03 Μαΐου 2014

ΣΚΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ! 38 νεκροί φιλορώσοι στην Οδησσό-Αιματηρές συγκρούσεις στο Σλαβιάνσκ

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν χθες βράδυ τη ζωή τους σε μια πυρκαγιά σε ένα κτίριο στην Οδησσό της νότιας Ουκρανίας όπου στεγάζεται ένα εργατικό συνδικάτο, μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα ανάμεσα σε υποστηρικτές της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου και φιλορώσους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αυτής.

«Στο περιθώριο των συγκρούσεων εκδηλώθηκε μια πυρκαγιά η οποία οφειλόταν σε εμπρησμό», στην έδρα των συνδικάτων στην Οδησσό, ανέφερε το υπουργείο. «38 άνθρωποι είναι νεκροί — οι 30 δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα και οκτώ πήδησαν από τα παράθυρα», σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι οι νεκροί είναι φιλορώσοι καταληψίες του κτηρίου.

Πολλές εκατοντάδες φιλορώσοι που φορούσαν κράνη και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα επιτέθηκαν σε μια πορεία περίπου 1.500 φιλοκυβερνητικών στο κέντρο της Οδησσού.

Εξαγριωμένοι φιλοκυβερνητικοί Ουκρανοί επίθονται εναντίον φιλορώσων που προσπάθησαν να παρενοχλήσουν πορεία τους στο κέντρο της Οδησσού


Φιλορώσοι έχουν καταλάβει το κτήριο και πολιορκούνται από φιλοκυβερνητικούς Ουκρανούς






Βίντεο μέσα από το πυρποληθέν κτήριο





Πυροσβεστική προσπαθεί να απεγκλωβίσει φιλορώσους που βρίσκονται ακόμα μέσα στο κτήριο που έχει πυρποληθεί


Φυγάδευση τραυματισμένων φιλορώσων που γλίτωσαν από την πυρκαγιά στο κτήριο στην Οδησσό






Λιντσάρισμα φιλορώσου παραστρατιωτικού στην Οδησσό


Για "πολλούς νεκρούς" στο Σλαβιάνσκ κάνει λόγο το Κίεβο

Δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια "σφοδρών μαχών" με φιλορώσους αντάρτες κοντά στο Σλαβιάνσκ, το προπύργιο των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Άμυνας.

 "Μια ομάδα ενόπλων εξτρεμιστών επιτέθηκε στους Ουκρανούς στρατιώτες της 95ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας (. . .). Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται. Δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν" αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, το οποίο κατηγορεί τους αυτονομιστές ότι χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες.

Η στρατιωτική επιχείρηση την οποία εξαπέλυσε σήμερα ο ουκρανικός στρατός στην πόλη Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, είχε αποτέλεσμα «πολλούς νεκρούς» στις τάξεις των ανταρτών και δύο νεκρούς μεταξύ των ανδρών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε, την ίδια ώρα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Η επίθεση εναντίον των τρομοκρατών συνεχίζεται», είπε ο Τουρτσίνοφ, χρησιμοποιώντας την ορολογία που χρησιμοποιεί η μεταβατική κυβέρνηση για να αναφερθεί στους ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες.

«Κατά την διάρκεια της επιχείρησης οι εγκληματίες υπέστησαν βαριές απώλειες: πολλούς νεκρούς και τραυματίες, πολλούς αιχμαλώτους. Δυστυχώς, λάβαμε πληροφορίες για δύο νεκρούς και επτά τραυματίες στις τάξεις των στρατιωτών μας», δήλωσε ο ίδιος.

Η εκπρόσωπος των αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ Στέλλα Χορόσεβα έκανε νωρίτερα λόγο για πέντε νεκρούς, «τρία μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων και δύο πολίτες», κατά την διάρκεια της επίθεσης. Σύμφωνα με την ίδια, οι αντάρτες «έχασαν τέσσερα ως πέντε σημεία ελέγχου στα όρια της πόλης».

Απευθυνόμενος στη Ρωσία, ο Τουρτσίνοφ απαίτησε από τη Μόσχα να «σταματήσει την υστερία».

«Καλώ την ηγεσία της Ρωσίας: σταματήστε την ιστορία όσον αφορά τις εξελίξεις που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία. Σταματήστε τις απειλές και τον εκφοβισμό», ανέφερε.

«Απαιτούμε η Ρωσία να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας και να μην καταφύγει στην τρομοκρατία, στις δολιοφθορές και στις στρατιωτικές απειλές για να ασκεί πίεση στη χώρα μας», συνέχισε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Αν ανησυχείτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ασχοληθείτε με αυτά στη δική σας χώρα όπου οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων είναι συστηματικές», πρόσθεσε ο Τουρτσίνοφ.

Εξάλλου σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η ουκρανική συνοριοφρουρά ματαίωσε προσπάθειες Ρώσων «ενόπλων δολιοφθορέων» να παρεισφρήσουν στο έδαφος της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην ανακοίνωση ο Τουρτσίνοφ ανέφερε ακόμα ότι η επιχείρηση για να ανακαταληφθεί το Σλαβιάνσκ δεν προχώρησε όσο γρήγορα ανέμενε το Κίεβο, καθώς την περιέπλεξε το γεγονός πως οι φιλορώσοι κρύβονται «πίσω από τους πολίτες» και «πυροβολούν από διαμερίσματα πολυκατοικιών», όπως τόνισε, κατηγορώντας τους αυτονομιστές πως χρησιμοποιούν άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Απαιτούμε οι τρομοκράτες, οι δολιοφθορείς, όλοι όσοι πήραν τα όπλα εναντίον της χώρας μας να παραδώσουν τα όπλα τους, να παραδοθούν, να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους και να αποχωρήσουν από τα κτίρια της δημόσιας διοίκησης», ανέφερε ο Τουρτσίνοφ.

Επικαλούμενος την κρίση στην ανατολική Ουκρανία ο Τουρτσίνοφ υπέγραψε εξάλλου ένα διάταγμα το οποίο επαναφέρει σε ισχύ την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους άνδρες από 18 ως 25 ετών.

Η ένταση ξεκίνησε τα ξημερώματα της Παρασκευής στις 04:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όταν το Κίεβο εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ.

  Ένας ακόμη πιλότος που είναι σοβαρά τραυματισμένος κρατείται όμηρος από τους αυτονομιστές. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από φιλορώσους ακτιβιστές δείχνει άνδρες να τραβούν τον πιλότο έξω από ένα όχημα και να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες ένας γιατρός. «Οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ με βαρά όπλα, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών», σημείωσε ο Αβάκοφ, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του έχουν εμπλακεί σε μια «πλήρη μάχη με επαγγελματίες μισθοφόρους».

Επιπλέον ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι οι φιλορώσοι συγκεντρώνουν πολίτες για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. Ο Αβάκοφ είπε επίσης ότι το Σλαβιάνσκ έχει περικυκλωθεί και κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους και μακριά από τα παράθυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ακύρωσε μια τηλεφωνική επικοινωνία που επρόκειτο να έχει σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στην οποία ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ήθελε να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως ανέφεραν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα μια διπλωματική πηγή.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, την οποία επικαλούνται τα πρακτορεία Ιντερφάξ και Ιτάρ-Τας, η συνομιλία των δύο υπουργών θα είχε ως θέμα τη Συρία. Ωστόσο ο Λαβρόφ ζήτησε να τεθεί στην ημερήσια διάταξη και η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία.

"Η Ουάσινγκτον ματαίωσε αμέσως την τηλεφωνική επικοινωνία, τουλάχιστον μέχρι αύριο Σάββατο", πρόσθεσε η πηγή αυτή.