02 Μαΐου 2014

Γατάκια αυστραλοί... συνταξιοδότηση στα 70 έτη προωθεί η κυβέρνηση

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί η γήρανση του πληθυσμού

Η αυστραλιανή κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή ότι θέλει να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 70 έτη, ενώ αν συμβεί θα πρόκειται για το υψηλότερο νούμερο που θα ισχύει στον ανεπτυγμένο κόσμο. Μάλιστα, η κυβέρνηση διευκρίνισε πως το εν λόγω μέτρο θα ισχύσει από το 2035, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η γήρανση του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση σχεδίαζε να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη το 2023, ενώ ο νέος συντηρητικός πρωθυπουργός Tony Abbott θέλει να αυξήσει περαιτέρω τα όρια μέχρι το 2035.

Στην Αυστραλία δεν υπάρχει «νόμιμη» ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά οι άνδρες έχουν το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη σε ηλικία 65 ετών και οι γυναίκες στα 60 έτη τους.

Η Αυστραλία τα τελευταία χρόνια εστιάζει στο πώς θα αντιμετωπίσει τη γήρανση του πληθυσμού της. Κατά τα επόμενα 30 χρόνια, ο αριθμός των Αυστραλών -ηλικίας 65 ετών και άνω- θα διπλασιαστεί από 3,5 εκατ. έως 7 εκατ., αντιπροσωπεύοντας το 22% του πληθυσμού.

Η Αυστραλία έχει σήμερα πληθυσμό 23,4 εκατ.ανθρώπους και το προσδόκιμο ζωής είναι τα 79 έτη για τους άνδρες και τα 84 για τις γυναίκες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αυστραλιανής Στατιστικής Υπηρεσίας.