26 Μαΐου 2014

Πρώτη δύναμη η κεντροδεξιά στις ευρωεκλογές

Tα κόμματα της κεντροδεξιάς κερδίζουν την μάχη στις ευρωεκλογές σύμφωνα με τα exit polls. Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία με νίκη Λεπέν. Πρώτη η Μέρκελ στη Γερμανία. Σημαντική η άνοδος της ακροδεξιάς.

Οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς προηγούνται στα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα ;exit polls που δείχνουν μεγάλη άνοδο των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό «ρεκόρ» του Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία, ενώ στην Αυστρία το ευρωσκεπτικιστικό ακροδεξιό κόμμα αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη με ποσοστό 20%.

Στη Γερμανία το κόμμα της καγκελάριου Μέρκελ διατηρεί το σημαντικό προβάδισμα από τους Σοσιαλδημοκράτες, με ποσοστό 36% έναντι 27%. Οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) συγκεντρώνουν 6,5%.

Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές, η οποία αναμενόταν χαμηλή εξαιτίας του κλίματος ευρωσκεπτικισμού που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα της ΕΕ, εμφανίζεται τελικά ενισχυμένη σε πολλές χώρες.

Γαλλία: Με 25% προηγείται η Λεπέν

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κερδίζει τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στη Γαλλία συγκεντρώνοντας το ιστορικό ποσοστό του 25%, σύμφωνα με τα πρώτα exit poll που μεταδόθηκαν από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ καταγράφει σημαντική πτώση του ποσοστού του και έρχεται στην τρίτη θέση με 14%, πίσω από το δεξιό UMP που εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό 21%.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifop η αποχή ανέρχεται στο 59%, είναι δηλαδή μικρότερη απ' όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Γερμανία: Πρωτιά για Χριστιανοδημοκράτες

Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) με 36% προηγούνται στις Ευρωεκλογές στη Γερμανία (-1,9% από το 2009), σύμφωνα με την πρόγνωση του πρώτου exit poll που μεταδόθηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) συγκεντρώνουν 6,5%.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κερδίζουν ποσοστό 27,5% (+6,7% από το 2009), οι Πράσινοι 11% (-1,1%), το κόμμα. Η Αριστερά 8% (+0,5%) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) 3% (-8%).

Οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) θα καταλάβουν 36 έδρες στη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την πρόγνωση που μετέδωσε πριν από λίγο το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Σύμφωνα με την ίδια πρόγνωση, οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν 27 έδρες, οι Πράσινοι 10, η Αριστερά και η Εναλλακτική για την Γερμανία από 7 και οι Φιλελεύθεροι 3 έδρες. Από μία έδρα κερδίζουν το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, οι Πειρατές, οι Οικολόγοι-Δημοκράτες και το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων και του Περιβάλλοντος.

Η συμμετοχή στην Γερμανία έφθασε το 48%, ενώ το 2009 είχε περιοριστεί στο 43,3%.

Πρώτη η κεντροδεξιά στην Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία τα exit poll αναδεικνύουν νικητή το κεντροδεξιό Fine Gael με 22%, ακολουθούμενο από το Fianna Fail με 22%, το Sinn Fein με 17% και τους Εργατικούς με 7%.

Ψαλιδισμένα τα ποσοστό για ευρωσκεπτικιστές στην Ολλανδία

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Geert Wilders «πισωγύρισε» στις ευρωεκλογές της Ολλανδίας που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη σύμφωνα με τα exit polls. Ηρθε στην τέταρτη θέση με μειωμένα ποσοστά έναντι της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Το EUD66 κέρδισε την πρωτιά με 15,6%, μπροστά από την Χριστιανοδημοκρατική Συμμαχία που ακολουθεί σε 15,2%. Το κόμμα του Wilders πήρε το 12,2%.

Aυστρία: Νίκη για φιλοευρωπαικά κόμματα-Ενισχύθηκαν οι ακροδεξιοί

Παρά τις απώλειές του - όπως και κατά τις προηγούμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009 -, το συγκυβερνών στην Αυστρία συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε εκ νέου πρώτο κόμμα κατά τις σημερινές εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ με αμετάβλητο ποσοστό το ηγούμενο του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα παραμένει δεύτερο.

Στην τρίτη θέση, ενισχυμένο κατά σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2009 αλλά κάτω από το ποσοστό του στις εθνικές εκλογές, βρίσκεται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που απέτυχε στον στόχο του να αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη.

Μετά την καταμέτρηση σχεδόν όλων των ψήφων στις 20.30 ώρα Ελλάδας, και με το ποσοστό συμμετοχής σχεδόν στο 45%, το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 27,4% κατά 2,6 μονάδες χαμηλότερο από το 2009, και πέντε αντί των έξι έως τώρα εδρών του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 23,8% έναντι 23,7%, διατηρώντας τις πέντε έδρες το Κόμμα των Ελευθέρων βρίσκεται πλέον στο 19,5% (12,7%) διαθέτοντας τέσσερις αντί των δύο εδρών, οι Πράσινοι στο 15% (9,8%) με τρεις αντί των δύο εδρών και το ΝΕΟΣ στο 7,9%, με μία έδρα.

