21 Ιουνίου 2014

ΚΛΑΙΩ!Νέα φάπα για πατριώτες του κ@λου! Εντολή για ξεκίνημα διαπραγματεύσεων με τους «τοκογλύφους» έδωσε η επαναστάτρια Κριστίνα Φερνάντες

[Νέα φάπα μετά την προ λίγων εβδομάδων, συμφωνία αποπληρωμής χρέους 10 δις που δημιούργησε η χούντα πριν 40 χρόνια... η χούντα η κανονική και όχι αυτή που βλέπουν τριγύρω τους οι ηλίθιοι με τα iphone και τα φρέντο...] 

Ξεκαθάρισε τη θέση της η Αργεντινή στο ζήτημα της αποπληρωμής ή μη των κερδοσκοπικών funds, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις της προέδρου της χώρας.

Την ημέρα της γιορτής της σημαίας, η Κριστίνα Φερνάντες διευκρίνισε ότι η χώρα της θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς όλους τους πιστωτές: αυτούς που δέχθηκαν το «κούρεμα» (93%) και αυτούς που πέτυχαν δικαστικά να πάρουν όλα τους χρήματα (7%).

«'Έδωσα οδηγίες στον υπουργό Οικονομίας να ζητήσει από τους δικηγόρους μας στις ΗΠΑ να έρθουν σε επαφή με τον δικαστή Γκριέσα για τον καθορισμό των όρων της διαπραγμάτευσης» δήλωσε η ίδια.

Πριν από λίγες μέρες ο συγκεκριμένος δικαστής δικαίωσε τους εκπροσώπους των κερδοσκοπικών funds που δεν είχαν δεχθεί το κούρεμα των ομολόγων (του 2005 και του 2010), καλώντας το Μπουένος Αϊρες να πληρώσει μετρητοίς το πόσο του 1,2 δισ. δολαρίων.

Το χειρότερο μέρος της απόφασης ήταν ότι τα κερδοσκοπικά funds μπορούν πλέον να μπλοκάρουν τις πληρωμές προς τους πιστωτές που έχουν δεχθεί το «κούρεμα», οδηγώντας έτσι την Αργεντινή σε νέα στάση πληρωμών.

Και το ακόμα χειρότερο μέρος της απόφασης είναι ότι δημιουργείται πλέον δικαστικό προηγούμενο εις βάρος οποιασδήποτε άλλης χώρας αποφασίσει να «κουρέψει» το χρέος της.

«Θέλουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας με το 92,4% των πιστωτών που δέχθηκαν το κούρεμα του 2005 και του 2010, αλλά επίσης θέλουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και προς εκείνους που δεν το δέχθηκαν.

» Το μόνο που ζητάμε είναι δίκαιη διαπραγμάτευση σύμφωνη με το Σύνταγμα, την εθνική νομοθεσία και τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει ως χώρα με αυτό το 92,4% των πιστωτών» κατέληξε.

Η επιθυμία της κυβέρνησης θα ήταν να πείσει τα κερδοσκοπικά funds να δεχθούν κάποιας μορφής κούρεμα, ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετά την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου θα το αρνηθούν. Αυτό που απομένει είναι η διαπραγμάτευση για το πώς και πότε θα γίνει η αποπληρωμή τους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες η Αργεντινή συμφώνησε να τακτοποιήσει ένα ακόμα κομμάτι χρέους, αυτό προς τη λεγόμενη «Λέσχη του Παρισιού», πληρώνοντας σε βάθος 5ετίας 9,7 δισ. δολάρια.

Τα 9,7 δισ. αφορούν κατά τα 2/3 σε χρέη που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας στρατιωτικής δικτατορίας του 1976-1983.

Μάλιστα, με αφορμή αυτή την συμφωνία η πρόεδρος τόνισε ότι το Μπουένος Αϊρες έχει δώσει «εξετάσεις» για τη διάθεσή του να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές.

Για την πρόεδρο η όποια συζήτηση με τα hedge funds θα συνιστούσε βαρύτατη πολιτική ήττα, έστω και αν η ίδια ολοκληρώνει σε έναν περίπου χρόνο και τη δεύτερη προεδρική θητεία και αποσύρεται (μέχρι νεωτέρας) από την πολιτική σκηνή.

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι μετά την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου δεν υπήρχε καμία άλλη επιλογή από το να πληρώσει τα χρήματα αυτά. Το μόνο που μπορεί πλέον να γίνει είναι να συμφωνηθούν όροι που δεν θα βλάψουν την οικονομία και κυρίως την εξυπηρέτηση του χρέους.

Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