04 Μαΐου 2014

Θεός ο Φάραντζ... όχι σαν τον Πάνο: Γυναίκα γερμανίδα + γκόμενα + γκόμενα στη γκόμενα... κι όλες πληρώνονται από την "κακιά" ΕΕ

Κηρύττει πως «η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι», πως 26 εκατ. Ευρωπαίοι έχουν βάλει στο μάτι τις δουλειές των Βρετανών, πως η Γερμανία είναι ο νέος αφέντης και πως οι Βρετανοί εργαζόμενοι χρηματοδοτούν με την καθημερινή τους βιοπάλη τις πολυτέλειες των Βρυξελλών.
Κι όμως, ο ίδιος έχει κάνει περιουσία από το «τέρας» των Βρυξελλών καθώς είναι ευρωβουλευτής αδιαλείπτως από το... 1999. Εχει μάλιστα προσλάβει ως γραμματέα του, θέση που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ένας Βρετανός, την ίδια τη... Γερμανίδα σύζυγό του η οποία πληρώνεται αδρά από τις Βρυξέλλες για να εργάζεται από το σπίτι (είπαμε, «η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι»). Εχει επίσης προσλάβει ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων την 32χρονη (πρώην και ενδεχομένως νυν) ερωμένη του η οποία επίσης αμείβεται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως αποκάλυψε μια... τρανσέξουαλ-λεσβία ευρωβουλευτής που ήταν μέχρι πρότινος στέλεχος του κόμματός του, αλλά τώρα του κάνει πόλεμο.

Κι όλα αυτά ενώ την ίδια ώρα, μια άλλη στενή του συνεργάτιδα, μόλις 27 ετών, παρουσιάζεται να πρωταγωνιστεί στις αφίσες της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος (παριστάνοντας την απλή ψηφοφόρο) αλλά και? σε σειρά από άκρως αποκαλυπτικές ερωτικές φωτογραφίες που έχουν κάνει τον γύρο του Διαδικτύου. Συνοψίζοντας, έχουμε μια απατημένη σύζυγο, μια πρώην ερωμένη, μια τρανσέξουαλ εχθρό και μια αμφιλεγόμενη Ινδή συνεργάτιδα που όλες τους πληρώνονται από τις Βρυξέλλες.

Φαβορί για πρωτιά
Καλώς ήρθατε στον «θαυμαστό» κόσμο του 49χρονου Νάιτζελ Φάρατζ ο οποίος ξεχωρίζει πια ως το μεγάλο φαβορί για τη νίκη στις ευρωεκλογές του Μαΐου καθώς παρουσιάζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 31% αφήνοντας πίσω Τόρις, Εργατικούς και Φιλελεύθερους. Ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), μιας παράταξης που αν και υπάρχει από το 1993 δεν κατέχει ούτε μία έδρα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, o 49χρονος Φάρατζ πάει για τη νίκη στις ευρωκάλπες πορευόμενος πάνω σε δύο άξονες: ενάντια στους κακούς μετανάστες από την κυρίως Ανατολική Ευρώπη (που θέλουν να κλέψουν τις δουλειές των Βρετανών) και ενάντια στις κακές Βρυξέλλες (που θέλουν να κάνουν την Αγγλία προτεκτοράτο τους).

