02 Ιουνίου 2014

Η Ντόρα, η Κομισιόν, ο Γιούνκερ και η θέση του Ελληνα Επιτρόπου

Η επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν καθήκοντα Επιτρόπων στην Κομισιόν αποτελεί ένα από τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την έως τώρα αδυναμία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση, στόχος των κυβερνήσεων είναι η επιλογή έμπειρων πολιτικών που θα δώσουν ξανά ώθηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μια από τις υποψηφιότητες που ήδη συζητείται είναι αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το όνομά της «παίζει» για το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών Υποθέσεων, δηλαδή τη θέση που κατέχει σήμερα η βαρόνη Αστον, ή για το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας. Μάλιστα ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε πρόσφατη συνομιλία του με στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης αναφέρθηκε στο πρόσωπο της πρώην υπουργού με πολύ κολακευτικά λόγια, ιδιαίτερα για τις διπλωματικές της ικανότητες και την μεγάλη εμπειρία της στα διεθνή θέματα.

Στα θετικά της πρώην υπουργού όπως υποστηρίζουν, προσμετρούνται η αποδοχή και η αναγνώριση από όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες και η καλή επικοινωνία με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη μια σημαντικής θέσης στην ΕΕ είναι η θερμή υποστήριξη της υποψηφιότητάς της από την ελληνική κυβέρνηση.

Το ποιος θα αναλάβει βέβαια τη θέση του Ελληνα Επιτρόπου θα εξαρτηθεί από την ενδεχόμενη «καραμπόλα» του ανασχηματισμού, αφού μία ενδεχόμενη απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα από την κυβέρνηση, ενδεχομένως και κάτω από προϋποθέσεις να τον βάλει σε τροχιά Βρυξελλών.

http://www.iefimerida.gr/node/157615#ixzz33U2CmttP