24 Μαΐου 2014

«Ό,τι κι αν βγάλει η κάλπη, από Δευτέρα η κυβέρνηση συνεχίζει τη δουλειά της»

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού τονίζουν ότι αυτό που επιθυμεί για την επόμενη ημέρα ο Αντώνης Σαμαράς σε κάθε περίπτωση ­ είναι να μη συνεχιστεί η προεκλογική ατμόσφαιρα και μετά τις εκλογές...
«Ό,τι κι αν βγάλει η κάλπη, εμείς από τη Δευτέρα συνεχίζουμε τη δουλειά μας κανονικά». Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνονται οι οδηγίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως τουλάχιστον τις μεταφέρουν κομματικά στελέχη και στενοί συνεργάτες του που επιμένουν ότι την Κυριακή το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τη ΝΔ. Κατ’ αρχήν μια τέτοια αντίδραση μοιάζει φυσιολογική, από τη στιγμή που θεωρούν ότι «οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοψήφισμα». Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως έχουν ήδη αποδεχθεί ότι από αύριο αρχίζει μια νέα περίοδος, της οποίας τα χαρακτηριστικά αλλά και η διάρκεια θα προκύψουν από τις κάλπες των ευρωεκλογών.

Επισήμως η ηγεσία της ΝΔ εκδηλώνει ποικιλοτρόπως την αισιοδοξία της για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Πάμε για πρώτο κόμμα» δηλώνουν δημοσίως όσοι τοποθετούνται και δεν είναι κρυμμένοι στα υπουργικά ή βουλευτικά γραφεία.

Ωστόσο το μήνυμα «από τη Δευτέρα στη δουλειά μας» που εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου έχει προφανή επιδίωξη να ενσωματώσει εκ των προτέρων και το ενδεχόμενο ενός αρνητικού αποτελέσματος, το οποίο όμως δεν σκέπτονται στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Στη ΝΔ, αναμένουν ότι η «λογική των διλημμάτων», στην οποία στήριξε προσωπικά ο Πρωθυπουργός στην προεκλογική εκστρατεία του, να μεταφερθεί μετεκλογικώς στο εσωτερικό της.

Ασφαλώς σε περίπτωση αποτελέσματος που θα μπορεί να εκληφθεί ως νίκη, τα διλήμματα θα είναι λιγότερα και οι απαντήσεις θα είναι εύκολες. Ως «νίκη» δεν νοείται μόνον η ανάδειξη της ΝΔ. Αυτό θα αποτελέσει ούτως η άλλως προσωπικό θρίαμβο του Πρωθυπουργού και θα του επιτρέψει αφενός να «εκμηδενίσει» την όποια εσωκομματική γκρίνια και αφετέρου να προεξοφλήσει και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Νίκη για την ηγεσία της ΝΔ θα είναι ακόμη και αν υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ δύο ή ακόμη και τρεις ­ ποσοστιαίες μονάδες, κάτι όμως που δεν θεωρείται πιθανόν, αφού μιλάνε στο Μαξίμου για νίκη.

Στην αξιολόγηση ενός τέτοιου όμως υποθετικού σεναρίου, μια τέτοια «μικρή» διαφορά σε μια «χαλαρή» εκλογική αναμέτρηση, στην οποία δεν κρίνεται η τύχη της κυβέρνησης, θα θεωρηθεί κάτι περισσότερο από αναστρέψιμη, ενώ μπορεί να αποδεχθεί ακόμη και ωφέλιμη. Αφενός θα λειτουργήσει ως «προειδοποίηση» και θα ενισχύσει την εσωκομματική συσπείρωση και αφετέρου θα διευκολύνει τον Αντώνη Σαμαρά να σχηματίσει την επαύριο των εκλογών μια κυβέρνηση περισσότερο αποτελεσματική.

Δουλειά, δουλειά, δουλειά

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού τονίζουν ότι αυτό που επιθυμεί για την επόμενη ημέρα ο Αντώνης Σαμαράς σε κάθε περίπτωση ­ είναι να μη συνεχιστεί η προεκλογική ατμόσφαιρα και μετά τις εκλογές. Σε ό,τι αφορά τον ίδιο, θα αποφύγει να ανοίξει νωρίς νέο προεκλογικό κύκλο και τονίζει ότι από τη Δευτέρα προέχει το τρίπτυχο: «δουλειά, δουλειά, δουλειά».

Η κυβέρνηση έχει πολλά να κάνει και δεν προτίθεται να παραδώσει τα όπλα λίγο πριν την κρίσιμη μάχη για το χρέος.

Αν το αποτέλεσμα είναι ευνοϊκό, αυτό δεν θα είναι δύσκολο. Αν γίνει το απευκταίο για το Μαξίμου και η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα, με οποιαδήποτε διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, θα θεωρήσει απλώς ότι «το αποτέλεσμα αποτελεί έκφραση δυσαρέσκειας, και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αίτημα κυβερνητικής μεταβολής». Με αυτό το πνεύμα θα αντιμετωπιστούν οι αναμενόμενες θριαμβολογίες του ΣΥΡΙΖΑ, εάν τελικά είναι πρώτο κόμμα που κάτι τέτοιο δεν φαίνεται.

Ένα ικανοποιητικό εκλογικό αποτέλεσμα καθιστά τον Αντώνη Σαμαρά «κυρίαρχο» του κομματικού παιχνιδιού με ότι αυτό σημαίνει για τις επόμενες κινήσεις του. Σε περίπτωση εκλογικής ήττας όμως, οι ατομικές φιλοδοξίες ορισμένων θα αναζωπυρωθούν, παρά το γεγονός ότι απουσίαζαν σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι από την προεκλογική μάχη της ΝΔ.

Πρακτικώς εσωκομματικό πρόβλημα, με βάση τη σημερινή καταγραφή δυνάμεων, ουδείς μπορείς να δημιουργήσει στον Πρωθυπουργό, πέρα από κάποια σκόρπια μιντιακά πυρά παρηκμασμένων βαρόνων της ΝΔ. Αν οι κάλπες επιφυλάξουν δραματικές εκπλήξεις, τα πράγματα αλλάζουν.

Ο ανασχηματισμός έρχεται

Ένα σοβαρό δίλημμα που θα αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός την επομένη των εκλογών αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου ανασχηματισμού εντός του θέρους. Όλοι στη ΝΔ συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι «δεν μπορούμε να πάμε στις εκλογές με τη σημερινή κυβέρνηση», αλλά το εννοούν με διαφορετικό τρόπο.

Ανεξαρτήτως από τον χρόνο που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός για τον «εκλογικό ανασχηματισμό», ορισμένες αλλαγές θα χρειαστεί να γίνουν αμέσως. Το ενδεχόμενο των μετεκλογικών εξελίξεων αναζωπυρώνει εντός της ΝΔ και επί μέρους επιδιώξεις.

Μάρκος Αυρήλιος