Ο ερωτύλος ηγέτης του UKIP υπόσχεται να επαναφέρει τη Βρετανία στον σωστό δρόμο, μακριά από την ευρωπαϊκή επιρροή. Την ίδια ώραν ωστόσο, μέσα στο ίδιο του το σπίτι γίνονται... Σόδομα και Γόμορρα: οικογενειοκρατία, προσλήψεις ημετέρων, παράνομοι ερωτικοί δεσμοί, αλληλοφαγώματα στελεχών, σεξουαλικά «άπλυτα» στη φόρα, καταγγελίες για διασπάθιση κοινοτικών πόρων, ρατσιστικά παραληρήματα, προεκλογικές αφίσες-απάτη με ηθοποιούς και κομματικά στελέχη να παριστάνουν τους απλούς ψηφοφόρους.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται το κλίμα εντός του UKIP το οποίο να σημειωθεί πως χρηματοδοτείται από την ΕΕ αλλά και από κάποιους ζάπλουτους εχθρούς της ΕΕ όπως για παράδειγμα ο 70χρονος Βρετανός πολυεκατομμυριούχος Πολ Σάικς (άλλοτε χρηματοδότης των Τόρις). Η 45χρονη Βρετανίδα ευρωβουλευτής Νίκι Σινκλέρ βγήκε ανοιχτά προ εβδομάδων και κατηγόρησε τον Φάρατζ πως σπαταλάει τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων υπέρ ημετέρων. «Με την ανεργία να συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα σε Ευρώπη και Βρετανία, ο κύριος Φάρατζ θεωρεί άραγε πως πράττει δίκαια προσλαμβάνοντας στην υπηρεσία του όχι μόνο τη σύζυγό του, Κίρστεν, αλλά και την πρώην ερωμένη του, Αναμπελ Φούλερ;», αναρωτήθηκε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου η 45χρονη Σινκλέρ, η πρώτη ανοιχτά τρανσέξουαλ-λεσβία βουλευτής στα βρετανικά χρονικά, η οποία ήταν στέλεχος του UKIP προτού ανεξαρτητοποιηθεί.

Σαν να μην έφτανε η καταγγελία της Σινκλέρ, ήρθε και ένα άλλο μέχρι πρότινος κορυφαίο στέλεχος του UKIP να ρίξει λάδι στην... οργιολογία. Ο 64χρονος ευρωβουλευτής Γκόντφρι Μπλουμ, που είχε προκαλέσει σάλο με παλαιότερο σεξιστικό του σχόλιο, έσπευσε να υπογραμμίσει την ιδιαίτερη αδυναμία του πρώην αρχηγού του. «Ολοι έχουμε τις αδυναμίες μας. Εγώ έχω την μπίρα. Ο Νάιτζελ έχει τις γυναίκες», δήλωσε ο Μπλουμ ο οποίος κάτι παραπάνω θα ξέρει καθώς μοιραζόταν το ίδιο διαμέρισμα με τον Φάρατζ στις Βρυξέλλες για δύο χρόνια. Οσο για τα πρόσωπα που ενσαρκώνουν την «αδυναμία» του 49χρονου Νάιτζελ, αυτά είναι κυρίως τρία: η 49χρονη Γερμανίδα σύζυγός του, Κίρστεν Μερ, η 32χρονη πρώην (και ενδεχομένως νυν) ερωμένη του, Αναμπελ Φούλερ, και η 27χρονη μισή Αγγλίδα-μισή Ινδή συνεργάτιδά του Λίζι Βέιντ.

Η σύζυγός του
Με την Κίρστεν ο Βρετανός γνωρίστηκε το 1996, κατά τη διάρκεια ενός επιχειρηματικού ταξιδιού που στη Φρανκφούρτη, ενώ ήταν ακόμη παντρεμένος με την πρώτη του σύζυγο. Το γεγονός δεν τον εμπόδισε να συνδεθεί ερωτικά με τη Γερμανίδα την οποία και παντρεύτηκε τελικώς το 1999. Η Κίρστεν έπιασε δουλειά στο Σίτι του Λονδίνου (ως διερμηνέας σε γερμανική τράπεζα) προτού εισέλθει κι αυτή διά της οικογενειακής οδού στη μισθοδοσία του Ευρωκοινοβουλίου. Ως προσωπική γραμματέας του Φάρατζ, η Κίρστεν αμείβεται με περισσότερα από 33.000 ευρώ ετησίως, ενώ συνολικά, από τη στιγμή που πρωτοξεκίνησε να εργάζεται για τον Βρετανό ευρωβουλευτή μέχρι σήμερα, οι απολαβές της έχουν ξεπεράσει τα 244.000 ευρώ (σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας «Daily Mail»). Κι όλα αυτά μάλιστα με το να εργάζεται από τη βολή της οικίας της επικαλούμενη ως δικαιολογία το γεγονός πως «η κατάσταση στα γραφεία του κόμματος είναι πολύ χαοτική». «Κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να κάνει αυτήν τη δουλειά. Δεν γνωρίζω κανέναν που θα δούλευε τέτοια ωράρια», δηλώνει ο Φάρατζ αναφερόμενος στη σύζυγο-γραμματέα του, τον μισθό της οποίας μάλιστα χαρακτηρίζει «μεσαίο». Οι κακές γλώσσες ωστόσο υποστηρίζουν πως η Γερμανίδα ουσιαστικά αυτοπροσλήφθηκε για να μπορεί να ελέγχει καλύτερα τις μπερμπαντιές του αθεράπευτα γυναικά συζύγου της. Κι από μπερμπαντιές άλλο τίποτα...

