05 Απριλίου 2014

Γιούνκερ για Τουρκία: Όποιος κλείνει το Τwitter, δεν είναι έτοιμος για την ΕΕ

Τι έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν - Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ

Πυρά εξαπέλυσε ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής δεξιάς για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά της Τουρκίας, με αφορμή τις κινήσεις του Ερντογάν, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαγορεύσει στους Τούρκους να έχουν λογαριασμό στο Twitter. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν και τέως πρόεδρος του Eurogroup, με ένα τουίτ του βάζει φρένο στην πρόθεση της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ. Μάλιστα, αναφέρει πως όποια χώρα μπλοκάρει το Twitter, δεν είναι έτοιμη να εισέλθει ως μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό: «Η Τουρκία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αν μπλοκάρετε το Twitter, δεν είστε έτοιμοι!».




Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ευχήθηκε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για μια ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις", ακόμη και αν η πολιτική του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν τις καθιστά για την ώρα πιο... εύκολες», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Γιούνκερ, ο οποίος βρέθηκε στο Βερολίνο για μια σύνοδο του συντηρητικού κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ.

Οι Γερμανοί συντηρητικοί, που συγκεντρώνονται για να αποφασίσουν το πρόγραμμα του κόμματός τους για τις ευρωεκλογές και εμφανίζονται επιφυλακτικοί για μια είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη ως πλήρες μέλος, αναμένεται να ζητήσουν μια διακοπή των συνομιλιών έπειτα από την απαγόρευση ιστοσελίδων που διέταξε πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέκρινε, εξάλλου, τη «σημαντική ύφεση όσον αφορά στη δημοκρατική διαδικασία στην Τουρκία» κατά τους τελευταίους μήνες. Όμως οι συζητήσεις, «το αποτέλεσμα των οποίων είναι ανοικτό», «διεξάγονται με την Τουρκία και όχι με τον Ερντογάν» μόνο, υπογράμμισε, λέγοντας ωστόσο πως μία ένταξη της Άγκυρας στην Ευρώπη θα «χρειαζόταν περισσότερο» από πέντε έως δέκα χρόνια.