05 Μαΐου 2014

ΚΥΠΡΟΣ: Μήλον της έριδος η 6η έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο (βίντεο)

Μάχη για την 6η έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, καταδεικνύει καi το τρίτο κύμα δημοσκόπηση της Pulse την οποία δημοσιοποιεί ο ΠΟΛΙΤΗΣ. Γενική πτώση παρατηρείται στα ποσοστά των κομμάτων, ενώ η αποχή εξακολουθεί ν’ αυξάνεται.

ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και Συμμαχία Πολιτών διεκδικούν την κατάληψη της 6ης έδρας, το κάθε κόμμα για τους δικούς του λόγους.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός για να καταγράψει μια σπουδαία νίκη, το ΑΚΕΛ για να διατηρήσει τα κεκτημένα και η Συμμαχία Πολιτών για ν’ αποκτήσει φωνή στην Ευρωβουλή και να περάσει μ’ επιτυχία την πρώτη εκλογική διαδικασία στην οποία συμμετέχει.  

Κοντά, όμως, είναι και ο συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων, Μήνυμα Ελπίδας, που φιλοδοξεί να κάνει την έκπληξη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, στην πρόθεση ψήφου, χωρίς αναγωγή, ο Δημοκρατικός Συναγερμός συγκεντρώνει ποσοστό 25%, 11 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το ΑΚΕΛ, που καταλαμβάνει 14,4%.

Ακολουθεί το ΔΗΚΟ με 7,9%, η συνεργασία ΕΔΕΚ-Οικολόγων με 6,2% και η Συμμαχία Πολιτών με 3,5%.

Το Μήνυμα Ελπίδας εντοπίζεται στο 2,6%, το ΕΛΑΜ στο 1,6%, ενώ άλλοι συνδυασμοί συγκεντρώνουν 2,2%.

Στο υψηλό 15% υπολογίζεται η αποχή, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 13,8%. Άκυρο ή λευκό δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 5,5%, ενώ το 2,3% δεν απαντά. Ως εκ τούτου, η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι το κόμμα με το υψηλότερο ποσοστό, καθώς ανέρχεται στο 36,6%.

Οι συσπειρώσεις αποτελούν το μεγαλύτερο στοίχημα για τα κόμματα. Μέχρι στιγμής, την υψηλότερη συσπείρωση, συγκριτικά με τις βουλευτικές του 2011, παρουσιάζει το κυβερνών κόμμα, Δημοκρατικός Συναγερμός, με ποσοστό 68%. Ακολουθεί η ΕΔΕΚ με 57%, ενώ το ΑΚΕΛ, που παραδοσιακά καταγράφει υψηλή συσπείρωση, στην παρούσα φάση, περιορίζεται στο 54%.

Η συσπείρωση του ΔΗΚΟ υπολογίζεται κάτω από το 50%, γύρω στο 45%.

Αναφορικά με την ταυτότητα της έρευνας πρόκειται για το τρίτο κύμα δημοσκόπησης, που διενεργεί η εταιρεία Pulse, με παγκύπριο δείγμα χιλίων-εκατόν-ογδόντα-εννιά (1189) ατόμων.


http://www.sigmalive.com/news/politics/123238#sthash.fllqoJsN.8Ygi9gLa.dpuf