13 Μαΐου 2014

Ο Δένδιας θα ασχοληθεί με το περιστατικό όπου πουστράντζα εφοπλιστάκι έδειρε την Αλεξία έβερτ επιδή του γρατζούνισε τη Φεράρι;

Μπράβοι, Ferrari, Δένδιας

Κέζα Λώρη

Eνα τρακάρισμα το βράδυ της Κυριακής στο Κολωνάκι έγινε μέγα ζήτημα λόγω των επώνυμων εμπλεκομένων . Τα σχόλια δίνουν και παίρνουν για την ανανδρία υιού εφοπλιστή ο οποίος επιτέθηκε σε γυναίκα που του γρατζούνισε το αμάξι. Πλην όμως το ζήτημα έχει και μια πολιτική διάσταση και αφορά τη συμπεριφορά των αστυνομικών. Από την κουτσομπολίστικη, ασήμαντη είδηση διαπιστώνουμε ότι τα όργανα της τάξης εφαρμόζουν νόμο κατά το δοκούν, ανάλογα με τα πρόσωπα.

Δεν περιμέναμε αντίδραση από τον Νίκο Δένδια_ η σωστή λειτουργία ενός αστυνομικού τμήματος είναι ζήτημα υπηρεσιακό. Τίθεται όμως ερώτημα για την εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας και για τις υπηρεσίες που παρέχουν ιδιωτικά. Ας δούμε όμως ακριβώς τι συνέβη και πως αντέδρασαν τα όργανα της τάξης.

Η ώρα ήταν 10.30 μ.μ., Σπευσίππου και Ηροδότου γωνία, όταν τον τζιπ της Αλεξίας Εβερτ χτύπησε μια παράνομα παρκαρισμένη Ferrari. Ενας άνδρας άρχισε να ωρύεται (απεδείχθη μπράβος) και ο ιδιοκτήτης του οχήματος κατέβηκε στο δρόμο για να δείξει τι εστί άντρας. Ο υιός εφοπλιστή άρχισε να υβρίζει την οδηγό του τζιπ. Της πέταξε μάλιστα ένα βιβλίο, το οποίο σύμφωνα με αναξιόπιστες μαρτυρίες είχε τίτλο «Νιώσε αρσενικό δέρνοντας γυναίκες». Η Αλεξία Εβερτ έπεσε στο οδόστρωμα, μπήκαν στη μέση σωματοφύλακες και το πολύ ξύλο έμεινε στην απειλή «θα πληρώσεις τη Ferrari με το αίμα σου».

Εδώ σταματούν τα κοσμικά και αρχίζουν τα πολιτικά.

Πρώτο ζήτημα. Στο σημείο βρέθηκαν δημοσιογράφος και φωτογράφος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Κατ’ απαίτηση του υιού εφοπλιστή οδηγήθηκαν με περιπολικό στο αστυνομικό τμήμα, κρατήθηκαν για ένα τρίωρο κλειδωμένοι χωρίς να έχουν συλληφθεί. Υποχρεώθηκαν να σβήσουν τα δημοσιογραφικά τεκμήρια και τους αφαιρέθηκε κινητό τηλέφωνο.

Δεύτερο ζήτημα. Γιατί στην οδό Σπευσίππου ο αστυνομικός πρότεινε στον υιό εφοπλιστή να μεταβεί στο αστυνομικό τμήμα με δικό του όχημα ενώ μπαγλάρωσε τους δημοσιογράφους;

Τρίτο ζήτημα. Ποιος είναι ο μπράβος του υιού εφοπλιστή ο οποίος κυκλοφορούσε οπλισμένος μέσα στο αστυνομικό τμήμα; Με ποιον τρόπο προσφέρει υπηρεσίες; Είναι δηλαδή μισθωτός σε κάποια εταιρεία που παρέχει φύλαξη, είναι ελεύθερος επαγγελματίας με μπλοκάκι ή μήπως έχει κάποια άλλη δουλειά, στο δημόσιο, και συμπληρώνει το εισόδημα κάνοντας λίγες ώρες τον σωματοφύλακα;

Το επεισόδιο της Σπευσίππου είναι μια καλή αφορμή για να ανοίξει συζήτηση σχετικά με τις δεύτερες δουλειές των αστυνομικών. Πολλοί παρανόησαν τα γεγονότα, νόμισαν ότι οι άνδρες του περιπολικού υποκλίθηκαν στο χρήμα του ιού εφοπλιστή. Πλην όμως η κατάσταση είναι πολύ πιο σύνθετη στην προστασία «υψηλών προσώπων»: υπάρχει ένα πλέγμα σχέσεων, με δημόσιους λειτουργούς να παρέχουν στον ελεύθερο χρόνο τους ιδιωτικές υπηρεσίες. Από τη σχέση των αστυνομικών με τις εταιρείες σεκιούριτι κρίνεται η επιβίωσή τους. Η μείωση των εισοδημάτων στους ένστολους έχει οδηγήσει πολλούς στην αναζήτηση δεύτερου μισθού. Τούτο οδηγεί σε διάκριση μεταξύ των πολιτών.

