03 Μαΐου 2014

Η ελληνική Επιχειρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» στον Καύκασο, επί Μητσοτάκη

Το 1992 γεωργιανά στρατεύματα εισήλθαν στην Αμπχαζία και κατέλαβαν μεγάλο μέρος της περιοχής, ενώ ομάδες Αμπχαζίων μαχητών και συμμάχων τους, κυρίως εθελοντών από τις δημοκρατίες του Βορείου Καυκάσου, ενεπλάκησαν αμέσως σε εχθροπραξίες κατά των γεωργιανών δυνάμεων. Επιπλέον …

….άρχισε η ανεξέλεγκτη δράση διαφόρων ομάδων στο έδαφος της Αμπχαζίας με κλοπές, ληστείες, επιθέσεις κ.λπ.Στην Συγκεκριμένη Περιοχή εδω και χιλιαδες χρόνια ζουσαν και ζούν πολλοί Ελληνες Ομογενείς. Ο Πολεμος λοιπόν εθεσε σε κινδυνο την Ζωή τους.

ΟΙ ΜΑΧΕΣ

Οι μάχες συνεχίστηκαν μέχρι τις 27.7.1993, όταν υπεγράφη η Συμφωνία του Σότσι για τερματισμό του πολέμου. Η Συμφωνία δεν τηρήθηκε, αλλά έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα κατά την περίοδο κατάπαυσης του πυρός να οργανώσει την επιχείρηση απεγκλωβισμού των ομογενών, το “Χρυσόμαλλο Δέρας’.

Η ΕΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

Σε επιστολή που ειχαν στειλει οι Ελληνες ομογενείς προς την τότε Ελληνικη Κυβερνιση ανέφεραν τα εξής : “θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στη δυσχερή κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι ομογενείς στην Αμπχαζία. Στη ζώνη των αιματηρών ενόπλων συγκρούσεων του Σουχουμίου, παραμένουν ακόμη περί τους 2.000 Έλληνες και είναι επιτακτική η ανάγκη απομακρύνσεώς τους από εκεί. Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες οι άνθρωποι αυτοί δεν δύνανται να απομακρυνθούν με ίδια μέσα στερούνται απαραίτητων τροφίμων, ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και καυσίμων. Εξ αιτίας των βολών κατά των κατοικιών αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των τραυματιών και των φονευθέντων…’.

Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η Τότε Ελληνική Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κωσταντίνο Μητσοτάκη και υφυπουργό εξωτερικων την Βιργινία Τσουδερού οργανωσαν την επιχειριση απεγλωβισμού των ομογενών.

Η υφυπουργός ζήτησε αμέσως υποβολή εισηγήσεων απο τις αρμόδιες υπηρεσίες για το εφικτό του εγχειρήματος και συγκεκριμένα για την οργάνωση ενδεχόμενης μεταφοράς ομογενών, για προσωρινή διαμονή στην Ελλάδα (ναύλωση πλοίων κ.λπ.), για τις δυνατότητες και το κόστος μεταφοράς και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αμπχαζία και τη δυνατότητα οργάνωσης Νέων Προσωρινών Κέντρων Διαμονής.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προβεί σε επιχείρηση απεγκλωβισμού, ευθύς αμέσως μόλις το επέτρεπαν οι πολεμικές συνθήκες, αλλά και μόλις αντιμετωπίζονταν τα προβλήματα εφοδιασμού των ομογενών με ταξιδιωτικά έγγραφα από τις αρχές των τόπων διαμονής τους. Την περίοδο εκείνη πολλοί είχαν χάσει στη δίνη του πολέμου τα διαβατήρια και τα έγγραφα ταυτότητάς τους και δεν μπορούσαν να εξέλθουν νόμιμα από τις διάφορες χώρες, ιδίως από την περιοχή της Αμπχαζίας.

Τον Ιούνιο του 1993 η Βιργινία Τσουδερού πραγματοποίησε περιοδεία στη Νότια Ρωσία, στη Γεωργία, στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν. Η υφυπουργός τόνισε ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα επιβατηγό πλοίο για να απομακρύνει ομογενείς βάσει οργανωμένου σχεδίου, αμέσως μόλις αρθούν τα προβλήματα με τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ

Στις 5 το πρωί της 15.8.1993 ομάδα Ελληνων Αξιωματικων και ΟΥΚΑΔΕΣ εγκαταστάθηκαν στο λιμάνι του Σοχούμι και προέβησαν στην οργάνωση του χώρου. Επικοινώνησαν τόσο με το Κέντρο στην Ελλάδα, όσο και με το πλοίο που πλησίαζε πια τις ακτές της Υπερκαυκασίας. Όταν έφτασαν οι τοπικές αρχές, διευθετήθηκαν οι τελευταίες πρακτικές λεπτομέρειες.

Το πλοίο κατέπλευσε νωρίς το πρωί της 15.8.1993 και η εκφόρτωση της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό του Σουχουμίου πραγματοποιήθηκε γρήγορα, όπως είχε υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση. Στη συνέχεια η επιβίβαση εξελίχθηκε σύμφωνα με το σχέδιο.

Παρά τις ανησυχίες των τοπικών αξιωματούχων, χάρις στην προσφορά των 11 στελεχών του ΓΕΕΘΑ, των 20 ΟΥΚ-Πεζοναυτών και των λοιπών στελεχών που επέβαιναν στο πλοίο (πλήρωμα του πλοίου, ομάδα Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών), η επιβίβαση όλων των ομογενών είχε τελειώσει γύρω στις 17:00′.

Κατά τη διάρκεια του πλου όλα εξελίχθηκαν ομαλά.Οι Ομογενείς εφτασαν μεσω των Στενών των Δαρδανελίων στην Ελλαδα.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των αποκλεισμένων ομογενών στο εμπόλεμο Σουχούμι και στα γύρω χωριά άρχισε στα μέσα Ιουλίου και περατώθηκε με επιτυχία στις 18 Αυγούστου του 1993.Συνολικά Απεγκλωβίστηκαν 1.013 ομογενής.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τα μόνα Προβληματα που ανέκυψαν ήταν με την έλλειψη φωτογραφιών για τα διαβατήρια, γιατί ούτε φωτογραφείο λειτουργούσε, ούτε ρεύμα υπήρχε. Με λύπη οι ομογενείς έφερναν φωτογραφίες από τα οικογενειακά τους άλμπουμ, τις οποίες η ομάδα έκοβε με ψαλίδι για τα πιστοποιητικά.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ – ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΘΕΤΙΚΟ

Η επιχείρηση “Χρυσόμαλλο Δέρας” απεγκλώβισε εγκαίρως τους ομογενείς, αφού λίγο αργότερα, τον Σεπτέμβριο, το Σουχούμι κατελήφθη από τις αμπχαζιανές δυνάμεις με εκατόμβες νεκρών, και εξύψωσε το κύρος της Ελλάδας, τόσο στα μάτια της Ομογένειας, όσο και στον διεθνή περίγυρο.Επιτέλους μια επιτυχημένη Ελληνική Επιχειριση …

Η ελληνική αυτή επιχείρηση μεταδόθηκε από σημαντικά ξένα ΜΜΕ και έχει μπει στη διεθνή βιβλιογραφία.

www.greekalert.com/2014/05/blog-post_3.html