01 Ιουνίου 2014

Οι πρωταγωνιστές του ανασχηματισμού ή ΠΩΣ ΘΑ ΘΕΛΑΝ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

[Επειδή τα βάζουμε αυτά τα άρθρα δεν σημαίνει ότι ισχύουν κιόλας... Μόνο ο Σαμαράς ξέρει ποιους θα βάλει και ποιους θα βγάλει και δε νομίζω να πιστεύει κανείς ότι τα συζητάει με υπουργούς που τα διαρρέουν... απλά κάποιοι διαρρέουν τους πόθους τους...]

Στις τελικές τους επιλογές για το νέο κυβερνητικό σχήμα και την ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος αναμένεται να καταλήξουν τις προσεχείς ημέρες οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος (λέμε τώρα...).

Ο Ιούνιος είναι ο κρίσιμος μήνας για τις κυβερνήσεις Σαμαρά. Η πρώτη ορκίστηκε τον Ιούνιο του 2012.
Ενα χρόνο αργότερα 24 Ιουνίου 2013, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, σχηματίστηκε η δικομματική κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και τις επόμενες ημέρες -παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις- αναμένεται να ανακοινωθεί η τρίτη κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά που δεν αποκλείεται να είναι και η εκλογική.


Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή και μοιάζουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ριζική ανανέωση της κυβερνητικής εικόνας, καθώς οι αλλαγές δεν θα αφορούν μόνον τα υπουργικά χαρτοφυλάκια αλλά θα περιλαμβάνουν και αρκετούς οργανισμούς του Δημοσίου. Οι επικείμενες κυβερνητικές αλλαγές συνδέονται, αμέσως, και με την επιλογή του προσώπου που θα ηγηθεί της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ επηρεάζονται και από την προχωρημένη συζήτηση των δύο για τον νέο Ελληνα Επίτροπο στην Κομισιόν, που όπως σημειώνουν πρέπει να συνδυάζει «πολιτικό βάρος αλλά και τεχνοκρατική επάρκεια». Αρκετά είναι τα στελέχη που ήδη... αυτοπροτείνονται για τη θέση των Βρυξελλών, για την οποία είναι δεδομένο και το ενδιαφέρον της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Ωστόσο, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της πρώην υπουργού.

Οι σταθερές

Σταθερές της νέας κυβέρνησης Σαμαρά αποτελούν ο κ. Βενιζέλος σε ρόλο αντιπροέδρου και υπ. Εξωτερικών, ο κ. Δ. Σταμάτης ως υπουργός Επικρατείας και ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος ως υπουργός Αμυνας.

Προφανώς, βασικό κομμάτι στο παζλ του νέου σχήματος θα έχει το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως «αλλαγή σελίδας» χωρίς αλλαγή υπουργού δεν μπορεί να υπάρξει. Ωστόσο, ο κ. Γ. Στουρνάρας επ’ ουδενί επιθυμεί να εμφανιστεί ο αίρων τας αμαρτίας όλης της κυβέρνησης. Αυτό είναι ένα στοιχείο που σταθμίζει ο κ. Σαμαράς, εξετάζοντας τη μετακίνηση του κ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε σε συνομιλητές του στο ΠΑΣΟΚ - αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά, την Πέμπτη- πως «η τελική απόφαση για το ζήτημα της ΤτΕ είναι του Αντώνη». Εφόσον η μετακίνηση του κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ πραγματοποιηθεί, στο νέο σχήμα που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι περιλαμβάνεται και ο κ. Στ. Παπασταύρου. Κατά πληροφορίες, οι αλλαγές δεν θα περιοριστούν στην πολιτική ηγεσία αλλά - επιδιώκεται- να φθάνουν έως και στο γ.γ. Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.

