03 Μαΐου 2014

Ο υποψ. Πρόεδρος της ΕΕ, Τσίπρας, ζητά την απελευθέρωση του πρώην τρομοκράτη Τζέρι Άνταμς που ανακρίνεται για δολοφονία-Παρατείνεται για άλλες 48 ώρες η κράτηση του ύποπτου

Θα ανακριθεί για άλλες δύο ημέρες για υπόθεση δολοφονίας πριν από 42 χρόνια

Για άλλες 48 ώρες θα παραμείνει κρατούμενος ο ηγέτης του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς όπως ανακοίνωσε η αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Άνταμς ανακρίνεται για τη δολοφονία το 1972 της Τζιν ΜακΚονβίλ.

Ο 65χρονος επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας του ιρλανδικού δημοκρατικού στρατού (IRA) αρνείται τις κατηγορίες ότι είχε εμπλακεί στην απαγωγή και τη μετέπειτα δολοφονία της μητέρας 10 παιδιών ΜακΚονβίλ.

Για πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση αυτή έκανε λόγο το επίσης μέλος του Σιν Φειν, Μάρτιν ΜακΓκίνες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Αλέξης Τσίπρας: Ζητώ την απελευθέρωση του Τζέρι Άνταμς 

Δήλωση υπέρ του ηγέτη του Σιν Φέιν που κρατείται στη Βόρεια Ιρλανδία έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Πολιτικά εμπρηστική κίνηση η κράτησή του, τονίζει

Με μια γραπτή δήλωση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητά ο Αλέξης Τσίπρας την απελευθέρωση του Τζέρι Άνταμς, του ηγέτη του Σιν Φέιν, που κρατείται από τις αρχές της Ιρλανδίας ως ύποπτος για τη δολοφονία μιας γυναίκας, το 1972.

«Η σύλληψη και η κράτηση του Τζέρι Άνταμς (...) είναι μια πολιτικά εμπρηστική κίνηση ενάντια στη δημοκρατία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής Αριστεράς και συνεχίζει: «Δεν είναι όμως μόνος του. Πέραν της υποστήριξης του ελληνικού λαού, έχει την υποστήριξη κάθε δημοκρατικού πολίτη στην Ευρώπη».

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα καταλήγει: «Ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ζητώ την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Τζέρι Ανταμς».


Ολόκληρη η δήλωση:

«Η σύλληψη και η κράτηση του Τζέρι Άνταμς, του ηγέτη του Σιν Φέιν και πρωτοπόρου της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Βόρεια Ιρλανδία, είναι μια πολιτικά εμπρηστική κίνηση ενάντια στη δημοκρατία και την εύθραυστη ειρήνη και ομαλότητα στην περιοχή.

»Η σύλληψη του Άνταμς προκαλεί ανησυχία σε όλη την Ευρώπη.

»Δεν είναι όμως μόνος του. Πέραν της υποστήριξης του ελληνικού λαού, έχει την υποστήριξη κάθε δημοκρατικού πολίτη στην Ευρώπη, που αποστρέφεται τις πολιτικές του "αποδιοπομπαίου τράγου" και τις καιροσκοπικές προεκλογικές κινήσεις, σε μια προσπάθεια να επηρεαστούν οι τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές της 23ης Μαΐου στην Ιρλανδία.

» Ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ζητώ την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Τζέρι Ανταμς».

Και όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.alexistsipras.eu

«The arrest and detention of Gerry Adams, leader of Sinn Fein and pioneer of the peace process in Northern Ireland, is a politically inflammatory act against democracy and the fragile peace and normality in the area.

Adams’ arrest is of concern to all of Europe.

He does not stand alone, though. In addition to the support of the Greek people, he has the support of every democratic citizen across Europe who despises scapegoat politics and opportunistic pre-electoral actions, in an attempt to influence the local and European elections of May 23rd in Ireland.

As President of SYRIZA and candidate on behalf of the European Left for President of the European Commission, I ask for the immediate and unconditional release of Gerry Adams».