08 Ιουνίου 2014

ΔΕ ΓΑΜΙ@ΣΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΑΣΠΡΙΣΕΤΕ; Συμβούλιο Ευρώπης: Αναγνωρίστε μειονοτικές ενώσεις ως τουρκικές

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, υιοθέτησε ενδιάμεσο ψήφισμα (Interim Resolution), με το οποίο καλεί τις ελληνικές αρχές να αναγνωρίσουν ως τουρκικές τις ενώσεις της μειονότητας στην Ξάνθη.

Σύμφωνα με το Xanthipress, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούν τις υποθέσεις «Μπεκίρ Ούστα και άλλοι κατά Ελλάδος», «Εμίν και άλλοι κατά Ελλάδος» και «Τουρκική Ενωση Ξάνθης κατά Ελλάδος».

Εκτός από την αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», η Ελλάδα καλείται να αναγνωρίσει και το δικαίωμα του «συνεταιρίζεσθαι» στις υπόλοιπες ενώσεις της μειονότητας στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το Xanthipress, τα κράτη μέλη της Ευρώπης υιοθέτησαν το ενδιάμεσο ψήφισμα της αρμόδιας επιτροπής για την ορθή εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βάσει του οποίου η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί στις αποφάσεις με τις οποίες έχει καταδικαστεί.

Η Ελλάδα είχε καταδικαστεί από το Δικαστήριο, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία του «συνεταιρίζεσθαι», εξαιτίας της άρνησής της να αναγνωρίσει ως Τουρκικές τις Ενώσεις της μειονότητας και να τις εγγράψει στα οικεία μητρώα των ενώσεων στην Ελλάδα.

Το ψήφισμα ζητά τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις, καθώς επίσης και να δώσουν στην Επιτροπή συγκεκριμένες πληροφορίες, σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν ή σκοπεύουν να λάβουν, για την αναγνώριση των μουσουλμανικών ενώσεων, ως τουρκικών, και την εγγραφή τους στα οικεια μητρώα.