14 Ιουνίου 2014

Αγώνας από Μαξίμου να προλάβει τα... αυτογκόλ

«Κακός οιωνός» η κόντρα Κυριάκου Μητσοτάκη και Ανδρέα Λοβέρδου. Έντονος προβληματισμός και για άλλα «αντάρτικα». Να προλάβει τα χειρότερα θέλει η κυβέρνηση, αλλά οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Οι κινήσεις Σαμαρά και η στάση Βενιζέλου.

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει από τα πρώτα της κιόλας βήματα η νέα κυβέρνηση, καθώς παρά την αρχική θέση ότι οι μεταρρυθμίσεις θα επιταχυνθούν, τα πρώτα εμπόδια έχουν ήδη σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο φόβος μήπως η κυβέρνηση σύντομα μοιάζει με τον... πύργο της Βαβέλ είναι ορατός και το πρώτο δείγμα από την κόντρα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ανδρέα Λοβέρδου, είναι ξεκάθαρο. Ο πρωθυπουργός το τελευταίο που θέλει είναι να κάνει τον "διαιτητή": μέσα από τις συναντήσεις του που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες με τους υπουργούς του, είναι ξεκάθαρος: Πολύ δουλειά, απόλυτη συνεννόηση και καλός συντονισμός, με στόχο την επίτευξη του στόχου, είναι το σαφές μήνυμα που εκπέμπει προς κάθε κατεύθυνση, την ώρα που άπαντες γνωρίζουν καλά ότι η "ώρα του λογαριασμού" πλησιάζει, οι εκκρεμότητες – προαπαιτούμενα δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί και ο χρόνος για τη νέα άφιξη της τρόικα πλησιάζει.

"Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στο χθες", έλεγε χθες ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, διευκρινίζοντας ότι "η κυβέρνηση πάση θυσία θα βαδίσει τη χώρα σε ασφαλή μονοπάτια".

Ορισμένοι, βλέποντας και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να συντάσσεται με την άποψη του Ανδρέα Λοβέρδου στην πρώτη ενδοκυβερνητική κρίση, κάνουν λόγο για ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ να τονίσει τη διαφορά του από τη ΝΔ, μέσα από φιλολαϊκές προτάσεις, ίσως και ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών, όποτε και αν γίνουν αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείουν κι άλλες -ίδιας φιλοσοφίας- αντιδράσεις από πράσινα κυβερνητικά στελέχη το επόμενο διάστημα, κάτι βέβαια που εφόσον ευσταθεί, δεν μένει παρά να επιβεβαιωθεί.

Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, προφανώς χωρίς να κάνει διακρίσεις, θέτει στα στελέχη του νέου υπουργικού συμβουλίου τις προτεραιότητες, τους στόχους και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, ορίζοντάς τους μάλιστα σφιχτά χρονοδιαγράμματα τα οποία θα παρακολουθούνται στενά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες, συναντήθηκε με τους υπουργούς Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, Υγείας Μάκη Βορίδη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη μαζί με τους αναπληρωτές και τους υφυπουργούς του.

Όσον αφορά την διαφωνία Μητσοτάκη – Λοβέρδου, προωθείται μια συμβιβαστική λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα θα εκδοθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία θα κληθούν πίσω στις εργασίες τους περίπου 600 διοικητικοί υπάλληλοι από τους 1.136 συνολικά οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις επαναπρόσληψης. Ο υπουργός Παιδείας ζητούσε την επανατοποθέτηση στην εργασία τους 883 υπαλλήλων και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης περίπου 550.

Σήμερα ο υπουργός παιδείας μιλώντας στο Mega δήλωσε πως «δεν μπορεί υπουργός που διορίζεται στις 3 το μεσημέρι, στις 5 το απόγευμα να υπογράφει απολύσεις χτυπώντας στο ψαχνό».

Επισήμως πάντως στην κυβέρνηση θέλουν να υποβαθμίσουν την κόντρα. Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στις κυβερνήσεις συνεργασίας, από τη στιγμή που πρόκειται για υπουργούς από διαφορετικά κόμματα και τώρα καλούνται να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν.

Χθες, επανήλθε στο προσκήνιο και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, με αφορμή την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον Αντώνη Σαμαρά για την πρόσφατη συνάντησή του με το γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο, από την οποία, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, "βγαίνουν αρκετά πράγματα".

Αλλά και ο διάδοχός του στο υπουργείο Γκίκας Χαρδούβελης, που ήταν παρόν στη συνάντηση, ανέφερε ότι τα μηνύματα από τη Γερμανία είναι θετικά, χωρίς όμως να πει κάτι περισσότερο, παρά ότι προετοιμάζεται για το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης.

του Φίλιππου Πανταζή
www.euro2day.gr/news/economy/article/1225391/agonas-apo-maximoy-na-prolavei-ta-aftogkol.html