Κύπρος: Προβάδισμα του Δημοκρατικού Συναγερμού

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός προηγείται με διαφορά από τα άλλα κόμματα, σύμφωνα με το ΡΙΚ. Ο Συναγερμός εξασφαλίζει από 36,5% και 39,5% και διατηρεί τις δύο έδρες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα άλλα κόμματα λαμβάνουν:

-ΑΚΕΛ μεταξύ 26,5 και 28,5%
-Δημοκρατικό Κόμμα μεταξύ 10 και 12,5%
-Συνδυασμός ΕΔΕΚ-Οικολόγων μεταξύ 7,5 και 8,5%
-Συμμαχία Πολιτών μεταξύ 6,5 και 8,5%

Με βάση τα πιο πάνω ποσοστά της δημοσκόπησης, το ΑΚΕΛ διατηρεί επίσης τις δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ΔΗΚΟ τη μία έδρα.

Η έκτη έδρα φαίνεται ότι πηγαίνει μάλλον στη συνεργασία ΕΔΕΚ-Οικολόγων, ενώ η Συμμαχία Πολιτών του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα αποτυγχάνει στον στόχο της για εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Φινλανδία: Μάχη για την πρωτιά

Με καταμετρημένο σχεδόν το 84% των ψήφων από τις εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Φινλανδία, το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών εκτιμάται ότι θα κερδίσει δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από μία που είχε έως σήμερα.

Συνολικά η Φινλανδία εκπροσωπείται στην Ευρωβουλή με 13 βουλευτές.

Οι Αληθινοί Φινλανδοί συγκεντρώνουν ποσοστό 13,2%, αυξάνοντας τη δύναμή τους κατά 3,4 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2009.

Το αντιπολιτευόμενο Κεντρώο Κόμμα και το κυβερνών συντηρητικό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού του πρωθυπουργού Γιούρκι Κατάινεν δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση καθώς και τα δύο συγκεντρώνουν ποσοστό λίγο πάνω από 21%. Και τα δύο κόμματα εκλέγουν από τρεις ευρωβουλευτές το καθένα, μεταξύ των οποίων αναμένεται ότι θα είναι και ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, εκλέγουν δύο ευρωβουλευτές, ωστόσο χάνουν σχεδόν 5 μονάδες και το ποσοστό τους πέφτει στο 12,6%.

Σλοβενία: Νίκη των συντηρητικών δείχνουν τα exit polls

Νίκη του συντηρητικού μπλοκ στις σημερινές ευρωεκλογές στη Σλοβενία δείχνουν τα exit polls που είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Σύμφωνα με τα exit polls των τηλεοπτικών σταθμών POP TV και TV Slovenija, τα κόμματα της κεντροδεξιάς κερδίζουν πέντε έως οχτώ έδρες, ενώ η Αριστερά τρεις.

Συγκεκριμένα, οι Δημοκράτες (SDS) φαίνεται να συγκεντρώνουν ποσοστό 24,6% (τρεις έδρες), ενώ το κοινό ψηφοδέλτιο της Νέας Σλοβενίας (Nsi) και του Λαϊκού Κόμματος (SLS) 15,2% και δύο έδρες.

Σε ό,τι αφορά την Αριστερά, μία έδρα φαίνεται να καταλαμβάνει ο πολιτικός σχηματισμός "Πιστεύω" που συγκρότησε ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ίγκορ Σόλτες, με ποσοστό 10,6%. Ποσοστό 9,1% φαίνεται να συγκεντρώνει το Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS) και 7,9% οι Σοσιαλδημοκράτες (SD).

Δανία: Κερδίζει το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα

Το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας αναμένεται να κερδίσει στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με δύο exit polls.

Σύμφωνα με το exit poll που έδωσε στη δημοσιότητά το τηλεοπτικό δίκτυο TV2, το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας αναμένεται να κερδίσει το 24,9% των ψήφων, ενώ το κρατικό κανάλι DR δείχνει το κόμμα να κερδίζει με 23,1%.

Αυτό σημαίνει ότι το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας θα έχει πλέον στην ευρωβουλή τρεις έδρες, σε σύνολο 13 για τη Δανία, έναντι μίας που είχε μέχρι τώρα.

Το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών βρίσκεται στο 20,5%, σύμφωνα με το DR, γεγονός που σημαίνει ότι θα διαθέτει επίσης τρεις έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, από τέσσερις.

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1217981/proth-dynamh-h-kentrodexia-stis-evroekloges.html