12 Μαΐου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με Κρεμλίνο (το Κρεμλίνο δεν το ξέρει βέβαια αλλά λέμε τώρα) και τρέμει τα αυτογκόλ

Της Νίκης Ζορμπά

Στην Κουμουνδούρου έχουν στραμμένα τα βλέμματα στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και φοβούνται νέα αυτογκόλ, όπως αυτά που «περίσσεψαν» κατά τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου και τη σύνταξη της ευρωδιακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά διήμερο μπαράζ επαφών με στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης, όχι όμως στο επίπεδο που θα επιθυμούσε, καθώς ένεκα Ουκρανίας, δεν θα καταφέρει να συναντηθεί όπως ήταν προγραμματισμένο με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενώ λόγω πρωτοκόλλου, παρά τον διπλωματικό αγώνα που δίνεται από την Κουμουνδούρου, δεν αναμένεται να γίνει δεκτός ούτε ατύπως από τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.   

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύεται από τον Νίκο Παππά, τον «τομεάρχη» εξωτερικής πολιτικής του κόμματος, Κώστα Ήσυχο, τον Γιάννη Δραγασάκη (ως επικεφαλής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ), τον πάλαι ποτέ στενό συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, Νίκο Κοτζιά και τη συντονίστρια της «ροζ» Κοινοβουλευτικής Ομάδας για θέματα εξωτερικής πολιτικής,  Νάντια Βαλαβάνη.

Ο καυγάς για τη «Νέα Ελλάδα» και η «ρουκέτα» Γλέζου

Και αίφνης ο ΣΥΡΙΖΑ «κατοχύρωσε» τον ιστότοπο neaellada προκαλώντας την έκρηξη του Αντώνη Σαμαρά και των «γαλάζιων» στελεχών. Ο Πρόεδρός του δε με αναλυτικό άρθρο (Κυριακάτικο Έθνος) επιχείρησε να εξηγήσει αναλυτικά γιατί η… Νέα Ελλάδα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η …παλιά Ελλάδα η Ν.Δ σε έναν καυγά μάλλον αλλοτινών –παλαιοκομματικών μεθόδων κι εποχών.

Κι αν τούτα είναι στο πλαίσιο του σκηνικού της ακραίας πόλωσης που στήνεται ενόψει των ευρωεκλογών με τον μείζονα αντίπαλό του, τη Ν.Δ, καθόλου βέβαιο δεν είναι πως η Κουμουνδούρου διάγει βίο ήσυχο σχετικά με ενδεχόμενες δηλώσεις στελεχών της που θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα το κόμμα στο φίνις της προεκλογικής περιόδου.

Μια τέτοια «ρουκέτα» εκτόξευσε ο Μανώλης Γλέζος, μιλώντας για «αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό» , την οποία η κουμουνδούρου επιχείρησε να διαχειριστεί δια της υποβάθμισης και των… διευκρινίσεων από πλευράς του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.

Ο Μανώλης Γλέζος μιλώντας για τα περί εσωτερικού δανεισμού (ΣΚΑΙ) αναφέρθηκε σε διαστρέβλωση των δηλώσεών του, λέγοντας πως «ποτέ δε μίλησα για καταθέσεις, αλλά για εισοδήματα».
Εξήγησε δε ότι  η πρόταση που διατύπωσε ήταν ένας από τους πέντε τρόπους με τους οποίους το Δημόσιο θα μπορούσε να βρει ρευστότητα, προσθέτοντας ότι ο εσωτερικός δανεισμός που πρότεινε είναι «διπλής μορφής», δηλαδή εθελοντικός για τα φτωχά εισοδήματα και υποχρεωτικός για τα υψηλά.

«Ο φτωχός ελληνικός λαός θα κάλυπτε το εσωτερικό δάνειο αν το είχαμε ανάγκη» και «αν πειστεί ότι το δάνειο θα είναι για να βοηθήσει την ανάπτυξη της χώρας», είπε και διευκρίνισε ότι πρόκειται για πρόταση όχι για απόφαση, η οποία «δε σημαίνει  κατάσχεση».

Παρά τις εξηγήσεις, η Κουμουνδούρου δεν ευαρεστείται με σχετικές δηλώσεις και επαναφορά στη σχετική ατζέντα, τρέμοντας την αξιοποίησή της από τη Ν.Δ, η οποία έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» ροζ δηλώσεις, καραδοκώντας για αυτές που θα προκαλέσουν την ανησυχία του παραδοσιακού, «κεντρώου» ακροατηρίου.

capital.gr