02 Μαΐου 2014

Δείτε καρέ καρέ πώς ξάφριζαν σε δευτερόλεπτα τα κοσμηματοπωλεία οι «Ροζ Πάνθηρες»

Ένα βίντεο ντοκουμέντο στο οποίο καταγράφεται καρέ καρέ μια από τις 14 διαρρήξεις που είχαν διαπράξει σε κοσμηματοπωλεία έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία με αφορμή τις συλλήψεις τριών μελών της συμμορίας Ροζ Πάνθηρες, υπηκόων της χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει επίσης 13 κλοπές οχημάτων και απόπειρες διάρρηξης με εκτεταμένες φθορές σε καταστήματα, εκ των οποίων μια σε κατάστημα ένδυσης και δύο σε κοσμηματοπωλεία, αφαιρώντας αντικείμενα η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 550.000 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ληστείες και φθορές ξένης ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα, εξακολούθηση και κατά συναυτουργία καθώς και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης, επίσης υπήκοοι χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που δεν έχουν συλληφθεί και αναζητούνται, καθώς και συνεργοί των δραστών, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν μέχρι στιγμής διακριβωθεί .

Πώς δρούσαν- Η μέθοδος «ram raiding»
Για τις κινήσεις τους, τη μετάβασή και τη διαφυγή τους, οι δράστες έκλεβαν αυτοκίνητα παλαιού τύπου και τεχνολογίας, τα οποία δεν διέθεταν προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα αντικλεπτικής προστασίας. Τα οχήματα αυτά αφαιρούσαν εύκολα με τη χρήση αυτοσχέδιου ειδικού κλειδιού πασπαρτού γνωστού και ως « polish key », το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις εγκατέλειπαν στη μίζα των οχημάτων ή το έπαιρναν μαζί τους για να το επαναχρησιμοποιήσουν. Επίσης χρησιμοποιούσαν και κλεμμένες δίκυκλες μοτοσικλέτες.

Στη συνέχεια μετέβαιναν στα καταστήματα πρώτες πρωινές ώρες και χρησιμοποιώντας τα κλεμμένα οχήματα, είτε εμβόλιζαν τις εισόδους ή τις βιτρίνες τους - μέθοδος γνωστή ως « ram raiding », είτε παραβίαζαν τα ρολά ασφαλείας και έσπαζαν τις γυάλινες βιτρίνες με λοστούς.

Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ιμάντες, ορειβατικά σχοινιά ή συρματόσχοινα τα οποία προσάρμοζαν στις πόρτες και στους κοτσαδόρους των αυτοκινήτων, για να παραβιάζουν τα ρολά ασφαλείας.

Επίσης στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ορειβατικά σχοινιά, κρίκους, βαριοπούλες αλλά και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για τις διαρρήξεις καθώς και διάφορα κλειδιά αυτοκινήτων.

Επίσης βρέθηκαν πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM καθώς και στελεχών καρτών κινητής τηλεφωνίας, μεγάλο αριθμό κοσμημάτων, βάσεων στερέωσης και επίδειξης αυτών, ρολόγια με τα ταμπελάκια τιμών και καταστημάτων από τα οποία προέρχονται, γυαλιά ηλίου και οράσεως καθώς και είδη ρουχισμού.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές και παραπέμφθηκαν για την διενέργεια κυρίας Ανάκρισης.