30 Ιουνίου 2014

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ ΓΙΑ ΝΔ: Μυστική συνάντηση Μπαλτάκου-Φράγκου για τη δημιουργία νέου κόμματος

Σε ρόλο ..."Ντε Γκωλ" ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, τον οποίο κακώς η ΝΔ δεν αξιοποίησε αφού δείχνει να προτιμάει τα σούργελα του μεσαίου χώρου...

H έντονη ανησυχία στο Μαξίμου ότι υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί, μεσούσης της αρχηγίας του Αντώνη Σαμαρά στη Ν.Δ., ένα δεξιό κόμμα δεν είναι καθόλου αβάσιμη. Για τρεις λόγους:

Πρώτον, διότι όντως βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διεργασίες για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα. Δεύτερον, διότι, εφ’ όσον ευοδωθούν οι σχετικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα έχει επιβεβαιωθεί ότι με αρχηγό τον κ. Σαμαρά η μεν παράταξη, από πλευράς κομματικής εκπροσώπησης, έχει χωρισθεί σε τρία κομμάτια (Ν.Δ., ΑΝ.ΕΛ., ανεξάρτητοι, που έχουν αποχωρήσει και αποτελούν μια αριθμητικά σημαντική ομάδα), οι δε ψηφοφόροι της έχουν κατευθυνθεί σε τέσσερις πολιτικούς φορείς (δηλαδή της Χρυσής Αυγής συμπεριλαμβανομένης)! Τρίτον, διότι ένα τέτοιο κόμμα θα κόψει ενδεχομένως ψηφοφόρους από τη Ν.Δ. ή, εν πάση περιπτώσει, δεν θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό τους στο κόμμα.

Τις σχετικές διεργασίες, με συνεχείς επαφές με επιχειρηματίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εγχείρημα και πολιτικά πρόσωπα ή πρόσωπα που θα μπορούσαν να ηγηθούν ενός τέτοιου φιλόδοξου εγχειρήματος, όπως ο στρατηγός και πρώην υπουργός Αμυνας, Φραγκούλης Φράγκος, τις κινεί ο πρώην γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Τάκης Μπαλτάκος. Μάλιστα, ο κ. Μπαλτάκος συναντήθηκε σχετικώς με τον κ. Φραγκούλη και αντάλλαξαν απόψεις για την ανάγκη δημιουργίας ενός πατριωτικού κόμματος με αρχές λαϊκής Δεξιάς, το οποίο θα ετοποθετείτο στον πολιτικό χάρτη δεξιά της Ν.Δ.

Ο κ. Μπαλτάκος βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας όχι διότι έχει κάποιες προσωπικές ηγετικές φιλοδοξίες, αλλά διότι: (α) Συζητώντας με στελέχη της Ν.Δ. αλλά και με ανεξαρτήτους που ανήκαν στη Νέα Δημοκρατία, αλλά απεχώρησαν, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι πρώτιστα ιδεολογικό το θέμα και ότι είναι αδήριτη ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κόμμα μεταξύ της κεντροδεξιάς Ν.Δ. και της ακροδεξιότατης Χρυσής Αυγής. (β) Με τις γνωριμίες του, που ασφαλώς πολλαπλασιάστηκαν από τη θέση που είχε, έχει τη δυνατότητα πολλαπλών προσεγγίσεων σε επιχειρηματικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

επιχειρηματιεσ. Ιδιαιτέρως όσον αφορά στον επιχειρηματικό χώρο, οι επαφές που γίνονται περιλαμβάνουν και ικανό αριθμό γνωστών ονομάτων. Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου που δέχονται να συμβάλουν στο εγχείρημα αντιλαμβάνονται, πρώτον, τη σημασία της συγκρότησης και πάλι μιας ρωμαλέας Δεξιάς, αλλά εκσυγχρονισμένης, κατά το γκωλικό πρότυπο, παράταξης, η οποία θα περιλαμβάνει και το νέο κόμμα και τη Ν.Δ., από την οποία άλλωστε «ξεκόλλησαν» τα κομμάτια που της λείπουν. Από την άλλη πλευρά, στους συγκεκριμένους συνομιλητές του κ. Μπαλτάκου επικρατεί ειδικότερα η άποψη ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια δημιουργίας κλίματος επενδυτικής ευφορίας.

Η άποψή τους αυτή αρχικώς δείχνει να είναι αναντίστοιχη προς τις κινήσεις που έχουν γίνει τελευταίως, με κινεζικές επισκέψεις και επαφές με διεθνή funds. Ομως πιστεύουν ότι, υπό το κράτος πιέσεων από το Βερολίνο και την τρόικα και «συντεταγμένης» πειθαρχίας προς τις εντολές τους, ειδικώς ως προς το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, πωλείται ελληνική περιουσία σε ξένους πρώτιστα, χωρίς να υπάρχουν ισοδύναμα περιθώρια συμμετοχής και του ελληνικού κεφαλαίου.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Δεδομένου ότι τον επιχειρηματικό κόσμο τον ενδιαφέρει η πολιτική σταθερότητα, θεωρούν ότι (α) η συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ είναι περιστασιακή, (β) ήδη υπάρχουν δείγματα αποστασιοποίησης υπουργών του ΠΑΣΟΚ και καλλιέργειας εντυπώσεων «αντίστασης», προκειμένου να υπάρχει έδαφος συνεννόησης με μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, (γ) επομένως, μόνο με ένα δεξιό κόμμα, το οποίο θα μπορούσε να παράσχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Ν.Δ., θα εξασφαλιζόταν η κυβερνητική σταθερότητα.