Ετερη πέτρα του σκανδάλου, η 32χρονη Βρετανίδα Αναμπελ Φούλερ. Η Φούλερ ξεκίνησε να εργάζεται για το UKIP το 2006, όταν ήταν ακόμη 24 ετών, και έκανε γρήγορα αισθητή την παρουσία της καθώς συνήθιζε να συνοδεύει τον Φάρατζ στις νυχτερινές του εξόδους σε Στρασβούργο, Βρυξέλλες και Λονδίνο. Οι δυο τους λέγεται πως συνδέθηκαν ερωτικά και στην πορεία η Φούλερ πήρε προαγωγή αναλαμβάνοντας τις δημόσιες σχέσεις του Βρετανού.

Συνέστησε μάλιστα και τη δική της εταιρεία δημοσίων σχέσεων με την επωνυμία «Athena PR». Το διάστημα που εργαζόταν για το UKIP, η 32χρονη πληρωνόταν από το Ευρωκοινοβούλιο. Οσο για τις συνολικές της απολαβές, η «Daily Mail» τις υπολογίζει σε περίπου 220.000 ευρώ. Η Φούλερ είναι κι αυτή αρκετά «πιπεράτη» προσωπικότητα. Είχε κατηγορήσει έναν βουλευτή των Τόρις για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ έχει πάθος και με το pole-dancing (τον χορό σε στύλο που συνηθίζεται στα στιπτιζάδικα). Ωστόσο, η Φούλερ δεν είναι η πρώτη ερωμένη του Φάρατζ που έγινε θέμα στις ειδήσεις. Είχε προηγηθεί το 2006 η 25χρονη Λετονή πρώην τηλεπαρουσιάστρια Λίγκα Χάουελς. Μάλιστα, ο Φάρατζ είχε τότε παραδεχθεί πως με την 25χρονη Λετονή είχαν όντως καταλήξει στο κρεβάτι. Οι δυο τους ωστόσο διαφωνούσαν ως προς το? αποτέλεσμα με εκείνη να δηλώνει πως έκαναν σεξ επτά φορές προτού ο Φάρατζ αρχίσει να ροχαλίζει σα γάιδαρος, και εκείνον να υποστηρίζει πως ήταν τόσο μεθυσμένος που δεν κατάφερε να αποδώσει.

Διπλός ρόλος
Και σαν να μην έφταναν η σύζυγος, η ερωμένη και η τρανσέξουαλ εχθρός, ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα. Η 27χρονη μισή Ινδή Λίζι Βέιντ ήταν το κεντρικό πρόσωπο σε μια από τις προεκλογικές αφίσες του UKIP. Λόγος για μια εκστρατεία που κόστισε πάνω από 2 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από τον επιχειρηματία Πολ Σάικς. Στην αφίσα η Λίζι ήταν μια απλή ψηφοφόρος από τη Νότια Αγγλία που «θα ψηφίσει UKIP γιατί είναι το μόνο κόμμα που ακούει τι θέλει ο λαός». Στην πραγματικότητα ωστόσο, η 27χρονη θα ψηφίσει UKIP επειδή δουλεύει γι' αυτό. Τυγχάνει διοργανώτρια των εκδηλώσεων της παράταξης και η προσωπική βοηθός του Νάιτζελ Φάρατζ. Η κατάσταση έμελλε ωστόσο να «ξεφύγει» ακόμη περισσότερο όταν ένας πρώην εραστής της Λίζι αποφάσισε να στείλει σειρά από εξόχως αποκαλυπτικές σεξουαλικού περιεχομένου φωτογραφίες της στην εφημερίδα «The Sun». Η σκανδαλοθηρική εφημερίδα τελικώς δεν τις δημοσίευσε υποστηρίζοντας πως ήταν... πολύ «σκληρές».

