19 Ιουνίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ-Σαμαράς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη-Οι συμφωνίες Ελλάδας-Κίνας

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη, αλλά και η αρχή ενός εμπορικού δρόμου από και προς την Ευρώπη, από και προς την Άπω Ανατολή», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στις κοινές του δηλώσεις με τον  Πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ.

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας και σημείωσε ότι «έχουμε ολοκληρώσει τις πρώτες συμφωνίες και συζητάμε για νέες και μεγαλύτερες».

«Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, υπερκαλύπτει τους στόχους της, ξεπερνάει τη ύφεση και διεκδικεί τον ρόλο που της αρμόζει σε ολόκληρο τον κόσμο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα τόνισε ότι η πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών είναι «πολύτιμο κεφάλαιο», λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ήδη νιώθουμε μεγάλη χαρά που η αρχαία ελληνική ιστορία και ο ελληνικός πολιτισμός διδάσκονται σε πανεπιστήμια της Κίνας και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία».

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε μάλιστα ότι «από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 θα αρχίσει η διδασκαλία κινεζικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών».

 «Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μπαίνουν σε παραγωγική βάση, προς όφελος και των δύο χωρών», επεσήμανε.

Σαμαράς: Σήμερα εξασφαλίζουμε μία σχέση φιλίας και σταθερότητας

«Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει από τις διμερείς σχέσεις με την Κίνα «φιλία συνεργασία, σταθερότητα, εξαγωγές, επενδύσεις, να φέρουμε την Κίνα ακόμα πιο κοντά στην Ευρώπη και την Ευρώπη ακόμα πιο κοντά στην Κίνα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

«Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά,. Εκεί υπάρχουν ακόμα πολλά που συζητούνται και προωθούνται», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Πιστεύω ότι και η ίδια η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι ένας φυσικός θαλάσσιος συνδετικός κρίκος με την Κίνα».

«Αλλά ως προς τις προσδοκίες μου πιστεύω ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόμβος μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων, από και προς την Κίνα, από και προς την Ευρώπη. Ο κόμβος μπορεί να γίνει στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και έκανε λόγο για «μία στρατηγική σχέση που θα προχωρήσει βήμα-βήμα με συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένο σχεδιασμό».

«Δεν μιλάμε για ευκαιριακή συνεργασία. Καλές σχέσεις πρέπει να έχουμε με όλες τις χώρες. Η στρατηγική σχέση είναι εκείνη που επιτρέπει και επιβάλλει μακροχρόνια συμφέροντα», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει ένας συστηματικός διάλογος, σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει μια καλύτερη κατανόηση Ευρώπης- Ασίας», συμπλήρωσε.

«Σήμερα εξασφαλίζουμε μια σχέση φιλίας, σταθερότητας και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δυο λαών», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Οι συμφωνίες Ελλάδας-Κίνας

Μνημόνιο Κατανόησης για την Ενίσχυση της Διμερούς Οικονομικής και Επενδυτικής Συνεργασίας υπέγραψαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Gao Hucheng, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου Πρωθυπουργού, Li Keqiang στην Αθήνα.

Παράλληλα, σε εκδήλωση που πραγματοποιείται το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νίκου Δένδια, του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Νότη Μηταράκη και των κ. Gao Hucheng, Υπουργού Εμπορίου (MOFCOM) και Xu Shaoxi,  Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη & τις Μεταρρυθμίσεις (NDRC) θα υπογραφούν σειρά συμφωνιών μεταξύ Ελληνικών και Κινεζικών φορέων και επιχειρήσεων.

Οι συμφωνίες αφορούν μεταξύ άλλων τους τομείς της ναυτιλίας, των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων κ.α.

Στη σημερινή εκδήλωση θα υπογραφούν επίσης δύο μνημόνια κατανόησης από την Enterprise Greece με την China Development Bank Corporation και την China Energy Conservation and Environmental Protection Group αφενός και με την China State Construction & Engineering Corporation (CSCEC) αφετέρου.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