψηλότερο επιτόκιο. Στο αποκορύφωμα της κρίσης στην Ελλάδα, η απόδοση ήταν 40%».

Η εφημερίδα κάνει, επίσης, κρας τεστ των ελληνικών ομολόγων. «Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να δίνουν μια πολύ καλύτερη απόδοση σε σχέση με τα γερμανικά ή τα ολλανδική κρατικά ομόλογα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Έλληνες θέλουν να προσελκύσουν πολλά κεφάλαια. Τον Ιούνιο η Ελλάδα θέλει να συγκεντρώσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ με ένα νέο ομόλογο διάρκειας τριών έως πέντε ετών. Αργότερα εντός του έτους ποσό 2-3 δισ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η Ελλάδα θα είναι και πάλι ενεργή στην αγορά κεφαλαίων».

Υπογραμμίζει ότι τα δάνεια στις νότιες χώρες της κρίσης της Ευρωζώνης έχουν γίνει περιζήτητα.

«Κατά το πρώτο τρίμηνο, τα ελληνικά δάνεια είχαν απόδοση 23%, που είναι το καλύτερο αποτέλεσμα επί συνόλου 34 χωρών σύμφωνα με τον Bloomberg World Bond Index. Τα πορτογαλικά δάνεια έρχονται στη δεύτερη θέση με 12% απόδοση. Οι οικονομίες όλων των χωρών του Νότου πηγαίνουν καλύτερα».

Handelsblatt: Απαραίτητη η χαλάρωση των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα

Μήνυμα στη γερμανική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε χαλάρωση των μέτρων λιτότητας για την Ελλάδα στέλνει η εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως σημειώνει ο συντάκτης του κειμένου με αφορμή τις συζητήσεις που είχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας, και τις προτάσεις του για νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας, οι λύσεις αυτές όπως η χρηματοδότηση για έργα αυτοκινητοδρόμων ή για στήριξη των μικρομεσαίων από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα «είναι κυρίως αέρας».

Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι μια χαλάρωση των μέτρων λιτότητας ώστε να βοηθηθούν τα φτωχότερα τμήματα ή να υπάρξει μείωση των φορολογικών συντελεστών, συμπληρώνει η γερμανική εφημερίδας, σημειώνοντας ότι μια πιο επιεικής προσέγγιση όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας είναι προς το συμφέρον των δανειστών της χώρας.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει, δε, ότι το 2012 όταν η Καγκελάριος Μέρκελ είχε επισεκφτεί την Αθήνα, η ελληνική οικονομία συρρικνωνόταν με ύφεση της τάξης του 6%. «Τώρα όμως η κατάσταση έχει βελτιωθεί και η ελληνική οικονομία μπορεί να τρέξει με ανάπτυξη 1%» συνεχίζει η εφημερίδα και τονίζει:

Αλλά ακόμα και αν αυτός ο στόχος επιτευχθεί αυτή η μικρού επιπέδου ανάπτυξη δεν είναι αρκετή να μειώσει την ανεργία που ειδικά στους νέους φτάνει το 60%. «Με τέτοια νούμερα, ο υπάρχων κυβερνητικός συνασπισμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει ελπίδα στις επερχόμενες εκλογές».

Ο συντάκτης τονίζει, τέλος, ότι είναι προς το συμφέρον των δανειστών να πετύχουν οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές στην Ελλάδα αναφέροντας, παράλληλα, με νόημα, ότι «μια δημοκρατία μπορεί να πετύχει μόνο αν ο λαός βλέπει την ελπίδα της ανάπτυξης».