«Θα μπορούσε η αδυναμία του Φάρατζ στις γυναίκες και η άστατη ερωτική του ζωή να αποτελέσουν την αχίλλειο πτέρνα του εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου;», αναρωτιέται από την πλευρά της η εφημερίδα «Daily Mail». «Η καθημερινή σας ρουτίνα χρηματοδοτεί το πολυτελές του lifestyle», γράφει σε μια από τις αφίσες του το UKIP. Σε αυτήν παρουσιάζονται από τη μια πλευρά εργαζόμενοι στοιβαγμένοι μέσα σε ένα λεωφορείο και από την άλλη ένας αξιωματούχος της ΕΕ άνετος μέσα στο πολυτελές του όχημα. Οπως αποδεικνύεται ωστόσο, «η καθημερινή μας ρουτίνα» και οι φόροι μας χρηματοδοτούν και κάτι άλλο: το χαρέμι που έχει συγκεντρώσει γύρω του ο κατά τα άλλα ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ.

Η πορεία του UKIP-Oι αιτίες της ανόδου και η δεξαμενή των ψήφων
Αντίθετα με ό,τι θα ήθελε να πιστεύουν οι άλλοι γι' αυτόν, ο 49χρονος Νάιτζελ Φάρατζ «δεν είναι κανένας ρήτορας-ιδιοφυΐα» ικανός να χειραγωγεί τα πλήθη με τα επιχειρήματά του. Αντιθέτως, είναι «ο κοντινότερος διαθέσιμος λαϊκιστής» σε μια χρονική συγκυρία που ευνοεί τον λαϊκισμό. Κάπως έτσι εξηγούν σε ανάλυσή τους οι «Financial Times» το φαινόμενο Φάρατζ. Η οικονομική εφημερίδα μάλιστα προχωράει ακόμη παραπέρα και αναλύει τις αιτίες πίσω από την «άνοδο του λαϊκισμού» στη Βρετανία τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει «επικίνδυνο παιχνίδι για την πολιτική τάξη». Ο κατακερματισμός του σώματος των ψηφοφόρων και η διάρρηξη των παλαιών κομματικών «στρατών» είναι μια αιτία.

Η άνοδος
Ενδεικτικά, το 1951 οι δύο μεγάλες παρατάξεις, Τόρις και Εργατικοί, συγκέντρωναν το 97% των ψήφων, ενώ το 2010 το αντίστοιχο ποσοστό είχε υποχωρήσει στο 65%. Η εν λόγω τάση επιτρέπει στα κάθε λογής κόμματα διαμαρτυρίας να μπουν δυναμικά στο εκλογικό παιχνίδι ακόμη και με μονοθεματικές πολιτικές ατζέντες, όπως για παράδειγμα το UKIP που έχει εστιάσει σχεδόν αποκλειστικά στο μεταναστευτικό. Η κακή οικονομική κατάσταση (πάγωμα μισθών, υψηλή ανεργία, περικοπές κ.ά.) αποτελεί επίσης αιτία καθώς έχει απαξιώσει το παλαιό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο ως αναξιόπιστο και βλαβερό στα μάτια των ψηφοφόρων. Η σταδιακή γήρανση του πληθυσμού είναι επίσης ένα στοιχείο που συμβάλλει στην άνοδο του λαϊκισμού. Δεν είναι τυχαίο πως η βασική δεξαμενή ψηφοφόρων του UKIP είναι άνθρωποι άνω των 50 ετών. Από εκεί αντλεί περίπου το... 70% των ψήφων του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr
Ethnos.gr