05 Ιουνίου 2014

200 εκατομμύρια ευρώ από το προηγούμενο ΕΣΠΑ για πάνω από 40.000 νέους αποφοίτους επιστήμονες και ερευνητές.

Διακόσια εκατομμύρια ευρώ που περίσσεψαν από το νοικοκύρεμα του προηγούμενου ΕΣΠΑ θα διαθέσει μέχρι το τέλος του 2015 το υπουργείο Παιδείας σε μια επιχείρηση γεφύρωσης του σημερινού χάσματος ανάμεσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην αγορά εργασίας.



 
Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ" οι τέσσερις καινούργιες δράσεις που προγραμματίζει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αφορούν περισσότερους από 40.000 νέους αποφοίτους Δευτεροβάθμιας, Μεταδευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και νέους επιστήμονες και ερευνητές.

Οι απόφοιτοι θα μπορέσουν χάρη στις δράσεις αυτές να λάβουν το λεγόμενο πρώτο ένσημο αποκτώντας πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ενώ οι ερευνητές θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα ερευνητικά τους σχέδια. Οι ευρωπαϊκοί πόροι θα πέσουν δηλαδή και σε ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, προκειμένου να μετασχηματιστούν σε προϊόντα διάφορες έξυπνες και καινοτόμες ιδέες ομάδων φοιτητών.

Σημαντικό είναι πως αυτές οι πρωτοβουλίες σχεδιάζονται έτσι ώστε να επηρεάσουν θετικά τη γενιά που βίωσε έντονα τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σχεδιάζοντας την εκπαίδευση κάθε γενιάς, ουσιαστικά σχεδιάζει κανείς την εθνική οικονομία της επόμενης.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

Μαθητεία για 7.000 αποφοίτους ΕΠΑΛ. 
Η πιλοτική εφαρμογή της μαθητείας για περίπου 5.000 αποφοίτους των ΕΠΑΛ των σχολικών ετών της μεγάλης κρίσης θα συνεχιστεί για περισσότερους. Με αυτόν τον τρόπο οι απόφοιτοι παλαιότερων ετών αναβαθμίζουν το πτυχίο τους και οι νεότεροι απόφοιτοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης όταν ολοκληρώσουν τη μαθητεία. Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και με αυτόν τον τρόπο αφενός οι απόφοιτοι θα αναβαθμίσουν τον τίτλο σπουδών τους, αφετέρου θα αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους. Θα αμείβονται μέσω υποτροφιών με περίπου 70% του βασικού μισθού, με ασφάλιση και με σοβαρές προοπτικές μόνιμης πρόσληψης μέσω κινήτρων που θα παρασχεθούν στις επιχειρήσεις (π.χ. επιδότηση εργοδοτικών εισφορών), προκειμένου να απασχολήσουν περισσότερα έτη τους νέους που προσέλαβαν στο πλαίσιο της μαθητείας.

Συνδυασμένη πρακτική  άσκηση και διά βίου μάθηση για 10.000  αποφοίτους ΙΕΚ και  Επαγγελματικών 3 Σχολών (ΕΠΑΣ).
 Υπολογίζονται σε 10.000 οι απόφοιτοι ΙΕΚ και ΕΠΑΣ έως 28 ετών που ωφελούνται. Το πρόγραμμα συνδυάζει τετράμηνη πρακτική άσκηση αποφοίτων με την κατάρτισή τους σε θέματα επιχειρηματικότητας και εργασίας καθώς και δράσεις συμβουλευτικής εργασίας. Η προστιθέμενη αξία είναι πως το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι έχουν γνώση των αναγκών της αγοράς και των κενών θέσεων που υπάρχουν.

Διασύνδεση 40 ερευνητικών ομάδων ΑΕΙ με αγορά μέσω  αξιοποίησης ερευνητικών  αποτελεσμάτων
Αποτελεί ένα ακόμα βήμα για τη σύνδεση του Ακαδημαϊκού με τον Αναπτυξιακό Χάρτη της Χώρας μέσα από το τρίπτυχο πανεπιστήμια αγορά έρευνα. Το πρόγραμμα έχει σκοπό να μετασχηματίσει ώριμα ερευνητικά αποτελέσματα σε επιχειρηματικά αξιοποιήσιμα πλάνα. Προσβλέπει στη συνεργασία ΑΕΙ με ιδιωτικούς φορείς και στην on hands εμπλοκή των φοιτητών στη δημιουργία πατενταρισμένων προϊόντων. Με άλλα λόγια, πώς μια έξυπνη ιδέα γίνεται προϊόν και αξιοποιείται οικονομικά από τους φοιτητές. Το πρόγραμμα υπολογίζεται να συμπεριλάβει περίπου 40 ερευνητικές ομάδες που αποτελούνται από ενεργά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

 Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 15.000 αποφοίτους ΑΕΙ
 Κομβικό ρόλο θα παίξουν τα Κέντρα Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων για την επιμόρφωση αποφοίτων και πιστοποίηση από τα ΑΕΙ σε συνεργασία με τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρακτική άσκηση εξάμηνης διάρκειας και συμβουλευτική (mentoring). Στόχος είναι η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στο αντικείμενο σπουδών του κάθε αποφοίτου. Είναι αξιοσημείωτο ότι ήδη ορισμένα πανεπιστήμια παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στους φοιτητές τους. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εφάρμοσε από το 2012 πρόγραμμα mentoring που απευθύνεται σε τελειόφοιτους φοιτητές και σε επιχειρηματίες με πλούσια επαγγελματική εμπειρία και αποτελεί μια σχέση συνεργασίας μεταξύ δύο ατόμων, φοιτητή και επαγγελματία, η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων, πληροφοριών και πρακτικών συμβουλών για έναν συγκεκριμένο τομέα απασχόλησης. Ανάλογα προγράμματα τρέχουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σε άλλα ιδρύματα.