15 Ιουνίου 2014

Απόφαση ΣτΕ: Τι έχει να δώσει η κυβέρνηση πότε μπορούν να το πάρουν οι στρατιωτικοί

Έχει κάτι το “πουγγί” της κυβέρνησης για να ανταποκριθεί όπως οφείλει στην τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας; Πριν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως η απόφαση ,υπουργοί και αξιωματούχοι έλεγαν ότι ακόμη και η τρόϊκα τους είχε προειδοποιήσει ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για να πληρώσουν τις δικαστικές αποφάσεις που θα προκύψουν από τις προσφυγές επαγγελματικών - κοινωνικών ομάδων.

Είναι βέβαιο ότι στην κυβέρνηση δεν είχαν πιστέψει και δεν είχαν υπολογίσει ότι στην …πρωτοπορία αυτών των νομικών διεκδικήσεων θα έβρισκαν τους στρατιωτικούς! Όσο και να μην θέλουν να το παραδεχτούν η πρωτοβουλία των στρατιωτικών να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη και τελικά να δικαιωθούν πονάει διπλά. Κι αυτό γιατί δεν χρειάζεται να είναι κανείς πολιτικός αναλυτής ή δημοσκόπος για να καταλάβει ότι το κυβερνητικό “ντουέτο” έχει ένα τεράστιο ρήγμα στην δεξαμενή των στρατιωτικών ψηφοφόρων του. Η απόλυτη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ είναι μονόδρομος. Κι ας γκρινιάζουν όσο θελουν στο υπουργείο Οικονομικών κι ας ψάχνουν ήδη τα “μέτρα εκδίκησης”.

Το ποσό που θα απαιτηθεί για τους στρατιωτικούς μαζί με τα αναδρομικά τους δεν θα ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Τα 460 εκατομμύρια που γράφονται και διαδίδονται,προφανώς περιλαμβάνουν κι άλλες κοινωνικές ομάδες. Αλλά περιέργως (;) αυτό δεν επισημαίνεται.

Πότε θα επανέλθουν οι μισθοί και οι συντάξεις στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2012;

Τα Γενικά Επιτελεία είναι έτοιμα από την διαρροή ακόμη της απόφασης του ΣτΕ. Αν τους δοθεί το πράσινο φως μπορούν να “βγάλουν” την νέα μισθοδοσία τον επόμενο μήνα.

Περισσότερος χρόνος θα απαιτηθεί για τις συντάξεις των αποστράτων αφού η διαδικασία για την επαναφορά των συντάξεων είναι σχετικά πιο πολύπλοκη. Την Τρίτη το συντονιστικό των Ενώσεων Αποστράτων θα συνεδριάσει για να εξετάσει τα νέα δεδομένα.

Τι απομένει και είναι πολύ σημαντικό; Να ακούσουμε την επίσημη θέση της κυβέρνησης για την απόφαση του ΣτΕ. Να αρνηθεί την εφαρμογή της είναι εξαιρετικά απίθανο. Το ερώτημα και η καχυποψία που υπάρχει είναι με τι σκοπεύει να την συνοδεύσει. Πολλά υποννοούμενα από διάφορους υπουργούς έχουν αφεθεί να …αιωρούνται.

Το σίγουρο είναι ότι το θέμα δεν θα κλείσει έτσι απλά…

www.onalert.gr/stories/apofasi-ste-ti-exei0na-dosei-i-kyvernisi-pote-mporoun-na-to-paroun-oi-stratiotikoi