26 Μαΐου 2014

Μήνυμα δυσαρέσκειας και όχι ανατροπής

Της Μαρίνας Μάνη

Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση αλλά απέρριψε την ανατροπή που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα της δήλωσης του Αντώνη Σαμαρά, με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα, γνωρίζει τι και πώς πρέπει να αλλάξει και θα κινηθεί γρήγορα.

Σε ιδιαίτερα σκληρούς (μετεκλογικούς) τόνους, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε αστάθεια, αβεβαιότητα και ακυβερνησία δίνοντας χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές.

Ανέδειξε ακόμη και το γεγονός ότι ο αντίπαλος απέτυχε να αναδείξει δημάρχους και περιφερειάρχες «σχεδόν παντού εκτός από δύο περιφέρειες», είπε, δίνοντας με την φράση αυτή περισσότερες πιθανότητες στην Ρένα Δούρου.

Τα πρώτα συμπεράσματα

Με καταμετρημένο ένα σημαντικό κομμάτι των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι:

Το άθροισμα των ποσοστών της ΝΔ και της Ελιας/ΠΑΣΟΚ είναι μεγαλύτερο από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής σταθερότητας και, άρα, πρόωρων εκλογών.

Επιπλέον, η Ελιά/ΠΑΣΟΚ φαίνεται να διατηρεί καλό ποσοστό (σε σχέση με την δημοσκοπική καθίζηση των προηγούμενων εβδομάδων) καθώς, κατά την επίσημη εκτίμηση της Singular αποσπά ποσοστό κοντά στο 8%.

Στα αρνητικά της αναμέτρησης η εκτίναξη της Χρυσής Αυγής στην Τρίτη, καθώς η ίδια εκτίμηση δίνει στον «σύνδεσμο» ποσοστό κοντά στο 9%.

Στο παιχνίδι των εντυπώσεων θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο η Αττική, δεδομένου ότι το exit poll είχε δώσει 50-50 πιθανότητες επικράτησης της Ρένας Δούρου ή του Γιάννη Σγουρού.

Υποχώρηση δυνάμεων

Στο κυβερνητικό επιτελείο πικρατεί προβληματισμός για το «ροζ» χρώμα με το οποίο «βάφτηκαν» πολλές και σημαντικές εκλογικές περιφέρειες, όπως το Λεκανοπέδιο, η Στ.Ελλάδα, η Θεσσαλία, η Ηπειρος, το Ιόνιο, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Πόσο μάλλον που στις ίδιες περιφέρειες, αλλά σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, αναδείχθηκαν περιφερειάρχες είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ (με εξαίρεση το Ιόνιο όπου εξελέγη ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ).

Προβληματισμός υπάρχει και για την υποχώρηση των δυνάμεων της ΝΔ σε σημαντικές εκλογικές περιφέρειες, όπως στην Β΄Αθήνας και την Β΄Πειραιά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί κατά δέκα και δεκαπέντε μονάδες, αντίστοιχα.

«Οι ευρωεκλογές παραδοσιακά είναι μία χαλαρή ψήφος, μία ψήφος διαμαρτυρίας, που είθισται να ενισχύεται η αντιπολίτευση», δήλωσε ο νωρίς το απόγευμα ο Σίμος Κεδίκογλου, με την επισήμανση ότι «δεν στοιχειοθετείται η εικόνα ανατροπής που ήθελε να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή:www.capital.gr