24 Μαΐου 2014

Ο πήχυς και η διαχείριση των ποσοστών στον ΣΥΡΙΖΑ

Η πρωτιά στις κάλπες των ευρωεκλογών, έστω και με μία ψήφο διαφορά, είναι ο βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη εκλογική επικράτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα σηματοδοτήσει τη σταθεροποίηση της παρουσίας του ως σημαντικού παράγοντα στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Δηλαδή, σταδιακά θα αποβάλει τον χαρακτηρισμό που του αποδίδεται ως συγκυριακού «παίκτη» και θα παγιωθεί ως αξιόλογος πόλος του πολιτικού χάρτη.

Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι αυτό δεν αρκεί σε καμιά περίπτωση για τη δρομολόγηση ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων άμεσα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανατροπή της κυβέρνησης και εθνικές εκλογές, που είναι ο απώτερος στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αισιοδοξία για την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Από εκεί και πέρα, ο τρόπος που θα διαχειριστούν την πρωτιά –εφόσον, βεβαίως, την επιτύχουν–, τα ζητήματα που θα θέσουν, σε σχέση με τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης, είναι όπως λένε συνάρτηση σειράς παραγόντων.

Πάντως, ο κ. Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να προσδιορίσει μία διαφορά του κόμματός του από τη Ν.Δ. της τάξεως των 4 - 6 μονάδων, ως παράγοντα που θα σηματοδοτήσει την αναντιστοιχία μεταξύ λαϊκής βούλησης και κυβερνητικής εντολής. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να συμπεριλάβει την προϋπόθεση, που άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν βάλει στο τραπέζι το προηγούμενο διάστημα, ότι η κυβέρνηση θα χάσει τη νομιμοποίησή της εάν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσοστών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Παρά ταύτα, στενοί συνεργάτες του αναγνωρίζουν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα διευκολύνει κατά πολύ το αίτημα για εθνικές εκλογές την επομένη των ευρωεκλογών.

Πέραν της διαφοράς, στον ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν ως παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν περαιτέρω εξελίξεις το ποσοστό που, τελικά, θα λάβει το ΠΑΣΟΚ - «Ελιά» και το οποίο μπορεί να ενεργοποιήσει τριβές μέσα στο ΠΑΣΟΚ και, κατ’ επέκταση, να επηρεάσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης, αλλά και το ποσοστό που θα λάβει η Ν.Δ. και το οποίο, εάν υπολείπεται σημαντικά του ποσοστού των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2012, δεν αποκλείεται, επίσης, να δρομολογήσει εσωκομματικές εξελίξεις, με επιπτώσεις στην κυβερνητική σταθερότητα.

Την ίδια στιγμή, στην Κουμουνδούρου έχουν πλήρη επίγνωση πως, παρά την ανακωχή στο εσωτερικό του κόμματος τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία ουσιαστικά επιβλήθηκε από την ανάγκη για εικόνα ομοψυχίας πριν από τις κάλπες, οι εσωκομματικές διαφωνίες δεν έχουν εξαφανιστεί και θα επανακάμψουν με δριμύτητα εάν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που όλοι προσδοκούν. Θεωρείται δεδομένο ότι η εσωκομματική μειοψηφία θα θέσει ζητήματα όχι μόνο τακτικής, αλλά και προσώπων - στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα, εάν το εκλογικό αποτέλεσμα της αυριανής αναμέτρησης δεν θεωρηθεί επιτυχές.

Ηδη εδώ και εβδομάδες στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας είχαν σπεύσει να θέσουν το πήχυ: ποσοστό μικρότερο του περίπου 27%, που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2012, και διαφορά από τη Ν.Δ. μικρότερη της τάξεως των 5 ποσοστιαίων μονάδων θα συνιστούν αποτυχία, έχουν πει. Θεωρείται δεδομένο, δε, ότι ήταν το επιτυχές για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα σε Περιφέρεια Αττικής και Δήμο Αθηναίων στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών που απέτρεψε το ενδεχόμενο βύθισης στην εσωστρέφεια και την πιθανότητα εσωκομματικής σύγκρουσης, καθώς η συνολική αποτίμηση του αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής εμπεριέχει πολλά στοιχεία προβληματισμού, τόσο για τη στρατηγική που ακολουθήθηκε, όσο και για τα πρόσωπα που επελέγησαν και στηρίχθηκαν σε δήμους και περιφέρειες.

Παρά την αναγνώριση αδυναμιών και λαθών σε συζητήσεις σε στενό κύκλο, μεγαλοφώνως δεν ετέθη θέμα από καμία πλευρά, δεδομένου και του επαναληπτικού γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών. Κανένας δεν ήθελε τη δεδομένη χρονική στιγμή να αναλάβει την ευθύνη να οδηγηθεί το κόμμα με εικόνα κατακερματισμού στις κάλπες. Αλλωστε, μια δημόσια διαφωνία θα επανέφερε στο προσκήνιο το φαινόμενο της πολυγλωσσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο σίγουρα επιδρά στην εκλογική επιρροή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, εάν η προσδοκία ενός επιτυχούς αποτελέσματος αύριο, ικανού να δρομολογήσει ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και να συντομεύσει τον χρόνο ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία και κατασιγάζει τις αντιθέσεις, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι σε ενδεχόμενη αποτυχία οι αντιδράσεις θα είναι σφοδρές, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου.

Το στοίχημα σε Περιφέρεια και Δήμο Αθηναίων

Ως ένα πρώτο βήμα, το οποίο θα λάβει ιδιαίτερα σημαντικά πολιτικά χαρακτηριστικά αν ολοκληρωθεί, θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα σε Περιφέρεια Αττικής και Δήμο Αθηναίων, την επιτυχία της κ. Ρένας Δούρου να έρθει πρώτη και του κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη να περάσει στον δεύτερο γύρο. Στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι θα είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που θα κυριαρχήσει στην πολιτική συζήτηση αύριο και για τον λόγο αυτό υπογραμμίζουν τη σημασία όχι απλώς της κατάκτησης της πρώτη θέσης, αλλά της επίτευξης μιας μεγάλης διαφοράς ως παράγοντα δρομολόγησης περαιτέρω πολιτικών εξελίξεων. Ωστόσο, το να καταφέρουν να επικρατήσουν στον Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Αττικής στον δεύτερο γύρο είναι εξίσου σημαντικό, δεδομένης της μεγάλης πολιτικής βαρύτητας που έχουν ο πρώτος δήμος και η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Στον «χάρτη» των περιφερειών η μοναδική άλλη ρεαλιστική πιθανότητα που έχουν να δουν το δικό τους χρώμα να κυριαρχεί είναι στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο με πολύ μικρή διαφορά από τον πρώτο, κ. Σπύρο Σπύρου. Στις υπόλοιπες περιφέρειες όπου οι υποψήφιοι πέρασαν στον δεύτερο γύρο, δηλαδή στις Περιφέρειες Πελοποννήσου με τον κ. Οδυσσέα Βουδούρη και Στερεάς Ελλάδας με τον κ. Ευάγγελο Αποστόλου, δεν θεωρείται ότι υπάρχουν πραγματικά πιθανότητες επικράτησης, καθώς η απόστασή τους από τους πρώτους είναι πολύ μεγάλη.

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