14 Ιουνίου 2014

Χρηματοδότηση για το Ελληνικό από τους Κινέζους

Αν ο κινέζος πρωθυπουργός θα έχει στις βαλίτσες του και χρηματοδότηση για όλες τις παραπάνω επενδύσεις δεν είναι γνωστό.

Το βέβαιο όμως είναι ότι το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής πλευράς και θα τεθεί τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Χαρακτηριστική περίπτωση επένδυσης όπου τα κεφάλαια κινεζικών τραπεζών αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο αποτελεί το Ελληνικό, προϋπολογισμού...
7 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 2 δισ ευρώ θα είναι ίδια κεφάλαια και τα 5 δισ. ευρώ δάνεια, τα οποία θα αναζητήσουν από τράπεζες του εξωτερικού οι τρεις εταίροι του έργου, η Lamda Development, η Al Mabaar από το Αμπου Ντάμπι και η Fosun από την Κίνα. Εδώ ακριβώς υπεισέρχεται ο ρόλος της China Development Bank, η οποία αρκετές φορές στο παρελθόν έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στην Ελλάδα. Εμμέσως η China Development Bank έχει ήδη χρηματοδοτήσει ελληνικές επιχειρήσεις. Τέτοια είναι η επέκταση στην Κίνα της ελληνικής αλυσίδας κοσμημάτων Folli Follie, της οποίας η Fosun κατέχει από το 2011 το 13,8%. Πλέον η Folli Follie διαθέτει στην Κίνα πάνω από 200 καταστήματα.Σημειώνεται ότι Σαμαράς και Κετσιάνγκ θα παραστούν στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Lamda Development και Fosun. Ανάλογη συμφωνία είχε υπογραφεί τον Μάιο, κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα του υπουργού Εξωτερικών των Εμιράτων σεΐχη Αμπντάλα, μεταξύ της Lamda Development και της Al Mabaar, του τρίτου εταίρου στο σχήμα του Ελληνικού.