15 Μαΐου 2014

ΠΟΝΟΣ!! H Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση. Στο -1,1% το ΑΕΠ από -6% πέρυσι

Η Ελλάδα βγαίνει έπειτα από χρόνια από τη βαθιά ύφεση και τα στοιχεία της Στατιστικής το επιβεβαιώνουν...

Η Ελλάδα βγαίνει έπειτα από χρόνια από τη βαθιά ύφεση και τα στοιχεία της Στατιστικής το επιβεβαιώνουν. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκε στο -1,1% ενώ το 1ο τρίμηνο του 2013 ήταν στο -6%.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι η συρρίκνωση της ύφεσης κατά 5 μονάδες θα οδηγήσει σε επαναφορά της ανάπτυξης στο τέλος του έτους, τουλάχιστον 0,6%, μπορεί δηλαδή και περισσότερο. Οι προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών στηρίζονται στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που περιμένουν στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους κυρίως λόγω της αύξησης του τουρισμού στη χώρα. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ήδη στο πρώτο τετράμηνο του 2014 καταγράφεται αύξηση κρατήσεων κατά 30,1%. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βουλιάξει από τουρίστες και τα τουριστικά έσοδα μπορεί να ξεπεράσουν τα 13,5 δισ. ευρώ, γεγονός που θα δώσει ώθηση και στην ανάπτυξη.

Το ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 περιορίστηκε σε τρέχουσες τιμές σε 41,009 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά περίπου 1,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Βεβαίως, τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει χάσει σχεδόν το 25% του εθνικού της προϊόντος.
Η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη σε ετήσια βάση τελευταία φορά το δεύτερο τρίμηνο του 2008 όταν είχε καταγραφεί θετικό ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 0,4%.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με βάση τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς (2223/96, 1392/2007) το ΑΕΠ κάθε τριμήνου (ως προσωρινό αποτέλεσμα) πρέπει να ανακοινώνεται 70 ημέρες μετά το τέλος του. Τα αποτελέσματα καταρτίζονται με βάση βραχυχρόνιες στατιστικές για τις μεταβολές της άξιας, του όγκου και των τιμών. Πέραν τούτου, στα πλαίσια κατάρτισης των Κύριων Ευρωπαϊκών Οικονομικών Δεικτών (Principal European Economic Indicators), μια πρώτη εκτίμηση (flash estimate) για το ΑΕΠ ανακοινώνεται σε 45 ημέρες μετά τη λήξη του τριμήνου. Επειδή σε αυτό το χρονικό διάστημα η πλήρης σειρά των χρησιμοποιούμενων βραχυχρόνιων στατιστικών δεν είναι διαθέσιμη, οι χρήστες θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί κατά την χρησιμοποίηση των στοιχείων μέχρι την ανακοίνωση των προαναφερθέντων προσωρινών αποτελεσμάτων που είναι προγραμματισμένη για τις 6 Ιουνίου 2014.