Το συμπέρασμα. Οποιος έχει σωματοφύλακες δεν είναι πάνω από το νόμο, είναι ο νόμος. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να απασχολεί τον Νίκος Δένδια.

Θέμης Πετράκης σε Αλεξία Έβερτ: «Θα πληρώσεις τη Ferrari με το αίμα σου...»

Ρεπορτάζ: Φρίξος Δρακοντίδης , Φωτογραφίες: William Faithful


Έξαλλος προπηλάκισε την ίδια και τους ρεπόρτερ του ΘΕΜΑτος Φρίξο Δρακοντίδη και William Faithful που κατέγραψαν το περιστατικό - Οι δημοσιογράφοι κρατήθηκαν επί 3ωρο στο Τμήμα - Ατόπημα των αστυνομικών που ζήτησαν να σβηστούν τα φωτογραφικά αρχεία του συμβάντος - Υποχρεώθηκε σε έγγραφη συγγνώμη ο νεαρός εφοπλιστής - Του έκανε μήνυση η Αλεξία Έβερτ

Κολωνάκι, βράδυ Κυριακής, ώρα 10.30. Η μαύρη Ferrari του εφοπλιστή Θέμη Πετράκη βρίσκεται παράνομα σταθμευμένη επί της οδού Σπευσίππου. Έξω από το αυτοκίνητο βρίσκεται ο σωματοφύλακας του εφοπλιστή, ο οποίος περιμένει το αφεντικό του και ιδιοκτήτη του οχήματος.
Εκείνη τη στιγμή η κυρία Αλεξία Έβερτ διασχίζει την οδό Σπευσίππου με ένα όχημα τύπου τζιπ και όπως θα παραδεχτεί παρακάτω, δεν βλέπει το παρκαρισμένο Ι.Χ του εφοπλιστή με αποτέλεσμα η «ουρά» του αυτοκινήτου της να βρει το μπροστινό αριστερό φτερό της Ferrari και να προκαλέσει υλικές ζημιές. «Το αυτοκίνητο αυτό ήταν σταθμευμένο παράνομα. Ομολογώ ότι δεν το είδα και ήταν δικό μου το λάθος που επέφερε την σύγκρουση» αναφέρει στο protothema.gr η κυρία Αλεξία Έβερτ. Σύμφωνα με την μαρτυρίας της, μόλις ο σωματοφύλακας του εφοπλιστή αντελήφθη το περιστατικό άρχισε να ωρύεται φωνάζοντας «Τι έπαθα!».



«Αρχικά νόμιζα ότι το αυτοκίνητο ήταν δικό του», λέει η κυρία Έβερτ. Για να προσθέσει: « Του ζήτησα λοιπόν, όπως θα έκανε και οποιοσδήποτε άλλος πολίτης στη θέση μου, να καλέσουμε την Τροχαία και να ακολουθηθούν οι τυπικές διαδικασίες της ανταλλαγής στοιχείων κτλ». Δευτερόλεπτα μετά κατεβαίνει στο δρόμο από διπλανή πολυκατοικία και ο εφοπλιστής μαζί με την ξανθιά συνοδό του. Σύμφωνα με την κυρία Έβερτ, ο εφοπλιστής αντικρίζοντας την τρακαρισμένη Ferrari αρχίζει να ωρύεται. « Θα μας ζητήσεις και τα ρέστα;» φωνάζει προς το μέρος της, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της.

Όπως υποστηρίζει η κυρία Έβερτ, ο νεαρός ιδιοκτήτης της Ferrari σε έξαλλη κατάσταση εκσφενδονίζει εναντίον της ένα βιβλίο που κρατούσε στα χέρια του και τη σπρώχνει με αποτέλεσμα εκείνη να σωριαστεί πέσει στην άσφαλτο. «Έφαγα ξύλο. Με απείλησαν. Μου είπε μέχρι ότι θα πληρώσω με το αίμα μου τη Ferrari του! Και αν δεν ήταν στη μέση ο σωματοφύλακας του, ο οποίος προσπάθησε να τον απωθήσει θα έτρωγα ακόμα περισσότερο ξύλο» αναφέρει το θύμα.

