22 Μαΐου 2014

Η Γερμανία θα απελαύνει ευρωπαίους μετανάστες αν δεν έχουν βρει δουλειά μέσα σε έξι μήνες - «Η ΕΕ δεν είναι κοινωνική ένωση»

Τα περί ελεύθερης διακίνησης πολιτών εντός των ορίων της ΕΕ μάλλον θα είναι σύντομα παρελθόν στη Γερμανία. Σύμφωνα με νέο νόμο που προωθούν τα υπουργεία εσωτερικών και εργασίας της χώρας, όσοι μετανάστες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχουν βρει δουλειά μέσα σε ένα εξάμηνο, θα απελαύνονται από τη χώρα!
Aλλά, η απέλαση είναι ίσως το μικρότερο κακό που θα περιμένει στο εξής τους άνεργους μετανάστες επί γερμανικού εδάφους. Ο νόμος θα απαγορεύει σε όποιον έχει δώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία στις αρχές να ξαναμπεί στη χώρα και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με τσουχτερά πρόστιμα ή και με φυλάκιση έως και τρία χρόνια.

Ο νόμος, ο οποίος έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο και κατόπιν, να πάρει το δρόμο για το κοινοβούλιο. Με τον ανήκουστο αυτό νόμο η συντηρητική κυβέρνηση της Γερμανίας σκοπεύει να βάλει τέρμα σε αυτό που η ίδια αποκαλεί «κοινωνικό τουρισμό». Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η Γερμανία από το 2009 και μετά είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος μεταναστευτικός προορισμός στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι μετανάστες μάλιστα προέρχονται πλέον από χώρες της ΕΕ.


Κι όποιος τυχόν περιμένει να επωφεληθεί από το περίφημο γερμανικό κράτος πρόνοιας, απατάται οικτρά. «Η ΕΕ δεν είναι κοινωνική ένωση», δηλώνει ορθά-κοφτά η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Passaer Neuen Presse, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της. «Δεν θέλουμε», τονίζει, «να πληρώνουμε τον Hatz IV (το κοινωνικό βοήθημα που δίνεται σε όλους τους οικονομικά αδύναμους πολίτες) σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες που έρχονται στη Γερμανία μόνο και μόνο για να βρουν δουλειά».

Το 2013, η Γερμανία πλήρωσε συνολικά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε κοινωνικά βοηθήματα προς μετανάστες και τις οικογένειές τους, νούμερο που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο του συνολικού ποσού που δαπανά το κράτος για τον Hatz IV. «Δεν θέλουμε να γίνεται κατάχρηση του κοινωνικού βοηθήματος», λένε πηγές της κυβέρνησης.

Οι πρώτοι που αναμένεται να πληγούν από το νέο νόμο είναι οι μετανάστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, οι οποίοι αποτελούν τις δυο πολυπληθέστερες μεταναστευτικές ομάδες στη Γερμανία, καθώς κι εκείνες που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Οι αμέσως επόμενοι που αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών είναι οι Ισπανοί. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Mundo, η κοινότητα των νεότερων ισπανών μεταναστών στη Γερμανία είναι η έβδομη μεγαλύτερη στη Γερμανία και αριθμεί 123.000 άτομα. Οι άνεργοι ανάμεσά τους ανέρχονται στα 6.592 άτομα. «Εξι μήνες είναι πολύ μικρό διάστημα», διαμαρτύρεται στην ισπανική εφημερίδα ο Χοσέ Πέδρο. «Εγώ ζω κι εργάζομαι χρόνια στη Γερμανία. Δεν έχουν το δικαίωμα να με διώξουν επειδή δεν μπορώ να βρω δουλειά αυτή την περίοδο και λαμβάνω κοινωνικό βοήθημα».