20 Μαΐου 2014

Ετοιμάζεται ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα

Ακόμη και σε ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας του Αλέξης Τσίπρα είναι έτοιμα να προχωρήσουν βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από την ομάδα Λαφαζάνη αλλά και από την πασοκογενή ομάδα της Κουμουνδούρου.

Παρά το γεγονός ότι τα πάντα «παγώνουν» μέχρι το βράδυ της Κυριακής, υπό προϋποθέσεις ο κ. Τσίπρας μπορεί να βρεθεί προ μεγάλης γκρίνιας που ήδη υποβόσκει.

Στελέχη του κόμματος του χρεώνουν από τώρα λανθασμένες επιλογές σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, λάθος τακτική αναφορικά με την αυτοδιοίκηση, κακή εκτίμηση της θέλησης των τοπικών κοινωνιών και βεβαίως εντελώς αλλοπρόσαλλη στόχευση που μπέρδεψε τους ψηφοφόρους τους κόμματος, αλλά κυρίως όσους δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Ο κ. Τσίπρας θα δώσει την Κυριακή τη μάχη όλων των μαχών στην Αττική.

Αν καταφέρει να κερδίσει την Περιφέρεια και τον δήμο και πετύχει μια διαφορά πάνω από 3-4 μονάδες στις ευρωεκλογές τότε θα μπορεί να θέσει θέμα εκλογών.

Αν όμως χάσει η Δούρου, χάσει ο Σακελλαρίδης και δεν μπορέσει να δείξει καμιά δυναμική στις ευρωεκλογές τότε θα τεθεί ακόμη και θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα σενάριο καθόλου απίθανο με βάση τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών.

Κατ’ αρχάς στην Αττική πλέον όλοι οι ψηφοφόροι θα πάνε πιο ψυλλιασμένοι και θα ξέρουν τι να ψηφίσουν. Επίσης, με δεδομένο ότι οι Συριζαίοι πήγαν «μπετόν» για να ψηφίσουν τη Δούρου ενώ οι λεγόμενοι κεντρώοι και οι δεξιοί ψηφοφόροι δεν επέδειξαν και τόσο μεγάλη συσπείρωση, θεωρείται πολύ πιθανή μια επανεκλογή του Γ. Σγουρού και ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει με το όνειρο της κατάληψης της περιφέρειας.

Στο δήμο της Αθήνας αναμφισβήτητα ο κ. Σακελλαρίδης πήγε καλά αφού ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ. Ο αρχικός ενθουσιασμός της πρωτιάς έπεσε σύντομα και πλέον μένει να δούμε αν οι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι θα πάνε στο σύνολό τους στον Γ. Καμίνη. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε δεινή διπλή ήττα τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, αν και θα έχει μείνει με τις καλές εντυπώσεις.

«Βατερλώ» θεωρείται για τον κ. Τσίπρα και την παρέα του εξέλιξη των εκλογών στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν προηγείται κανείς υποψήφιός του σε καμιά περιφέρεια ενώ τεράστια ήταν η αποτυχία του εκεί που επελέγησαν κομματικοί υποψήφιοι, κυρίως βουλευτές του κόμματος που θέλησαν να περάσουν το μήνυμα της ανατροπής και του διλήμματος «μνημόνιο – αντιμνημόνιο».

Ο Κριτσωτάκης στην Κρήτη, η Χαραλαμπίδου στην Κεντρική Μακεδονία, η Διώτη στην Θεσσαλία, είναι τρεις βουλευτές που με τα ποσοστά τους (όλοι κάτω από 20% και κοντά στο 10%) απέτυχαν με τρόπο που κάνει πάταγο. Ακόμη και η βουλευτής Γεροβασίλη στην Ηπειρο που πήρε 25% δεν κατάφερε να ανατρέψει την εκλογή από τον πρώτο γύρο του γαλάζιου Καχριμάνη.

Άλλος ένας βουλευτής, ο Βαγγέλης Αποστόλου βρίσκεται πάνω από 20% μονάδες κάτω από τον Κ. Μπακογιάννη στην Στερεά Ελλάδα, κάτι που σημαίνει κι εδώ τεράστια αποτυχία ενός προβεβλημένου στελέχους που θέλησε να περάσει τη γραμμή Τσίπρα για ανατροπή.

Τι να πει κανείς για την επιλογή Βουδούρη στην Πελοπόννησο που πήρε 15%. Αν ο Τσίπρας έχει τέτοιες εμπνεύσεις και για τη χώρα τότε καλύτερα να μετακομίσουμε.

Στην ίδια γραμμή της αποτυχίας και η απολυμένη από την ΕΡΤ δημοσιογράφος Αγλαϊα Κυρίτση η οποία καταγράφει ποσοστά Βορείου… Πόλου κι όχι Βορείου Αιγαίου.

Η μοναδική περίπτωση να διεκδικήσει περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα Ιόνια Νησιά όπου ο αυτοδιοικητικός κι όχι ο στενά κομματικός Γαλιατσάτος βρίσκεται κοντά στο ποσοστό του προπορευόμενου Σπ. Σπύρου (21,8% με 20,5%).

Παρά το γεγονός ότι ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορεί να βγάλει κανείς σε αυτοδιοικητικές εκλογές αφού ο κόσμος ψηφίζει διαφορετικά, η ουσία είναι ότι το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή δεν πέρασε σε καμιά περίπτωση.

Και παρ’ ότι δεν πιστεύουμε ότι οι 10 μονάδες λιγότερες σε όλη την Ελλάδα δεν είναι ενδεικτικές για την πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις ευρωεκλογές η ουσία είναι ότι ο κόσμος αποδοκιμάζει τις τακτικές των εκβιασμών και της ακραίας πόλωσης. Οι πολίτες ψηφίζουν πρόσωπα, ψηφίζουν αυτοδιοικητικά, δεν πάνε να ψηφίσουν περιφερειάρχες και δημάρχους για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μετατρέψει τις αυτοδιοικητικές κάλπες σε δημοψήφισμα. Το έκανε αυτό βάζοντας βουλευτές του και προβεβλημένα στελέχη του να διεκδικήσουν περιφέρειες και δήμους που θα έκαναν «γκελ» στον κόσμο. Απέτυχε κατά 90% και μένει μόνο η Αττική για να ολοκληρωθεί η αποτυχία του.

Είναι νωρίς για πολιτικά συμπεράσματα καθώς ακολουθεί η Κυριακή, όμως δεν είναι νωρίς να υποστηρίξουμε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο… αποτυχημένος των πρώτων εκλογών. Η σφραγίδα της αποτυχίας του θα μπει στην Ελλάδα με τους πολίτες να ψηφίζουν σταθερότητα και στην Ευρώπη «μαυρίζοντας» το αριστερό ψηφοδέλτιο.

Και τότε ο κ. Τσίπρας και η παρεούλα του θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους ψηφοφόρους τους που δεν τρώνε κουτόχορτο.

antinews.gr