04 Ιουνίου 2014

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΨΑΧΝΕΤΕ! ΜΑΣ ΠΕΙΣΑΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ! Υπ. Υγείας -Νεκροί λάμβαναν χρήματα για υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Φαίνεται τελικά πως ακόμα και την εποχή της λιτότητας και της κρίσης, πάντα θα βρίσκονται κάποιοι που θα βρίσκουν παραθυράκια για να προσπορίζονται χρήματα που δεν δικαιούνται.

Συγκεκριμένα αρκετά «λαυράκια» εμφανίστηκαν στον έλεγχο που έκανε η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υγείας, σχετικά με την χρηματοδότηση των μονάδων ψυχικής υγείας.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, από τον έλεγχο αποκαλύφθηκε πως ένας στους τρεις ασθενείς, οι οποίοι είχαν δηλωθεί κανονικά στις μονάδες και λάμβαναν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, στην πραγματικότητα είχαν ψευδή ΑΜΚΑ, ενώ υπήρχαν και ΑΜΚΑ που ανήκαν σε νεκρούς, αλλά δηλώνονταν ακόμη και μετά τον θάνατό τους.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε από τον Ιούλιο του 2013 έως και τον Απρίλιο του 2014 και περιελάμβανε 272 μονάδες για ψυχικά πάσχοντες. Από αυτή την έρευνα διαπιστώθηκε πως ένα ποσοστό 34,6% των δηλωθέντων ΑΜΚΑ που μέχρι τον έλεγχο πληρώνοντας, δεν υπάρχει.

Το 18,85% των ασθενών λάμβαναν υπηρεσίες από περισσότερες της μίας μονάδας ίδιου ή διαφορετικού τύπου. Εκτιμάται ότι μετά το ξεκαθάρισμα των ΑΜΚΑ, η μείωση της σπατάλης θα περιοριστεί κατά 30% τουλάχιστον, από τα 90 στα 60 εκατ. ευρώ.

Το πόρισμα, αναμένεται να διαβιβαστεί στο ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας) για περαιτέρω διερεύνηση και τον καταλογισμό της ζημιάς που προκλήθηκε στο δημόσιο. Ο έλεγχος, πάντως, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ αναμένεται η παρέμβαση της Δικαιοσύνης.