04 Ιουνίου 2014

Άδωνις: Τα απογευματινά χειρουργεία βάζουν τέλος στα «φακελάκια» και τα «βαλιτσάκια»

«Δίνουμε την ευκαιρία στους ασθενείς που επιλέγουν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, να κάνουν την εγχείρησή τους γρηγορότερα» είπε ο υπουργός Υγείας

«Στοπ» στις διαδρομές του μαύρου χρήματος μέσα στα δημόσια νοσοκομεία θα θέσουν τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

«Μια διαδικασία που σήμερα γίνεται κατά βάση παράνομα στα νοσοκομεία, με το λεγόμενο "φακελάκι" ή το λεγόμενο "βαλιτσάκι", θα μπορεί να γίνεται νόμιμα, προς όφελος όλων και κυρίως των ασθενών» δήλωσε ο υπουργός, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των γιατρών, τόσο των νοσοκομειακών όσο και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), αναφορικά με τη θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων, που προωθεί σε κατατεθέν νομοσχέδιο.

Ο υπουργός αποδείχθηκε δεινός γνώστης των πρακτικών αλλά και της... αργκό που χρησιμοποιείται στο ΕΣΥ σχετικά με τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Το «φακελάκι» αφορά στη μη νόμιμη αμοιβή που δίδεται στους γιατρούς του ΕΣΥ από τους ασθενείς/νοσηλευόμενους για υπηρεσίες που τους πρόσφεραν εντός των δημόσιων νοσοκομείων.

Το δε «βαλιτσάκι», λιγότερο γνωστό, αναφέρεται στους ασθενείς-πελάτες των νοσοκομειακών γιατρών που εισάγονται στα νοσοκομεία τις ημέρες της εφημερίας, προσερχόμενοι σε αυτά, έπειτα από συνεννόηση με το γιατρό και με το βαλιτσάκι τους ανά χείρας, αλλά «βαφτίζονται» ως επείγοντα περιστατικά.

«Οι περισσότεροι γιατροί θέλουν τα απογευματινά χειρουργεία. Οι περισσότεροι χειρουργοί, για να είμαστε ακριβείς, γιατί τα απογευματινά ιατρεία υπάρχουν ούτως ή άλλως στα νοσοκομεία. Δίνουμε την ευκαιρία στους ασθενείς που επιλέγουν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, να κάνουν την εγχείρησή τους γρηγορότερα. Στο χειρουργό να κερδίσει νόμιμα χρήματα και στο νοσοκομείο να κερδίσει επιπλέον χρήματα από αυτή τη διαδικασία. Και στον πολίτη, ο οποίος δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει, να κάνει τη δική του εγχείρηση το πρωί γρηγορότερα, γιατί κόσμος που ήταν και στην πρωινή σειρά, θα πηγαίνει το απόγευμα, εφόσον μπορεί. Άρα, είναι όλοι κερδισμένοι» συνόψισε ο υπουργός Υγείας τις συνέπειες της θεσμοθέτησης των απογευματινών χειρουργείων.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η σχετική διάταξη θα ψηφιστεί μέσα στο επόμενο 15νθήμερο, καθώς έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας της Επιτροπής -εννοώ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, είπε-, ενώ και από τα άλλα κόμματα ακούστηκαν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εποικοδομητικές ιδέες.

Παναγιώτα Καρλατήρα
protothema.gr