14 Ιουνίου 2014

Στην αντεπίθεση ο Αθανασίου -Τι απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης στις δικαστικές ενώσεις

Σκληρή απάντηση έδωσε πριν από λίγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε όσα είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας μέσω ανακοινώσεων από τις δικαστικές ενώσεις, οι οποίες εμμέσως πλην σαφώς κατήγγειλαν μία επιχείρηση συγκάλυψης και ευνοϊκής μεταχείρισης προσώπων που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή κατηγορούνται ότι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα.

Η αρχή έγινε με τους συνδικαλιστές του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι οποίοι αντέδρασαν στην επικείμενη όπως λένε κατάργηση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών, διάταξη η οποία επισύρει ισόβια σε υπάλληλο του κράτους εάν καταδικαστεί για οικονομικό έγκλημα στην υπηρεσία του.

Ακολούθησε η Ενωση Διοικητικών Δικαστών, η οποία μέμφθηκε την κυβέρνηση γιατί δεν εφαρμόζει δικαστικές αποφάσεις (καθαρίστριες), ενώ τελευταία η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση για την ψήφιση μίας σειράς διατάξεων και νομοθετημάτων, οι οποίες- όπως είπε- έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την προσπάθεια που κάνει η δικαιοσύνη για τιμωρία των ενόχων.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για παραφιλολογία των τελευταίων ημερών, αναφέρεται σε μία σειρά νόμων που ψηφίστηκε τελευταία με τους οποίους αυστηροποιείται η ποινική μεταχείριση αξιωματούχων, κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων, υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ατιμωρησία ή ευνοϊκή ποινική μεταχείρισή τους.

Η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Σταθερή και αμετακίνητη βούληση της Κυβέρνησης είναι η δραστική και ως εκ τούτου αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλο το φάσμα του Δημόσιου τομέα. Αυτό αποδεικνύεται από το μέχρι τώρα νομοθετικό έργο της. (κακουργηματοποιήθηκε η δωροδοκία – παθητική και ενεργητική – των πολιτικών αξιωματούχων και των δικαστικών λειτουργών και αυστηροποιήθηκε αυτή των υπαλλήλων κ.ά. βλ. ν. 4254/2014).

Με τις πρόσφατες και (οψίμως!) σχολιαζόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ΟΥΔΕΙΣ υπάλληλος (Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος, μέλος Δ.Σ. κλπ), που υπηρετεί όχι μόνο στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ, αλλά και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που ιδρύθηκαν από το Δημόσιο (ΟΤΕ {υπόθεση SIEMENS}, ΔΕΗ, Ναυπηγεία κλπ) απαλλάσσεται ή θα τύχει οποιασδήποτε ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης.

Συνεπώς, ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να βρουν, πίσω από τις εν λόγω ρυθμίσεις, οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Αν έχουν υπόψη τους οποιαδήποτε περίπτωση που μπορεί να τύχει ευνοϊκότερης αντιμετώπισης από τις εν λόγω ρυθμίσεις, ας την αναφέρουν δημοσίως, για να τύχουν ανάλογης απαντήσεως».