25 Μαΐου 2014

Κυβέρνηση: Μετά τις κάλπες... “τρέχουμε”-Η διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας που ετοιμάζει ο Σαμαράς

Της Μαρίνας Μάνη

 Την αποχή και τη χαλαρή-τιμωρητική ψήφο θεωρεί ως τον μεγαλύτερο αντίπαλό της η ΝΔ.

Τα διλήμματα για την «επόμενη ημέρα» και οι προειδοποιήσεις για το τι θα συμβεί εάν οι δυνάμεις της κυβέρνησης προσκρούσουν στον ευρωεκλογικό σκόπελο (μεταξύ αυτών και πρόωρες εθνικές κάλπες, όπως μισοείπε ο Α. Σαμαράς και δήλωσε ανοικτά ο Ευ. Βενιζέλος), «έπιασαν τόπο» σε ένα σημαντικό βαθμό, όπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη της Συγγρού.

Οι ίδιοι ωστόσο προσθέτουν ότι τα μηνύματα δεν ευνοούν προβλέψεις για μαζική συμμετοχή, ενώ το αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από... το πολιτικό χρώμα των απόντων εκλογέων.

Η προσοχή όλων, βεβαίως, είναι στραμμένη στο ευρω-αποτέλεσμα, στην περιφέρεια Αττικής και στο δήμο Αθηναίων.  Κι αυτό διότι ναι μεν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι φαίνεται να κερδίζουν τις έντεκα από τις 13 περιφέρειες, η «τύχη» του Λεκανοπεδίου όμως δίνει ισχυρούς πόντους στο παιχνίδι των πολιτικών εντυπώσεων.

Διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Το Μαξίμου, πάντως, δεν περιμένει να βγει εικόνα «ανατροπής» από τις σημερινές κάλπες, οπότε οι παράγοντές του δηλώνουν «έτοιμοι» να αντιμετωπίσουν την «επόμενη μέρα».

Και όχι (μόνο) σε ό,τι αφορά τρέχουσες νομοθετικές υποχρεώσεις ή την επίσημη έναρξη της «μεγάλης συζήτησης» για το χρέος.

Στο... συρτάρι του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται εδώ και πολλές εβδομάδες το σχέδιο «διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας» που ξεπερνά κατά πολύ έναν (συνήθη) ανασχηματισμό.

Οι συνεργάτες του αναφέρονται στην περίφημη «αστική ομπρέλα» που θα ανοίξει ο πρωθυπουργός για να συμπράξουν (και) κυβερνητικά «μεταρρυθμιστικές ευρωπαϊκές δυνάμεις» που ξεπερνούν τα τείχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ –άλλωστε και στην Ελιά αναμένονται σημαντικές πρωτοβουλίες ανασύστασης από αύριο.

«Νέα Ελλάδα»

Για την εν λόγω διεύρυνση, που θα σηματοδοτεί τη «Νέα Ελλάδα», ο κ. Σαμαράς προτίθεται (όπως έχει αναφέρει κατ΄  επανάληψη το Capital.gr) να «τείνει χείρα» συνεργασίας σε δυνάμεις εντός κι εκτός Βουλής –με έμφαση, σ΄ αυτή τη φάση, στην πρώτη «δεξαμενή» προκειμένου να «ξεκολλήσει» η κυβερνητική πλειοψηφία από τον ασφυκτικό αριθμό των 152 εδρών.

Η σχετική συζήτηση αφορά είτε τη ΔΗΜΑΡ ως κόμμα είτε βουλευτές της οι οποίοι φέρεται να έχουν δώσει το πράσινο φως –μάλιστα εκτιμάται ότι εάν το κόμμα δεν καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή και πέσει κάτω από το όριο εκπροσώπησης του 3% οι εξελίξεις στο εσωτερικό του θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας.

Αφορά επίσης μικρό αλλά ενδεικτικό αριθμό βουλευτών των ΑΝΕΛ («τουλάχιστον τρεις») και άλλους τόσους νυν «ανεξάρτητους» (μεταξύ αυτών  οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς θα παίξουν ρόλο στις διεργασίες εντός Ελιάς).

Δεν αποκλείεται το προσκλητήριο να έχει παραλήπτες και εκτός Βουλής δυνάμεις του φιλελεύθερου χώρου και της ευρείας κεντροδεξιάς «οικογένειας» -οι επιδόσεις των οποίων την προηγούμενη Κυριακή και σήμερα θα ορίσουν και τους όρους αυτής της προσέγγισης.

«Να τρέξουμε» διότι...

Ζητούμενο, φυσικά, παραμένει η πολιτική της «νέας» κυβέρνησης, προκειμένου να καλύψει τα κενά της διετίας και να «τρέξει» το τρίπτυχο μεταρρυθμίσεις-επενδύσεις-αποκατάσταση «αδικιών», όπως το παρουσίασε τα προηγούμενα 24ωρα ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με τους επιτελείς του, «εάν δεν αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της ανάπτυξης, ο βίος της κυβέρνησης έχει ημερομηνία λήξης» είτε λόγω εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είτε εξαιτίας «ατυχημάτων».

Αλλωστε, όπως επισήμανε το «Κεφάλαιο» πριν από δύο ημέρες, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίξει την προσδοκία της ανάκαμψης και να μακροημερεύσει εάν δεν επαναφέρει τις προϋποθέσεις που θα αναβιώσουν την οικονομική ζωτικότητα της μεσαίας «τάξης».

Αυτής που, ενώ αποτελεί τον βασικό φορέα δημιουργίας απασχόλησης και εισοδήματος, τσακίστηκε και συνεχίζει να ασφυκτικά από την πρωτοφανή φορολογική πίεση, την ασφαλιστική αβεβαιότητα και την δραματική έλλειψη ρευστότητας.

Πηγή:www.capital.gr