Πράγματι, με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών οι δεξιές ψήφοι, δηλαδή όσες συγκέντρωσαν τα κόμματα της δεξιάς ιδεολογικής βάσης (ΑΝ.ΕΛ., ΛΑΟΣ, Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό κ.ά.) ανέρχονται σε 575.143. Σε αυτές τις ψήφους δεν υπολογίζουμε όσες πήρε η Χρυσή Αυγή, η οποία πήρε 534.000 ψήφους. Ομως, αν θεωρήσουμε ότι ένα ποσοστό 1,5-3% είναι… φιλοναζιστές και τέρπονται από τις μεθόδους της Χ.Α., 300.000-350.000 των τελευταίων εκλογών είναι τιμωρητικές ψήφοι προς τη Ν.Δ. και αντισυστημικές. Πράγμα που σημαίνει ότι ένα δεξιό κόμμα αριστερά της Χρυσής Αυγής και δεξιά της Ν.Δ. έχει μια δυνητική δεξαμενή, που προσεγγίζει τους 900.000 ψηφοφόρους, από την οποία θα μπορούσε να αντλήσει ψήφους! Σε συνομιλητές του ο κ. Μπαλτάκος εκφράζει βεβαίως τον προβληματισμό για το πρόσωπο που θα πρέπει να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας, δεδομένου ότι δεν αρκεί μόνο η θέληση και η συσπείρωση πολιτικών στελεχών, βουλευτών και κομματικών, προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημα. Χρειάζεται και ένα πρόσωπο κύρους και σοβαρό, το οποίο θα είναι αποδεκτό από τους συντελεστές του νέου κόμματος, αλλά και θα μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους. Γι’ αυτό άλλωστε ο κ. Μπαλτάκος είχε επαφή και με τον στρατηγό Φραγκούλη, στο πλαίσιο της διερεύνησης της πιθανότητας και δυνατότητας ενός εγχειρήματος που θα προσομοιάζει, αν και δεν θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, με εκείνο του στρατάρχη Παπάγου.

Ποιοι και γιατί εξετάζουν και την περίπτωση Βορίδη

Από τις σχετικές συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ανεξαρτήτως των επαφών Μπαλτάκου με Φραγκούλη, έχει προκύψει ένα πρώτο συμπέρασμα ως προς τα χαρακτηριστικά ενός ηγετικού προσώπου. Τέτοια φαίνεται να ταιριάζουν στην προσωπικότητα του νέου υπουργού Υγείας, κ. Βορίδη. Βεβαίως, ο κ. Βορίδης είναι φρέσκο μέλος της νέας κυβέρνησης και οι όποιες συζητήσεις, έστω και αν τον κολακεύουν και ικανοποιούν και τις προσωπικές του φιλοδοξίες, είναι λογικό να μοιάζουν σήμερα με φανταστικές.

Ομως πολιτικά πρόσωπα με τα οποία μίλησαν τα «Π» επεσήμαιναν ότι, περισσότερο από κάθε άλλο χώρο, στην πολιτική κυριολεκτικώς «τα πάντα ρει». Και κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις τη συγκεκριμένη στιγμή και κάτω από ποιες συνθήκες αυτές θα επιταχυνθούν. Με νόημα, δε, υπενθύμιζαν ότι έχουν τοποθετηθεί, ουσιαστικώς, δύο επιτηρητές στον κ. Βορίδη. Ο ένας στο υπουργείο του, που δεν άλλαξε, κατ’ απαίτηση Βενιζέλου, και δεν είναι άλλος από τον κ. Γρηγοράκο. Ενώ το Μαξίμου έχει υπό μία έννοια «σε στενό κλοιό» τον νέο υπουργό Υγείας, καθώς ο μεν καθηγητής Καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, ήταν υποψήφιος για ευρωβουλευτής, αλλά δεν εξελέγη, ενώ ο συνονόματος και συνεπώνυμος εξάδελφός του διορίστηκε από τον κ. Σαμαρά επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Ο αποτυχών στις ευρωεκλογές καθηγητής Καρδιολογίας έχει ήδη αναλάβει ρόλο συμβούλου του κ. Σαμαρά σε θέματα Υγείας. Ηδη ο κ. Βορίδης έδειξε ότι δεν είναι τόσο πρόθυμος μνημονιακός εταίρος όσο ο κ. Γεωργιάδης, απαιτώντας αύξηση των κονδυλίων για την Υγεία και βεβαίως υψηλότερα κονδύλια για τις φαρμακευτικές δαπάνες. Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον...

Του Νίκου Σίμου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