17 Μαΐου 2014

Πήτερ Σπίγκελ: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν δεχόταν το Μνημόνιο θα σας πέταγαν από το ευρώ

Δείτε τι αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος των "Financial Times" Πίτερ Σπίγκελ, που έφερε στο φως το παρασκήνιο της δραματικής συνόδου των Καννών, τις παρεμβάσεις Βερολίνου και Μπαρόζο, για να ματαιωθεί το σχέδιο Παπανδρέου για δημοψήφισμα και το μυστικό "Σχέδιο Ζ", για πιθανή έξοδο Ελλάδας από το ευρώ, το 2012.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Finanial Times στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ήταν έτοιμοι να διώξουν  την Ελλάδα από την Ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2012, παρά τις φωνές ότι αυτή η απόφαση θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες και θα οδηγούσε στην κατάρρευση της Ευρωζώνης, αφού, το επιχείρημα αυτό δεν έπειθε το Βερολίνο.

Ήταν προετοιμασμένοι αν η Ελλάδα δεν εφάρμοζε το πρόγραμμα, να μην δώσουν την δόση και αυτό κατέστησαν σαφές όλοι οι συνομιλητές μου, αναφέρει στο Mega ο Πήτερ Σπίγκελ.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Πήτερ Σπίγκελ, οι Ευρωπαίοι του μετέφεραν πως "εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάμβανε την εξουσία και απέρριπτε το πρόγραμμα διάσωσης ή αν αναλάμβανε ο Σαμαράς και δεν συμφωνούσε με τους όρους του προγράμματος, τότε πολλά μέλη της Ευρωζώνης θα έλεγαν "φτάνει πια".

"Έθεσα το ερώτημα σε όρους έπαιρναν αποφάσεις εκείνη την εποχή κι όλοι μου είπαν ότι είχαν φτάσει στα όριά τους", σημειώνει ο κ. Σπίγκελ.

"Δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν στις πατρίδες τους ότι θα ξοδέψουν κι άλλα χρήματα. Εντός Γερμανίας ήταν έτοιμοι να διώξουν την Ελλάδα", τονίζει.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Finanial Times στις Βρυξέλλες ο κίνδυνος του grexit φαίνεται πως έχει περάσει πια "επειδή η παρούσα κυβέρνηση παρουσίασε πλεόνασμα και επειδή η κα Μέρκελ, ως η πιο ισχυρή ηγέτης στην Ευρώπη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει".

"Είναι ασφαλές να πούμε ότι η έξοδος της Ελλάδας είναι πλέον απίθανη", αναφέρει.

Ο δημοσιογράφος των FT αποκαλύπτει λεπτομέρειες από την τηλεφωνική συνομιλία Μπαρόζο - Σαμαρά το βράδυ της Συνόδου των Καννών, ενώ αρνείται κατηγορηματικά πως ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν είχε υποδείξει τον Λουκά Παπαδήμο ως επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που συγκροτήθηκε αργότερα στην Ελλάδα.

"O Σαμαράς είπε στον Μπαρόζο ότι δεν ήθελε δημοψήφισμα κι ότι ήταν πρόθυμος για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Δεν έγραψα ποτέ ότι ο Μπαρόζο έκανε τον Παπαδήμο Πρωθυπουργό. Μίλησα με πολλούς στην Ελλάδα και ξέρω ότι η διαδικασία επιλογής του Παπαδήμου απασχόλησε για ημέρες αν όχι εβδομάδες του πολιτικούς αρχηγούς. Δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι ο Μπαρόζο υπαγόρευε την πολιτική στην κυβέρνηση από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου των Καννών", αναφέρει στο Mega.

Ο Πήτερ Σπίγκελ, απορρίπτει τις θεωρίες συνωμοσίας όσον αφορά στη χρονική συγκυρία των αποκαλύψεων. "Θέλω να πιστεύω ότι βοηθάμε τον ψηφοφόρο να είναι καλά ενημερωμένος αλλά, έλα τώρα, δεν νομίζω ότι τον επηρεάζουμε. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι στην Ελλάδα, την Ιταλία και σε κάθε άλλη χώρα θα ψηφίσουν βασισμένοι στη δική του άποψη

http://www.newmoney.gr/article/51277/piter-spigkel-ean-o-syriza-os-kyvernisi-den-dehotan-mnimonio-tha-sas-petagan-apo-eyro#ixzz31xJcNjnT