25 Ιουνίου 2014

Αθωώθηκε γάλλος γιατρός που έκανε «ευθανασία» σε ετοιμοθάνατους ασθενείς

Η γαλλική Δικαιοσύνη απάλλαξε την Τετάρτη από όλες τις κατηγορίες έναν γάλλο γιατρό που δικαζόταν επειδή χορήγησε θανατηφόρες ενέσεις σε επτά ηλικιωμένους ετοιμοθάνατους ασθενείς. Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα. Είχε προηγηθεί μία φορτισμένη συναισθηματικά δίκη.

Ο πρόεδρος του κακουργιοδικείου του Πο ανακοίνωσε ότι ο Νικολά Μπονμεζόν κρίθηκε αθώος για όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονταν.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να τροφοδοτήσει τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στη χώρα σχετικά με την ευθανασία.

Ο 53χρονος, γιατρός στα επείγοντα του νοσοκομείου του Μπαγιόνλ, κατηγορείτο ότι χορήγησε τις θανατηφόρες ενέσεις σε επτά ηλικιωμένους που έπασχαν από ανίατες ασθένειες, χωρίς να ενημερώσει τις οικογένειες των ασθενών ή τους συνεργάτες του.

Αν και η ευθανασία θεωρείται παράνομη στη Γαλλία, μετά από 11 ημέρες δίκης ο εισαγγελέας Μαρκ Μαριέ στην αγόρευσή του ζήτησε να επιβληθεί στον Μπονμεζόν ποινή φυλάκισης μόνο πέντε ετών με αναστολή και να μην του αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Τόνισε, μάλιστα, ότι ο κατηγορούμενος «δεν είναι δολοφόνος», αλλά ότι λειτούργησε «ως γιατρός που έκανε λάθος».

«Πράττω ως γιατρός όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ. Θεωρώ ότι είναι μέρος των καθηκόντων του γιατρού να συντροφεύει τους ασθενείς του μέχρι το τέλος» είπε ο ίδιος ο Μπονμεζόν.

Ορισμένοι από τους συγγενείς των ασθενών κατέθεσαν υπερ του γιατρού. Η κόρη και η σύζυγος του Φερνάντ Ντούτζ που πέθανε σε ηλικία 66 ετών τον Μάρτιο του 2010 έχοντας παλέψει πέντε καρκίνους, είπε στο δικαστήριο ότι ζήτησαν από τον γιατρό να απαλύνει τον πόνο του.

«Σας ευχαριστώ. Χάρη σε σας, ήταν λιγότερο δύσκολο» είπε η χήρα του Ντουτζ, κλαίγοντας.

Ο γιος ενός άλλου ασθενούς κατηγόρησε τον γιατρό ότι δεν του επέτρεψε να πει το τελευταίο αντίο στον πατέρα του. «Αφήσαμε τον πατέρα μου για να πάμε να φάμε. Δεν έπρεπε να μας αφήσει να φύγουμε. Γιατί δεν μας προειδοποίησε;» αναρωτήθηκε.

Η υπόθεση «επεκτάθηκε» και στο θέμα της πολιτικής σχετικά με την ευθανασία.

Ο Φρεντρίκ Σασόι, γιατρός που έθεσε τέλος στη ζωή ενός νεαρού τετραπληγικού μετά από απαίτηση του ασθενούς και της μητέρας του, ήταν ένας από τους πολλούς που κατέθεσαν στη δίκη.

Ο Σασόι, του οποίου ο ρόλος στην ευθανασία οδήγησε σε νόμο που νομιμοποίησε την παθητική ευθανασία (δηλαδή την διακοπή της ιατρικής υποστήριξης της ζωής), κάλεσε να υπάρξει συζήτηση για την ευθανασία εκτός της δικαστικής αίθουσας.

«Φυσικά, δεν είναι θέμα της Δικαιοσύνης να λύνει αυτά τα προβλήματα, αλλά είναι θέμα της κοινωνίας και των πολιτικών να ασχοληθούν με αυτά» είπε.
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση αναμένεται ότι θα συζητήσει μέχρι το τέλος του έτους ενδεχόμενες τροποποιήσεις στον νόμο που αφορά την ευθανασία και το δικαίωμα στον θάνατο.

Οι συνήγοροι του γιατρού έκριναν ότι η αθώωσή του συνιστά μια «τεράστια» απόφαση που θα υποχρεώσει τους πολιτικούς να προωθήσουν γρηγορότερα τον νόμο.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ είπε από την πλευρά του ότι η υπόθεση Μπονμεζόν ενισχύει τη βούληση της κυβέρνησης να τροποποιήσει τη νομοθεσία. Ο Φρανσουά Ολάντ είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012 ότι θα εξετάσει το ζήτημα της νομιμοποίησης της ευθανασίας.
Newsroom ΔΟΛ