04 Μαΐου 2014

Στη δικαιοσύνη οι πρώτοι ύποπτοι για το “φαγοπότι” του 2004

Δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 οι πρώτοι ύποπτοι για το “φαγοπότι” των δισεκατομμυρίων ευρώ καλούνται να δώσουν εξηγήσεις.

'Ενα βήμα πριν από την άσκηση ποινικών διώξεων βρίσκεται η προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα που αφορά τη διαχείριση των ολυμπιακών ακινήτων μετά τους Ολυμπιακούς από την εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα, σύμφωνα με τη Real News.

Μεταξύ άλλων, το αδίκημα που διερευνάται είναι αυτό της απιστίας και αφορά στην περίοδο από το 2009 και μετά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώπιον των εισαγγελέων έχουν ήδη δώσει εξηγήσεις υπεύθυνοι της εταιρίας, η οποία είχε αναλάβει τη μεταολυμπιακή συντήρηση και χρήση τόσο των σταθερών όσο και των κινητών κατασκευών, που χρησιμοποιήθηκαν και κόστισαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους.

Η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα, στην οποία πέρασαν όλες οι εγκαταστάσεις εκτός απο το ΟΑΚΑ, ανέλαβε να μεριμνήσει για τη μεταολυμπιακή τους χρήση, συνάπτοντας σύμβαση με τη γερμανική Hochtief, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, δεν ελέγχεται μέχρι στιγμής. Οπως αναφέρει η Real News, η σύμβαση προέβλεπε ότι η γερμανική εταιρία θα αναλάμβανε τη συντήρηση των χώρων, προκειμένου να διατηρηθούν εύχρηστοι, ώστε να είναι έτοιμοι να παραδοθούν σε χρήση όταν ζητούνταν για διάφορες εκδηλώσεις.

Όπως προκύπτει όμως από την εισαγγελική έρευνα, υπογραμμίζει το δημοσίευμα, η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα, παρά τις δεσμευτικές υποχρεώσεις, ούτε την υποδομή απέκτησε ως εταιρία, ούτε τη στελέχωση που θα της παρείχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί τη συντήρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Στο "μικροσκόπιο" του εισαγγελέα τα πορίσματα

Στο μεταξύ, νέα τροπή στη δικαστική έρευνα δίνει το "σαφάρι" του εισαγγελέα στο εγκαταλειμμένο κτίριο του Ελληνικού, όπου βρίσκονται παραπεταμένα τα αρχεία του 2004. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκονται όλα τα πορίσματα της τριμελούς επιτροπής που διενεργούσε από το 1999 έως το 2007 τον διαχειριστικό έλεγχο στα πεπραγμένα της οργανωτικής επιτροπής "Αθήνα 2004", πρόεδρος της οποίας ήταν η Γιάννα Αγγελοπούλου. Το “ενδιαφέρον” του εισαγγελέα, γράφει το δημοσίευμα, έχουν προκαλέσει οι καταγεγραμμένες παρατηρήσεις των μελών της επιτροπής, οι οποίες ωστόσο καταλήγουν σε απαλλακτικά για τους υπεύθυνους συμπεράσματα. Έτσι, αναζητά πλέον με νέο αίτημα του προς το αρχείο του "Αθήνα 2004" τα σχετικά έγγραφα και παραστατικά.

Ανάμεσα στις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αναφέρονταν στα πορίσματα αυτά είναι οι υπέρογκες δαπάνες για επαγγελματικά έξοδα γενικών διευθυντών, διευθυντών και μελών του διοικητικού συμβουλίου μέσω πιστωτικών καρτών, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε δικηγορικές εταιρίες για την παροχή νομικών υπηρεσιών, σωρεία προσλήψεων χωρίς προκήρυξη και υπηρεσίες που πληρώνονταν πριν καν οι συμβάσεις υποβληθούν για έλεγχο στην αρμόδια επιτροπή.

Μετά την εξέταση των νέων εγγράφων που έχουν ζητηθεί και τη διασταύρωση τους με τα πορίσματα και τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφία, ο εισαγγελέας θα κρίνει αν το επόμενο διάστημα θα καλέσει μάρτυρες.