09 Ιουνίου 2014

Εκνευρισμός, ένταση και αντεγκλήσεις στη συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ -Ο Στάλιν, τα μπουλντόγκ και οι φράξιες

Εντονη ήταν η δυσαρέσκεια που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Αντεγκλήσεις, εκνευρισμός, φωνές, αποχωρήσεις και απίστευτες εκφράσεις εκτοξεύτηκαν από στελέχη των τριών τάσεων μετά και την απόφαση να μην τεθεί καν σε ψηφοφορία το θέμα της παραίτησης του Φώτη Κουβέλη αλλά και εξαιτίας του γεγονός ότι παρά τη διήμερη συζήτηση, ούτε απόδωση ευθυνών για το αποτέλεσμα των εκλογών υπήρξε ούτε πολιτικά συμπεράσματα εξήχθησαν.

Από την πλευρά που κάθονταν τα μέλη της μειοψηφίας ακούγονταν φωνές που έλεγαν ότι το συνέδριο που εξαγγέλθηκε για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα εξελιχθεί σε παρωδία.  Ο Σπύρος Λυκούδης έκανε λόγο για ένα συνέδριο, με στόχο «να διασωθεί ένας μηχανισμός», ενώ η πλευρά του, δηλαδή η Μεταρρυθμιστική Τάση , ψήφισε σε όλες τις ψηφοφορίες αποχή.

Τα αίματα άναψαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, με τη μεταρρυθμιστική τάση να απειλεί ότι θα αποχωρήσει κάτι που προκάλεσε τον έντονο διαπληκτισμό μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. «Πάρε τη φράξια σου και φύγε» και «είσαστε μπουλντόγκ, να διώχνετε τον κόσμο;», ήταν μερικές μόνο από τις εκφράσεις που ακούστηκαν.

Εκείνη τη στιγμή ο Νίκος Τσούκαλης προσπαθώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα και επιχειρηματολογώντας υπέρ της διεξαγωγής του συνεδρίου το φθινόπωρο και αστειευόμενος ζήτησε να ληφθεί υπόψη ότι μεσολαβεί το Μουντιάλ: «Να γίνει συνέδριο αργότερα, είναι και το Μουντιάλ» είπε χαρακτηριστικά.

Πέρα από το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, σημείο τριβής αποτέλεσε και η ευθύνη των μελών της ΚΕ (παρά το γεγονός ότι έξι μέλη της υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους). Ο Γιάννης Πανούσης ζήτησε να συζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες της Εκτελεστικής Επιτροπής ως οργάνου, ενώ ο Σταμάτης Μαλέλης και η Μαρία Ρεπούση πρότειναν την παραίτηση όλων των μελών, πρόταση που προκάλεσε  θύελλα αντιδράσεων. Κάποιοι έκαναν λόγο για καθαιρέσεις, λέγοντας επικριτικά: «Να φωνάξουμε και τον Στάλιν».

Τρίτο αγκάθι η υποβολή παραίτησης του κ. Κουβέλη στην Επιτροπή. Γιατί μπορεί στο σύνολό τους, τα στελέχη του κόμματος να μην την έκαναν αποδεκτή, όμως μια πλευρά της μειοψηφίας ζήτησε να αναφερθεί στην απόφαση πως δεν αποδέχεται την παραίτηση, λόγω αναρμοδιότητας της Κεντρικής Επιτροπής, μια πρόταση που τελικά δεν έγινε αποδεκτή.