29 Ιουνίου 2014

Την Τρίτη σύσκεψη με ένστολους για επιστροφή αναδρομικών

Σε μεθαυριανή σύσκεψη με τους νομικούς εκπροσώπους των ενστόλων θα αναζητήσει το οικονομικό επιτελείο πεδίο συνεννόησης, με στόχο να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος από την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς να δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο για τα αναδρομικά της περιόδου 2012- 2013, για τους εν ενεργεία απαιτούνται 320 εκατ. ευρώ, για τους συνταξιούχους 100 εκατ. ευρώ και για τις μισθολογικές προαγωγές έως και 70 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το κονδύλι στα περίπου 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή στα 310 εκατ. ευρώ "καθαρά".

Αναφορικά με το κόστος της ετήσιας αναπροσαρμογής, υπολογίζεται ότι απαιτούνται 350 με 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 220 εκατ. ευρώ "καθαρά". Κι αν για το 2014 υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά περιθώρια κάλυψης έστω μέρους του κόστους, στο οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα επόμενα έτη, καθώς ούτως ή άλλως είναι ανοικτή η διαπραγμάτευση με την Τρόικα για το δημοσιονομικό "κενό" από το 2015 και μετά.

Πρώτη γραμμή άμυνας, ειδικά όσον αφορά στους ενστόλους, είναι ο περιορισμός της περιόδου των αναδρομικών, με δεδομένο ότι οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι υπάρχει η δυνατότητα συσταλτικής ερμηνείας των αποφάσεων.

Επιπλέον, θεωρείται αυτονόητο ότι θα γίνει συμψηφισμός με ποσά που έχουν καταβληθεί στο μεσοδιάστημα, με τις μισθολογικές προαγωγές και το κοινωνικό μέρισμα. Εξετάζεται ακόμα η προώθηση νέων μισθολογίων, με μικρότερες περικοπές από το 10% κατά μέσο όρο, που προέβλεπαν οι διατάξεις που χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικές.

Οι συζητήσεις με τους ενστόλους θα γίνουν με τα... αυτιά στραμμένα στις υπόλοιπες προσφυγές ενώπιον του ΣτΕ, καθώς στην περίπτωση ολικής ανατροπής των ειδικών μισθολογίων το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ.

Το κόστος της ετήσιας προσαρμογής των αποδοχών για πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, διπλωμάτες υπολογίζεται στα περίπου 150 εκατ. ευρώ ("καθαρό"), ενώ τα αναδρομικά θα φτάσουν στα περίπου 210 εκατ. ευρώ ("καθαρό").

Ο καταιγισμός προσφυγών, οι οποίες παρακολουθούνται στενά κι από την Τρόικα, ενδέχεται να αγγίξει και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος της ανατροπής των μειώσεων στα εφάπαξ, υπολογίζεται στα 247 εκατ. ευρώ.

megatv.com