Έπειτα από λίγα λεπτά ο υπογράφων βρίσκεται στο σημείο του περιστατικού και καταγράφει τις λεπτομέρειες του τροχαίου ατυχήματος. Ο εφοπλιστής και ο σωματοφύλακας του ενοχλούνται από το γεγονός ότι για τις ανάγκες του ρεπορτάζ ελήφθησαν κάποιες φωτογραφίες του συμβάντος και με προκλητικό τρόπο ζητούν την άμεση διαγραφή του φωτογραφικού υλικού απειλώντας ότι αν δεν γίνει θα υποβάλλουν μηνύσεις εναντίον του δημοσιογράφου και του φωτορεπόρτερ που κατέφθασε πέντε λεπτά αργότερα για να καταγράψει κι εκείνος με την μηχανή του τις εικόνες του τροχαίου ατυχήματος. Με άσεμνες και υποτιμητικές εκφράσεις του στυλ « Δεν ξέρεις ποιος είμαι εγώ» και «είσαι μια τρίχα από τα άρχ….» ο εφοπλιστής Θέμης Πετράκης απαιτεί από τους αστυνομικούς του Α.Τ Συντάγματος να προχωρήσουν στη σύλληψη των δημοσιογράφων και να τους οδηγήσουν στο Τμήμα. Οι αστυνομικοί ενημερώνουν τους δημοσιογράφους ότι πρέπει να μπουν στο περιπολικό όχημα και να οδηγηθούν στο Α.Τ Συντάγματος. Όταν για τον ίδιο λόγο ζητείται και η μεταφορά του εφοπλιστή και των μπράβων του, ένας εκ των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει επί λέξει : « Ο κ. Πετράκης θα έρθει στο Τμήμα με το αυτοκίνητο του». Στην άμεση αντίδραση των δημοσιογράφων του ΘΕΜΑΤΟΣ που τους αναφέρουν ότι θα προβούν σε καταγγελία για ιδιαίτερη μεταχείριση του εφοπλιστή, οι αστυνομικοί αλλάζουν γνώμη και ειδοποιούν ένα ακόμα περιπολικό προκειμένου να μεταφέρει κι αυτούς στο Α.Τ Συντάγματος.

Εκεί, ένας εκ των αρχιφυλάκων προβαίνει σε ένα ακόμα ατόπημα. Αποσπά από τον δημοσιογράφο του protothema.gr Γιώργο Κοίλιαρη το κινητό του τηλέφωνο με την αιτιολογία ότι πιθανόν να έχει τραβήξει εικόνες των εμπλεκόμενων προσώπων που βρίσκονται έξω από το Τμήμα. Μάλιστα αρχικά το κλειδώνει σε ένα συρτάρι και λίγα λεπτά μετά αναγκάζει τον κάτοχο του να διαγράψει από τη μνήμη του το υλικό που πιθανόν να έχει βιντεοσκοπηθεί. Ακολουθούν και άλλα κωμικοτραγικά γεγονότα που γυρίζουν τη χώρα 40 χρόνια πίσω. Στην άμεση αντίδραση των ρεπορτερ του ΘΕΜΑΤΟΣ, Φρίξου Δρακοντίδη και Γουίλιαμ Φέϊθφουλ για την βίαιη κατάσχεση του κινητού τηλεφώνου του συναδέλφου τους δίνει εντολή στους υφιστάμενους του να τους κλειδώσουν σε ένα δωμάτιο χωρίς καν να έχουν συλληφθεί! Την ίδια στιγμή οι μπράβοι του εφοπλιστή κυκλοφορούν ανενόχλητοι και οπλισμένοι (!) μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα.

Γύρω στις 2 τα ξημερώματα ο εφοπλιστής αποφασίζει να μην προχωρήσει σε μήνυση εναντίον των δημοσιογράφων. Καταθέτει για το τροχαίο ατύχημα και την διένεξη που είχε με την κυρία Αλεξία Έβερτ η οποία περιμένει υπομονετικά στον πρώτο όροφο του κτιρίου ωσότου έρθει η δική της σειρά. Την υπόθεση αναλαμβάνει να χειριστεί υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ που καταφθάνει στο Τμήμα γι’ αυτό ειδικά το σκοπό. Έπειτα από αρκετή ώρα αναμονής και έντονων συζητήσεων μεταξύ των δυο πλευρών η κυρία Έβερτ πείθεται να μην καταθέσει προς το παρόν τουλάχιστον μήνυση εναντίον του εφοπλιστή ζητώντας ωστόσο από την πλευρά του ( μαζί του βρίσκεται ο δικηγόρος του) μια έγγραφη συγνώμη για τα όσα συνέβησαν. Ο εφοπλιστής συμφωνεί και συντάσσει με τον δικηγόρο του την έγγραφη συγνώμη του, «για την απρεπή και επιθετική του συμπεριφορά» εναντίον της κυρίας Έβερτ χωρίς ωστόσο να παραδεχθεί ότι την χτύπησε.

«Επιφυλλάσομαι των δικαιωμάτων μου» δήλωσε η κυρία Έβερτ αποχωρώντας από το αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος στις 4 τα ξημερώματα. Λίγα λεπτά μετά αποχώρησε και ο εφοπλιστής μαζί με τον δικηγόρο του και τους σωματοφύλακες του.

Πράγματι, νωρίτερα σήμερα το πρωί, η Αλεξία Έβερτ μετέβη στο ΑΤ Συντάγματος και κατέθεσε μήνυση κατά του Θέμη Πετράκη για απειλές και ξυλοδαρμό.