12 Μαΐου 2014

Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και οι… τρεις εκπλήξεις στο διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ

Με αρκετές θετικές εκπλήξεις προχωρά ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, θυγατρικής της ΔΕΗ στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού της χώρας, η πρώτη φάση του οποίου έληξε την Παρασκευή, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πέντε υποψηφίων.

Μπορεί η συμμετοχή στο διαγωνισμό της ιταλικής Terna και της κινεζικής State Grid να είχε προεξοφληθεί, δεδομένου ότι οι διοικήσεις των δύο εταιρειών είχαν συναντηθεί αρκετές φορές με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για την Βελιγική Elia, την Ινδική India Power Corporation, και το καναδικό fund PSP Investments.

Η Βελγική Elia είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρισμού του Βελγίου, ενώ αποτελεί έναν από τους παίκτες κλειδιά στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Διαχειρίζεται πάνω από 8.000 χιλιόμετρα υπέργειου και υπόγειου δικτύου στην Ευρώπη, και ο κύκλος εργασιών της ξεπερνάει το 1,3 δισ ευρώ (κέρδη 175,8 εκατ. ευρώ)

Παλαιός μας γνώριμος, το fund PSP Investments, έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατέχοντας από πέρυσι το 26%, το οποίο και εξαγόρασε από τη Γερμανική Hochtief.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα funds του Καναδά, με έδρα την Οττάβα και υπό διαχείριση ενεργητικό αξίας 64,5 δισ. δολαρίων. Τα κεφάλαιά προέρχονται από τις συνταξιοδοτικές εισφορές των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας του Καναδά, το Δημόσιο, τη βασιλική αστυνομία του Καναδά και τον καναδικό στρατό.

Το PSP Investments έχει επενδύσει σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες εξόρυξης ορυκτού πλούτου εντός και εκτός Καναδά, όπως οι Royal Bank of Canada, The Toronto-Dominion Bank, Bank of Nova Scotia, Goldcorp, Infragas Norge.

Όσο για την Ινδική India Power Corporation (IPCL), επενδύει σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αποτελούμενο από συμβατικές και μη μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού, καθώς επίσης κατέχει θέσεις στη μεταφορά, διανομή, και στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει σαν στόχο να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο θερμοηλεκτρικών μονάδων αλλά και ΑΠΕ συνολικής ισχύος 10.000 MW τα επόμενα χρόνια, κατέχει άδεια εμπορίας, ενώ δραστηριοποιείται και στα δίκτυα ηλεκτρισμού.

Οι Ιταλοί

Η Ιταλική TERNA ελέγχει συνολικά 63.500 χιλιόμετρα δικτύου υψηλής τάσης, εμφανίζει κύκλο εργασιών 1,8 δισ ευρώ και καθαρά κέρδη 464 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των μετόχων της εταιρείας περιλαμβάνονται το Ιταλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Enel, η Blackrock, ο όμιλος ασφαλιστικών υπηρεσιών Generali καθώς και ο Ιταλός βιομήχανος Romano Minozzi.

Ο διαχειριστής του ιταλικού δικτύου ηλεκτρισμού φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στο διαγωνισμό, καθώς βλέπει στον ΑΔΜΗΕ σαν το «όχημα» για την περαιτέρω επέκταση και διείσδυσή του στα Βαλκάνια.

Και οι Κινέζοι

Βασικός αντίπαλος των Ιταλών είναι η κινεζική State Grid Corporation of China (SGCC). Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της Κίνας μετά την πετρελαϊκή Sinopec, με κύκλο εργασιών 184 δισ δολάρια και υπό διαχείριση 200.000 χιλιόμετρα γραμμών υψηλής τάσης.

Το ενδιαφέρον της SGCC συνδέεται βεβαίως με ευρύτερες συνέργειες στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συνέβη στην περίπτωση της κινέζικης China Three Gorges, που εξαγόρασε την πορτογαλική ΔΕΗ Energias de Portugal, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη διείσδυσή της κυρίως στις αγορές της Λατινικής Αμερικής.

Όπως και οι Ιταλοί της Terna, έτσι και η SGCC βλέπει τον ΑΔΜΗΕ ως τον «κρίκο» για να προχωρήσουν τα σχέδια της για επέκταση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η SGCC εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο το 2012 όταν και βρέθηκαν στην Αθήνα άνθρωποι της εταιρείας δηλώνοντας στην τότε κυβέρνηση την πρόθεσή τους για συμμετοχή στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.