09 Ιουνίου 2014

ΜΕΒΓΑΛ: Ένοχοι ξανά οι «κουμπάροι»

Έπεσε η δικαστική αυλαία στην αποκαλούμενη υπόθεση των «κουμπάρων» με την απόπειρα εκβίασης σε βάρος της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ - Δύο από τους πρωταγωνιστές κρίθηκαν για δεύτερη φορά ένοχοι από τη Δικαιοσύνη που τους επέβαλε τις ίδιες ποινές, όπως και πρωτοδίκως

Τις ποινές που είχε επιβάλλει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την υπόθεση εκβίασης της ΜΕΒΓΑΛ – ένα σκάνδαλο που «έσκασε» το 2006 και δοκίμασε την τότε κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή – «επικύρωσε»  με απόφασή του και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μετά από  ακροαματική διαδικασία που προηγήθηκε.

Ειδικότερα, το Πενταμελές Εφετείο καταδίκασε τους γνωστούς ως «κουμπάρους» Παναγιώτη Αδαμόπουλο και Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος της ΜΕΒΓΑΛ και παθητική δωροδοκία. Το δικαστήριο επέβαλε στους κατηγορουμένους τις  ποινές που είχαν επιβληθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, δηλαδή τέσσερα χρόνια για την εκβίαση και τρία χρόνια για τη δωροδοκία.

Ο τρίτος «κουμπάρος» Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος είχε παραιτηθεί από την έφεσή του αποδεχόμενος την πρωτόδικη ποινή του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κατηγορία, οι κατηγορούμενοι αποπειράθηκαν να εκβιάσουν τη ΜΕΒΓΑΛ εκμεταλλευόμενοι την έρευνα  που διενεργούσε το καλοκαίρι του 2006 η Επιτροπή Ανταγωνισμού στον χώρο των γαλακτοβιομηχανιών, απειλώντας τούς εκπροσώπους της εταιρείας με πρόστιμο-μαμούθ 25 εκατ. ευρώ αν δεν τους κατέβαλλαν 2,5 εκατ. ευρώ για να απαλλαγούν από το πρόστιμο.

Μετά από καλά οργανωμένη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία κατήγγειλε τον εκβιασμό ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ Πέτρος Παπαδάκης, συνελήφθη επ’ αυτοφόρω ο Κων/νος Κωνσταντινίδης να παραλαμβάνει προσημειωμένα χαρτονομίσματα 200.000 ευρώ.

Ο Κ. Κωνσταντινίδης ενεργούσε υπό τις οδηγίες του Π. Αδαμόπουλου, Γενικού Διευθυντή τότε της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Βασιλική Κόκκαλη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