08 Μαΐου 2014

Κανένα αίτημα επιστροφής στην Ελλάδα από τη μειονότητα στην Ουκρανία

Το ζήτημα της Ουκρανίας και των μειονοτήτων βρέθηκε στο επίκεντρο της 9ης Τριμερούς Διάσκεψης υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που έλαβε χώρα την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά της Ελλάδας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πως έως τώρα δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα από ομογενείς για μετακίνησή τους ή επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Τόνισε πως η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο και τα δύο ελληνικά προξενεία σε Μαριούπολη και Οδησσό συνεργάζονται στενά με τους συλλόγους των ομογενών, έχοντας «την πλήρη εικόνα» και «τον πλήρη έλεγχο» της κατάστασης.

Ο κ. Βενιζέλος επαναβεβαίωσε πως η Αθήνα είναι έτοιμη να προσφέρει «κάθε βοήθεια» στην ομογένεια αλλά υπογράμμισε πως το ζητούμενο δεν είναι η μετακίνηση πληθυσμών αλλά η σταθεροποίηση της Ουκρανίας και η ασφάλεια των πολιτών της.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας πως βάση της επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανίας πρέπει να είναι ο σεβασμός για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας.

Από την πλευρά του, ο ρουμάνος ΥΠΕΞ Τίτους Κορλεάταν υπογράμμισε τη σημασία του ζητήματος των μειονοτήτων για το Βουκουρέστι, δεδομένου ότι στην Ουκρανία κατοικούν περίπου 400.000 άτομα ρουμανικής καταγωγής.

Προσέθεσε πως η Ρουμανία ζητά σταθερά την προστασία όλων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, αλλά, σε μία «βολή» προς της Ρωσία, αποσαφήνισε πως το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπει σε καμία χώρα να επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα μίας άλλης για την προστασία ομοεθνών της.

Στην κοινή τους διακήρυξη, οι τρεις υπουργοί σημείωσαν πως παραμένουν πλήρως προσηλωμένοι στη στήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και τάχθηκαν υπέρ της εύρεσης μίας διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση.

Πηγή: http://www.skai.gr