28 Ιουνίου 2014

Τον σούταραν από το Παν/μιο Μόσχας τον φερόμενο από τη ΧΑ ως σύμβουλο του Πούτιν

Ο καθηγητής Αλεξάντρ Ντουγκίν, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του «ευρασιατικού» μοντέλου ανάπτυξης για τη Ρωσία, θεωρητικός του σύγχρονου ρωσικού συντηρητισμού και εθνικισμού απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας Λομονόσωφ.

Την απόφαση έλαβε ο ίδιος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Βίκτωρ Σαντόβνιτσι, έπειτα από μαζικές διαμαρτυρίες κατά του καθηγητή, ο οποίος είχε καλέσει να δολοφονούνται οι υποστηρικτές της νέας ηγεσίας του Κιέβου μετά τα αιματηρά γεγονότα της Οδησσού, όπου δεκάδες ρωσόφωνοι πολίτες πυρπολήθηκαν και κάηκαν ζωντανοί από ακραίους Ουκρανούς εθνικιστές μέσα στο Μέγαρο των Συνδικάτων.

O Ντουγκίν κατήγγειλε ότι η απόλυσή του είναι έργο «ατλαντιστών», που διαφωνούν με τις απόψεις του για την αναγκαιότητα υποστήριξης από τη Ρωσία της Νοβορωσίας, όπως έχουν ονομαστεί οι περιοχές Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, που έχουν διακηρύξει την ανεξαρτησία τους από την Ουκρανία.
Ο Ντουγκίν έγινε γνωστός στην Ελλάδα μεταξύ άλλων και για τις στενές σχέσεις του με το κόμμα της «Χρυσής Αυγής», αντιπροσωπεία του οποίου, αποτελούμενη από τους βουλευτές Αρτέμη Ματθαιόπουλο και Ελένη Ζαρούλια, υποδέχθηκε τον Μάιο στη Μόσχα. Μετά τη συνάντηση είχε «καθ’ υπερβολήν» υποστηριχθεί ότι ο Ντουγκίν είναι «σύμβουλος του προέδρου Πούτιν».

newsbomb.gr