20 Ιουνίου 2014

Αλβανία: Τέλος στο μύθο του άπαρτου Λαζαρατιού-13 τόνους έτοιμου προς πώληση χασίς είχαν στις αποθήκες

Το επιτυχές τέλος της πενθήμερης επιχείρησης της αλβανικής αστυνομίας κατά του Λαζαρατιού αποτελεί στην Αλβανία την κεντρική είδηση. Θεωρείται μάλιστα γεγονός που έχει να κάνει με αλλαγές στη δομή του αλβανικού κράτους. Μετά από 15 χρόνια το Λαζαράτι, διεθνώς αναγνωρισμένο για την παραγωγή χασίς, ελέγχεται από την αστυνομία.
Η αντίσταση του στον κλοιό των 800 δυνάμεων της αστυνομίας, άντεξε μόλις πέντε ημέρες. Η επιτυχία της αστυνομίας είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης, βάζοντας έτσι τέρμα σε υπόλοιπες 27 προηγούμενες ανεπιτυχείς επιχειρήσεις της αστυνομίας, όπως και στο μύθο του άπαρτου Λαζαρατιού.

Τα πρώτα στοιχεία από της αστυνομίας αναφέρουν ότι κατασχέθηκαν 13 τόνοι επεξεργασμένο χασίς έτοιμο προς πώληση. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι ποσότητες που οι ίδιοι οι κάτοικοι έκαψαν τις προηγούμενες ημέρες πριν φθάσει η αστυνομία για να μην ενοχοποιηθούν. Καταστράφηκαν περισσότερες από 80 χιλιάδες νεόφυτα δενδρύλλια, πέντε αυτοκίνητα με πολεμικό υλικό, όπλα διαφόρων ειδών και βεληνεκούς και άλλα πυρομαχικά. Κατασχέθηκαν επίσης δύο εργαστήρια παραγωγής χασισοελαίου και άλλα δύο για την επεξεργασία στεγνού χασίς. Συνελήφθησαν 14 άτομα και καταζητούνται δεκάδες άλλα.

Η πετυχημένη επιχείρηση της αστυνομίας, προκάλεσε τις έντονες διαμάχες στη Βουλή με σκληρές αλληλοκατηγορίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη χώρα .

Η κυβέρνηση έφερε στοιχεία ότι στελέχη της αντιπολίτευσης μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσια, είχαν συνεχή επικοινωνία με τους κακοποιούς στο Λαζαράτι, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση για το ίδιο πράγμα.

Παναγιώτης Μπάρκας, Αργυρόκαστρο
Πηγή: http://www.skai.gr