Επούλωση πληγών

Βασικός στόχος του νέου κυβερνητικού σχήματος θα είναι και η αποκατάσταση των σχέσεων με επαγγελματικές ομάδες, που «τιμώρησαν» εκλογικά την κυβέρνηση. Υπό την έννοια αυτή πιθανολογείται η αποχώρηση του κ. Αδ. Γεωργιάδη από το Υπ. Υγείας, κυρίως λόγω της... εκρηκτικής σχέσης με τους συνδικαλιστές του κλάδου. Στον κ. Γεωργιάδη αναγνωρίζεται αποτελεσματικότητα, ωστόσο η παραμονή του στην κυβέρνηση δεν αποκλείεται να κριθεί από την ενδεχόμενη είσοδο σε αυτή του κ. Μ. Βορίδη, καθώς, για πολλούς, και οι δύο ταυτοχρόνως δεν «χωράνε». Για το Υγείας, πληροφορίες θέλουν να συζητείται το όνομα του κ. Χρ. Σταϊκούρα, ενώ σενάρια ενέπλεκαν και τον υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος πάντως καλείται να ολοκληρώσει την κρίσιμη μεταρρύθμιση που ξεκίνησε προ έτους.

Η κακή επίδοση των δύο κομμάτων στις αγροτικές περιοχές μοιάζει να οδηγεί, μετά από δύο χρόνια, στην αποστρατεία τον κ. Αθ. Τσαυτάρη. Θα αντικατασταθεί από πολιτικό πρόσωπο, που εκλέγεται στην περιφέρεια. Πριν από ένα χρόνο, η έξοδος του κ. Γ. Βρούτση από το σχήμα απετράπη την τελευταία στιγμή, κατόπιν επιθυμίας του κ. Στουρνάρα, αλλά πλέον όλα δείχνουν ότι ο υπουργός Εργασίας θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης.

Εσχάτως, ισχυρή κριτική ασκείται στο πρόσωπο του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, καίτοι ο ίδιος υλοποίησε το μέγα μέρος όσων ανέλαβε, τα δύο χρόνια που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Η περίπτωση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ενδεικτική και των ισορροπιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Πληροφορίες που ήθελαν το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί, χάριν του κ. Ανδ. Λοβέρδου, το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο προκάλεσαν τις γαλάζιες αντιδράσεις καθώς ήδη ο μικρότερος εταίρος ελέγχει τα υπουργεία Μεταφορών (Χρυσοχοΐδης) και Ενέργειας (Μανιάτης). Πάντως, Σαμαράς και Βενιζέλος φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει πως οι ισχύουσες αριθμητικές και πολιτικές ισορροπίες στην κυβέρνηση δεν θα διασαλευθούν, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την τύχη προσώπων.

Την εμπιστοσύνη του κ. Σαμαρά, ως υπουργός Δημοσίας Τάξεως, απολαμβάνει ο κ. Νικ. Δένδιας, ενώ στους «παραμένοντες» περιλαμβάνεται και η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη.

Από εκεί και πέρα, «θύματα» της ανάγκης ανανέωσης -χωρίς αυτό να είναι και το μόνον κριτήριο σε κάποιες εκ των περιπτώσεων- είναι πολύ πιθανό να πέσουν στελέχη που βρίσκονται από την πρώτη ημέρα στην κυβέρνηση (Κ. Αρβανιτόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, κ.ά.) ή κατέχουν χαμηλής εμβέλειας χαρτοφυλάκια, όπως το Μακεδονίας - Θράκης. Την ίδια στιγμή, διαψεύδεται αρμοδίως ότι θα αξιοποιηθούν όσοι «έπεσαν» για την παράταξη στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο κ. Στ. Καλαφάτης, αν και επιβεβαίωσε ότι υπήρξε σχετική νύξη, ανακοίνωσε ότι προτιμά να παραμείνει στο νέο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης. Διαψεύδονται επίσης οι πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Α. Σπηλιωτόπουλο να αναλαμβάνει, αφήνοντας μόνη πιθανή είσοδο εκ της... αυτοδιοίκησης τον κ. Γ. Κουμουτσάκο.

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