22 Μαΐου 2014

Goldman Sachs: Ποιο εκλογικό αποτέλεσμα θα φέρει ράλι σε ελληνικές μετοχές, ομόλογα – Τα 2 αρνητικά σενάρια

Ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές της Κυριακής θα οδηγήσει σε περαιτέρω ράλι των ελληνικών ομολόγων και μετοχών, όπως άλλωστε “υπαγορεύουν” τα θεμελιώδη, εκτιμά η Goldman Sachs, με σημερινή της έκθεση.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, δύο είναι τα σενάρια που θα απειλήσουν τη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας στις αγορές ομολόγων και πτώση των μετοχών στο χρηματιστήριο της Αθήνας:

1) Μια απότομη μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδα χαμηλότερα του περίπου 6% που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει ζήτημα ηγεσίας στο κόμμα και έξοδο βουλευτών τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από την κυβέρνηση. Με δεδομένη τη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης, μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε υψηλότερο κίνδυνο εκλογών, πριν από τη λήξη της τετραετίας, το καλοκαίρι του 2006.

2) Μία ξεκάθαρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό κοντά στο 30% και με διαφορά μεγαλύτερη του 3% από τη Νέα Δημοκρατία. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα επέτρεπε στο ΣΥΡΙΖΑ να ισχυριστεί ότι οι Έλληνες επιθυμούν μια άμεση αλλαγή της κυβέρνησης. Και θα ενίσχυε την πίστη του κόμματος ότι σε περίπτωση εκλογών, θα εξασφάλιζε αρκετά μεγάλη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση, ή έστω να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

Πάντως, η Goldman Sachs εκτιμά ότι κανένα από τα δύο αυτά σενάρια δεν είναι  πιθανό. 

Η άποψη αυτή ευθυγραμμίζεται με την εκτίμηση της JP Morgan η οποία δίνει πιθανότητες μόλις 10-15% στις πρόωρες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, και μπροστά στον κίνδυνο να προκληθούν πρόωρες εκλογές κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η Goldman Sachs εκτιμά ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άλλαζε δραματικά το ελληνικό μακροοικονομικό σκηνικό.

Με δεδομένο ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής διανύει τα τελευταία στάδιά του, με την ελληνική ανάπτυξη να βελτιώνεται, την Αθήνα να επιστρέφει στις αγορές ομολόγων και τον προϋπολογισμό να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, θα ήταν προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει μια μεγάλης έκτασης σύγκρουση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη αλλά αντίθετα να εξετάσει τις επιλογές πολιτικής που έχει μέσα πλαίσιο που του επιτρέπει το πρόγραμμα προσαρμογής.

Αυτή η εκτίμηση ενισχύεται από τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, κατά τις οποίες, μια συνεργάσιμη κυβέρνηση αναμένεται να επιτύχει πιο επωφελή αποτελέσματα, από ό,τι μια μη συνεργάσιμη.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Goldman, η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ προϊδεάζει για ευρεία σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τις διεθνείς συμφωνίες και τις συνθήκες.

Εάν η ρητορική αυτή εφαρμοστεί στην πράξη, ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να επανεμφανιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ από την ακραία σημερινή ατζέντα του προς μια πιο πραγματική μέση θα είναι δυσκολότερη εάν το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση, τονίζει ο οίκος. Και από την άλλη, οι χαράσσοντες την πολιτική στην Ευρώπη θα απαιτήσουν σημαντικές αποδείξεις ότι η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πραγματική, πριν να θεωρήσουν μια τέτοια εξέλιξη αξιόπιστη.

Επομένως, ενδεχόμενη νέα προσφυγή στις κάλπες σε αυτή τη φάση, θα οδηγούσε στην επιστροφή του ρίσκου για τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα, σύμφωνα με την Goldman. Πάντως, με βάση και το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και ένα περιθώριο για θετικότερα αποτελέσματα, καθώς ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα αυτή την Κυριακή θα αποτελέσει καταλύτη για μια μεγάλης κλίμακας συζήτηση μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από τη στροφή προς ηπιότερες και πιο πραγματικές λύσεις που θα απαιτηθεί προκειμένου να έρθει το κόμμα στην κυβέρνηση.

Μία τέτοια στροφή θα δώσει τέλος στο ρίσκο της εξόδου από το ευρώ σε αυτή τη φάση και θα βοηθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων να μειωθούν από τα σημερινά επίπεδα, τα οποία η Goldman δείχνει να θεωρεί υψηλότερα των δικαιολογημένων.